Obezite Ameliyatı Sonrasında Hangi Vitaminler Kullanılmalı?

Obezite Ameliyatı Sonrasında Hangi Vitaminler Kullanılmalı? : Kilo kaybı ameliyatlarından sonra çoğunlukla her gün vitamin almak gerekir. “Gerçekte ne almam gerekir?” sorusunucevaplarken ilk ve en önemli cevap şudur: "Doktorunuz ne öneriyorsa onu alın..."Genel olarak söylemek gerekirse ameliyattan sonra takviye almanın üç nedeni vardır:
 
1- Daha az gıda alsanız bile yeterli vitamin ve mineral almayı sağlamak
 
2- Prosedürünüz nedeniyle vitamin ve mineral eksikliği riskinin artmasını önlemeye yardımcı olmak
 
3- Bazı durumlarda beslenme yetersizliğini tedavi etmek
 
Ameliyattan sonra alınan takviyelerin en yaygın türleri multivitaminler, kalsiyum, B12 vitamini ve demir’dir.

Multivitaminler

Bir obezite ameliyatı geçirdiğinizde, hangi prosedür uygulanmış olursa olsun kilo vermenizin temel bir nedeni daha az yemek yemenizdir. Daha az yiyerek, her gün gerekli olan vitamin ve mineral miktarını almak güçtür.
 
Almanız gereken multivitamin türü, geçirdiğiniz ameliyat tipine göre farklılık gösterebilir. Bir multivitaminin kalsiyum, magnezyum ve potasyum gibi minerallerin günlük değerlerini içerme olasılığı çok düşüktür. Kompleks ürünler, aslında tümvitamin ve mineralleri sağlamayabilir, bu nedenle etiketleri dikkatli okumak gerekmektedir.

Kalsiyum

Kemik kaybı, tüm obezite ameliyat tiplerinden sonra mevcut bir risk olup yeterli miktarda kalsiyum almak, kemik kaybının önlenmesinin önemli bir parçasıdır. Amerikan Obezite ve Metabolizma Cerrahisi Derneğinin obezite ameliyatlarından sonra önerdiği kalsiyum alımı aşağıdaki gibidir:
 
• Mide Kelepçesi: 1.500 mg kalsiyum sitrat (nadiren)
 
• Gastrik Bypass: 1.500 - 1.800 mg kalsiyum sitrat
 
• Tüp Mide: 1500 mg kalsiyum sitrat

B12 Vitamini

Bı2’nin emilimi için mide çok önemlidir. Bunun nedeni, mide asidinin kandan B12 şahmına yardımcı olması ve mide tarafından üretilen bir diğer madde olan intrensek faktörün B12 emilimi için gerekli olmasıdır.
 
Gastrik bypass ve tüp mide gibi obezite cerrahi prosedürleri, B12 emilimini daha zor hale getirmektedir. Sıklıkla, bu prosedürleri yaptıran kişilerin enjeksiyon, burun spreyi ya da dil altı tablet olarak ilave B-ı2 alması gerekmektedir.Düşük demir ya da demir eksikliği anemisi, bir obezite cerrahisi komplikasyonu olabilir, bu özellikle tüp mide ve gastrik bypass’tan sonra yaygındır.
 
Gastrik bypass’tan sonra demir düzeylerini sürdürmek daha zordur çünkü demirin emildiği başlıca bölge olan onikiparmak bağırsağı bypass edilmiştir. Pek çok doktor hastaların, yetmezlik gelişmesini önlemek üzere demir almalarını önermektedir.
 
Diğer Besinler
 
Beslenme ile ilgili laboratuvar sonuçlarınıza ve programınıza bağlı olarak diğer besinleri almanız istenebilir. Bazı yaygın besinler D vitamini, Tiamin (B1) ve protein takviyelerini içerir; ancak başkaları da söz konusu olabilir. Burada doktorunuzun tavsiyesi dikkate alınmalıdır.Vitamin ve mineral eksikliği, tüp mide ve gastrik bypass ameliyatı uygulanan hastalarda sıklıkla görülen ama rahatlıkla önlenebilen bir durumdur. 
 
Beslenme yetersizliğini önlemek, tedavi etmekten daha kolaydır ve her ameliyatta problem oluşma riski her zaman vardır.Temel beslenme programınıza bağlı kalmak, hem sağlığınıza hem de başarınıza katkı sağlamaya yardımcı olacaktır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp