Obezite Nedir Nasıl Oluşur

Obezite Nedir Nasıl Oluşur

Vücutlannda fazla yağ tabakalan taşıyanlar için ameliyat daha rizikoludur. Şişman birini ameliyata hazırlarken anestezist daha endişelidir. Operatör de kilolarca yağ tabakasını keserken kaygı duyar. Şişmanlann yaralan bile geç iyileşir. Ameliyat acil değilse çoğu zamanameliyat ertelenir ve hasta önce zayıflaması için doktora gönderilir.Fazla kilolu kimselerin günlük sıkıntısı kronik yorgunluk, normal seks yaşantısıyla birlikte günlük hayatın diğer yönlerini de etkileyen, yorgunluk ve uzayan uyuşukluk duygusudur. Fazla kiloların kalbe, kan damarlarına ve diğer organlara verebileceği zararlara sadece yüzeysel olarak değindim. Amacım, şişmansanız sizi hemen rejime başlamaya itmektir.

Obezite yani şişmanlık; tıpta ideal vücut ağırlığının % 15'inin üzerinde olmasıdır. Obesite günümüzün birçok hastalıklağın oluşmasında önemli bir faktördür. Şişmanlık söz konusu olduğunda vücudun özellikle deri altındaki yağ hücrelerinin hem çapı büyür,hem de bu hücreler sayıca artarlar.Vücutta yağ hücrelerinin en çok buluduğu başlıca organlar ve bölgeler deri altı, karın içi, kalp zarı ve karaciğerdir.

İlk fazla kilolar ve yağlar erkeklerde özellikle karın bölgesi (elma tarzı ,içki göbeği, balkon gibi adlandırılır) kadınlarda ise basen bölgesinde (armut tarzı) toplanmaya başlar. Yağ bu bölgelerden diğer taraflara dağılır. (yüz ve iç organlara) Kadınlarda doğum sonrasında karın bölgelerinde çok fazla yağ birikimi görürüz.Bu biraz da genetik yapıyla alakalıdır.

Şişmanlığın genelde % 85'i psikolojik durum ve stres nedeniyle normalden daha fazla yemek tüketimi ve az hareket sonucu gelişir. Başlangıçta 3-4 kilo alınmasını farketmeyen kişiler bu yemek düzenini devam ettirdikçe 10 kg hatta daha fazla kilo alır.
Şişmanlığın ancak % 15'i organik nedenlerden oluşur.

Obezite Tedavisi

Obezite sağaltımında ki amaç daha sağlıklı bir kiloya inmek ve bu kiloyu korumaktır. Sağlıklı kiloya inmek doğal olarak estetik olarak da bir iyileşme sağlayacaktır ancak obezite sağaltımının amacı hiçbir zaman estetik değildir.

Aşırı kilonun kişide yaratmış olduğu yandaş hastalıkların iyileştirilmesi yada oluşumunun engellenmesi için gerekli olan kilo kaybı herkesde farklı olacaktır. Aşırı kilonun oluşum nedeni de her hastada farklı olduğundan tüm hastalarda kesin sonuç verecek bir mucize yol da yoktur. Hasta uzman bir ekip tarafından değerlendirilmeli aşırı kilonun oluşum nedeni ortaya konmalı ve kişiye özel bir sağaltım yolu oluşturulmalıdır.

Yalnızca %10'luk bir kilo kaybının bile sağlık açısından çok olumlu sonuçlar doğuracağı unutulmamalı ve yavaş (haftada 1-1,5 kilo) ancak düzenli kilo vermek ve bu kilo kaybını korumak amaçlanmalıdır.

Aşırı kilo sağaltımında öncelik yemek ve davranış alışkanlıklarının değiştirilmesi ve erke (enerji) tüketiminin artırılmasıdır. Bu önlemlerin yeterli olmaması durumunda ise ilaç kullanımı yada endoskopik ve laparoskopik cerrahi girişimler söz konusu olabilir.

Obezite Nedenleri

  • Aşırı ve yanlış beslenme alışkanlıkları
  • Yetersiz fiziksel aktivite
  • Yaş, cinsiyet
  • Eğitim düzeyi, sosyo – kültürel etmenler
  • Gelir durumu
  • Hormonal ve metabolik etmenler
  • Genetik etmenler
  • Psikolojik problemler
  • Sık aralıklarla çok düşük enerjili diyetler uygulama
  • Sigara- alkol kullanma durumu
  • Kullanılan bazı ilaçlar (antideprasanlar vb.)
  • Doğum sayısı ve doğumlar arası süre
Obezitenin zararları
Şişmanlığın yani obezite adı verilen tedavi edilmesi gereken şişmanlığın üzerinde durulması gereken, hayati tehlikeye yol açan, kalp damar hastalıklarında çok önemli bir etken olduğu herkes tarafından kabul edilmiş bir tıbbi veridir. Kolesterolün yüksek olması, tansiyon yüksekliğine ve damar tıkanıklığına sebep olmaktadır. Bu durumda kalp krizi geçirme ihtimali daha fazla artar. Kilo kaybını sağlamak ve verilen kiloyu muhafaza etmek, bu hastalıklarda düzelme sağlar. Erişkin tipi şeker hastalığına yol açan en büyük etken, şişmanlık yani obezitedir. Kişi ne denli çok kilolu ise, şeker hastası olma ihtimali de o denli fazla olmaktadır. Yağ oranı fazla kişilerde karaciğerde aşırı yağ artışı kaynaklı olarak yağlanmalar görülür.

Kas ve iskelet sistemi de obezite kaynaklı zarar verici etkilerinden etkilenir. Ağır bir yükü taşımak durumunda olan kas ve kemiklerde dizde ve kalçada kireçlenme, varisler, kas zayıflığı ve fıtık meydana gelebilir. Yağlar, kanın kalbe dönmesini güçleştirir. Obezite problemi olan hastaların, zamanın büyük bir kısmında nefes alırken güçlük çektikleri görülür. Bunun sebebi ise, solunum için obezite hastalığı oldukça zor taşınan bir yüktür. Kandaki karbondioksit oranı artar. Solunum yapmak oldukça güç bir hal alır. Uyku hali ortaya çıkabiliir.

Özellikle gençlerde ortaya çıkan obezite sorunu, psikolojik açıdan da problemlere yol açar. Obezite problemine sahip olan kadın hastalarda doğum yapmak riskli ve zor bir süreç olmasının yanında, kişiye ve bebeğe de zarar verebilir. Hatta kısırlığa dahi sebep olabilir. Adet düzensizlikleri sık karşılaşılan bir sorundur. Safra kesesinde taş olma riski artar.Yara ve deri hastalıkları artar. Ayakta mantar görülebilir. Bütün bunların yanında obezite kişinin hayat kalitesini düşüren bir durumdur. Hastanın hayatını zorlaştırır, çabuk hareket etmesini engeller. Yaşam süresinin kısalmasına sebep olan bir sorundur. Muhakkak tedavi edilmelidir.

Türkiye’de Obezitenin Görülme Sıklığı
Obezitenin bu denli yayılmasında dikkat edilmesi önemli olan etkenlerden biri de yaşamın ilk senelerindeki beslenme şeklidir. Yapılan çalışmalarda, obezitenin ortaya çıkma sıklığının anne sütü ile beslenen çocuklarda, anne sütü ile beslenmeyen çocuklara nazaran daha düşük oranlarda olduğu, anne sütü emme süresinin, tamamlayıcı besinlerin çeşidi, miktarı ve başlama zamanlarının obeziteyi ortaya çıkardığı ve etkilediği bilinmektedir.

DSÖ ve UNICEF (Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu) tarafından yayımlanan birçok belgede 6 ay yalnız başına anne sütü verilmesinin, 6.ayın ardından emzirmenin devam etmesi ile beraber güvenilir ve uygun kalite ve miktarda tamamlayıcı besinlere başlanılmasının ve minimum 2 sene emzirmenin sürdürülmesinin kısa ve uzun dönemde obezite ve kronik hastalık riskini azaltabileceği belirtilmiştir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp