Obezite Ameliyatı Öncesi Yapılacaklar

Obezite Ameliyatı Öncesi Yapılacaklar : Ameliyat günü yaşayacaklarınız konusunda ne kadar çok bilgi sahibi olursanız, bu süreci o kadar başarılı ve rahat geçirirsiniz. Ameliyat sırasında neler olacak? Ne zaman kalkıp yürüyebileceksiniz? Eve dönüşünüz nasıl olacak? Refakatçileriniz neler yapmalı? Bu soruların cevabını aşağıdaki bölümde bulabilirsiniz.Ameliyat GünüZamanında gidinGenellikle hastaların ameliyattan 1 gün önce veya ameliyat sabahı aç karnına orada olmaları istenir (geçireceğiniz ameliyat tipine göre hastaneye yatışınızda değişiklik olabilir). Cerrahınız veya anestezi uzmanınız sizi görmek isteyebilir. Ayrıca gerektiğinde sıvı ya da ilaç verilmek üzere bir damar yolu açılabilir.
 

Fotoğraf çektirin

Fotoğraf albümlerinden ister hoşlanın, isterse hoşlanmayın, ESKİ halinizle çektireceğiniz son fotoğrafı sonradan değerlendirebileceksiniz. Hastaların birçoğu, zayıflamasını fotoğraflarla belgelendirir ve genellikle de ameliyattan önce hastanenin dışında çektirilen fotoğraf, ilk belgedir.
 

Onam formu imzalayın

Bunu yasal olarak ameliyattan hemen önce imzalamanız gerekebilir. Onam formunda ameliyat prosedürü ve tüm riskleri sıralanmaktadır. Bunu okumak korkunç gelebilir, ancak ortalama bir ilaç prospektüsünden daha korkutucu değildir.Şimdi ne olacak?
 
Ameliyathanede uzun bir süre kalmayacaksınız; genellikle mide balonu 15-20 dk, mide kelepçesi yaklaşık 1 saat, tüp mide ve gastrik bypass ise 2-3 saat sürmekle birlikte, bazen daha çabuk da bitebilir (daha komplikasyonlu olma ihtimali bulunan revizyon ameliyatları biraz daha uzun sürebilir). Bu süre, cerrahtan cerraha da değişebilmektedir. Ameliyat bir saat sürse bile hazırlıklardan dolayı ailenizin cerrahınızı görmesi 2 saati alabilir. Ailenize, eğer içerde planlanandan daha uzun kalırsanız endişelenmemelerini anlatın, çünkü bazen gecikmeler kaçınılmazdır ve bundan farklı bir sonuç çıkarılmamalıdır.
 
Ameliyattan sonra uyanıp kendinize geleceğiniz yer olan uyanma odasına götürüleceksiniz. Fazlaca rahatsızlık vermeyen bir sersemlik içinde olabilirsiniz. Ameliyatta, solunum yolunuzda bulunan tüp nedeniyle boğazınız ağrıyabilir ve susayabilirsiniz.
 
Ameliyattan sonraki ilerleyen günlerde çok fazla ağrı yoktur. Yalnızca kesilerinizin etrafında biraz ağrı hissedebilirsiniz. Bulantı, baş dönmesi, güçsüzlük, gaz sancısı ya da mide ağrısı yaygın olmayıp, birçok kişi bunların hiçbirini hissetmez.
 
Duygusal olarak sarsılma ya da sevinçten havaya uçma duygusu olabilir ve böyle bir ameliyattan sonra normaldir.
 

Sessiz durmayın. 

Herhangi bir rahatsızlığınız varsa hemşireye anlatın. Ağrı ya da bulantı için verilebilecek ilaçlar vardır ve yaşadığınız duygusal durumu başkalarıyla paylaşmak yardımcı olabilir. Herkes -cerrahınız, hemşireleriniz, aileniz, dostlarınız- sizin rahat ve mutlu olmanızı ister, bu nedenle, ne gerekiyorsa açıkça söyleyin. Eğer siz henüz narkozda iken bir idrar sondası takılmışsa, gece boyunca bu sonda büyük olasılıkla duracak ve ertesi gün çekilecektir.
 
Yataktan dışarı!
 
Kan pıhtılarına karşı alınabilecek en iyi önlem, hareket etmektir. Mümkün olan en kısa sürede hemşireniz, oturmanız ya da yatağın başucunda durmanız için size yardımcı olacaktır (kendinizi son derece rahat hissetseniz bile ilk seferinde bunu tek başınıza yapmayın). Yataktan ilk kez kalkmak tabii ki çok kolay olmayacaktır fakat zamanla kolaylaşacaktır.
 
Klinikte kaldığınız sürece iki saatte bir 5 dakikalık destekli bir yürüyüş yapmanız için teşvik edileceksiniz. Doktorunuz, pıhtı oluşumunu önlemeye yönelik olarak ameliyattan sonraki günlerde varis çorabı giymenizi isteyecek, hemşireniz de kan sulandırıcı iğne yapacaktır.Bu arada saatte bir aşağıdaki nefes ve bacak egzersizlerini yapacaksınız.
 
Nefes egzersizleri
 
Olabildiğince, derin nefes alın. İki saniyeliğine nefesinizi tutun. Nefes verin. Bunu üç kez tekrarlayın. İkinci aşama, öksürmektir - boğazınızdan değil, karnınızdan. Göbeğinize tutacağınız bir destek (yastık) size yardımcı olacaktır.
 
Bacak egzersizleri
 
Ayak parmaklarınızı arabanın gaz pedalına basar gibi yatağın ucuna doğru itin. Sonra da ayaklarınızı, parmaklarınız başınıza işaret edecek şekilde esnetin. Bunu 5-10 kez yapın. Ayak bileklerinizi her iki yönde en az 5 kez çevirin. Bu hareketler dışında kimse sizden başka bir şey yapmanızı beklememektedir. Bu sizin için gevşeme ve dinlenme zamanıdır.
 
Testler
 
Bazı doktorlar siz henüz hastanede iken boyalı bir sıvı içirerek röntgen filminize bakar. Bu inceleme, gastrik bypass ve tüp midede bir kaçak olup olmadığını, kelepçe (bant) takılanlarda da her şeyin yerinde olduğunu garantilemek için yapılır. Bu boyalı sıvı sonradan ishal yapabilir, hazırlıklı olun.
 
Yemek
 
Muhtemelen çok aç olmayacaksınız, hastaların çoğu ameliyattan sonra iştahının çok kısıtlı olduğunu bildirmektedir. Ancak vücudun sulu gıda alması zorunludur. Hem gastrik bypass, hem tüp mide hem de mide kelepçesi uygulanan hastaların, başlangıçta saatte 50 ila 100 gr su içmeleri istenir. Size et suyu ve meyva suyunu da içeren çeşitli içecek seçenekleri sunulacaktır. Başucunuzda bir bardak bulundurun, böylece gün boyu yudumlayabilirsiniz.
 
Dren
 
Bir kanama veya kaçağı önlemek ve cerrahı uyarmak amacıyla bazı doktorlar gastrik bypass ve tüp mide ameliyatı sırasında karnınıza ameliyat bölgesine vakum uygulayan bir dren yerleştirebilir. Dren genellikle siz hastaneden ayrılmadan önce çıkartılır.
 
Gaz
 
Ameliyattan sonra fazla şişkinlik hissetmek doğaldır çünkü laparoskopik cerrahi uygulanırken karnınıza gaz (C02) üflenir. Bu omuzlarınızı ağrıtabilir ama çabuk geçer.
 
Yaralar
 
Cerrahlar, yaraları bandajlamak için pek çok yöntem kullanırlar. Deri yapıştırıcısı ya da gerçek bandajlar kullanılabilir. Bazı doktorlar, bir hafta boyunca yaraların ıslatılmamasını isteyebilir.
 
İzlenmek
 
Bazen ameliyattan sonra size bir kalp monitörü bağlanabilir. Ayrıca test için kanınız da alınabilir. Kan sayımı, kalp atış hızı ve ateşiniz ölçülür, enfeksiyon bulunmadığından emin olunur. Ancak bu durumda hastaneden taburcu edilebilirsiniz.
 
Açık ameliyat
 
Açık ameliyat olmuşsanız hastanede biraz daha uzun süre kalırsınız. Ağrınız da biraz daha fazla olur. Daha yavaş iyileşmeye hazırlıklı olmalısınız.
 
Eve dönüş
 
Bir ya da 3-4 gün sonra hastaneden çıkarak yeni hayatınız için evinize dönebilirsiniz (geçirdiğiniz ameliyat tipine göre değişir). Size bir yakınınız eşlik etsin. Ayrılmadan önce cerrahınızın tüm talimatlarını iyice öğrenin ve 1-2 haftalık takip randevularınızı programlayın.
 
Eve döndükten sonra hangi ilaçlara devam edeceğinizi iyice öğrenin; örneğin bazı doktorlar, diyabet ilaçlarınızı kesebilir. Muhtemelen doktorunuz, doğum kontrol haplarınıza, tiroid ilaçlarınıza ya da psikiyatrik ilaçlarınıza devam etmenizi isteyecektir.Eve dönüş yolculuğunuz yarım saatten fazla sürecekse, pıhtı riskini azaltmak için yarım saatte bir mola vererek, beş dakika dolaşın.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp