Nötrofil Disfonksiyonu

Nötrofil Disfonksiyonu :

Hastalar normal sayıda dolaşan granülosite sahiptir fakat hücre fonksiyonlarında bozukluk gösterir. Granülosit fonksiyon bozukluğunun en sık sebepleri kazanılmış bozukluklar kategorisindedir. Diabet gibi metabolik hastalığı olanlalar, alkolikler, üremisi olanlar, steroidle eksik tedavi almış kollajen vasküler hastalığı olanlar granülosit fonksiyonunda hafif orta derece bozukluk gösterebilir. Bu genellikle hücrenin kemotaktik işaretlere azalmış cevabı ve doku enfeksiyonunun olduğu yere gidiş hızında azalma olabilir. Diabetik hastada kan şekeri kontrolü seviyesi ile fonksiyonel defektler koreledir. Myeloproliferatif hastalığı olan hastalar granülositopeni olsa da olmasa da fonksiyonel bozukluk gösterebilir.reküren pyojenik enfeksiyonlarla gelen hastada nötrofil disfonksiyonundan şüphelenilir.

Nötrofil disfonksiyonunun tanımlanmış bozuklukları genetiktir. PY'lerde kolayca görülebilen yapısal değişiklikler (chediak-higashi) bazılarında görülürken bazıları biyokimyasal anormallikler gösterebilir. İkincisi lökosit adezyon eksikliğini (LAD) içerir. Bunda nötrofiller önemli adesiv molekülden yoksundur. CDll/CD18 integrin denilen bu protein hücrenin subendoteliuma adezyonuna aracılık eder ve dolaşım dışına migrasyonuna yardım eder. En az 2 çeşit LAD tanımlanmıştır. LAD tip1'de lökositler yapışmaz migrasyon yapmaz rulo yapabilir. LAD2 hastalarda hem rulo yapmada hem de adezyonda problem vardır.son dönemlerde defektif hücre yüzey adezyon faktörlü (E-selektin) bir çocuk tanımlanmıştır. Klinik olarak bu defektler dolaşımda granülositlerin birikmesi ve enfeksiyon yerine migrayon yapamaması ile sonuçlanır. Bu hastalarda reküren pyojenik enfeksiyonlar vardır fakat püy oluşturamazlar.

Kronik granülomatöz hastalıkta (CGD) bir enzim sisteminde eksiklik nedeni ile granülositler reaktif oksijen radikallerini üretemez. Bu enzim NADPH oksidazdır. Yenidoğan döneminde ve daha sonra çocuklukta ciddi sıklıkla reküren abseler, enfeksiyöz dermatit ve pnömoni ile hastalar başvurur. Doku biyopsileri multipi mikroskobik granülomlarla kendini gösterir. Hastanın granülositleri enfeksiyon bölgesine varır organizmayı sindirir fakat öldüremez. Bu nedenle normalde granülasit fagositozu ve rizozomal sindirimle öldürülen stafaureus ve bazı gram negatif bakteriler (Burkhaderia capecia, sematia marcescens) bu hastalarda infeksiyonun nedenidir. İnvasiv aspergilosis (özellikle aspergilus pnömonisi sık görülür ve hayatı tehdit eder. Diğer fungal enfeksiyonlar daha nadir bir bulgudur.

CGD vakalarının % 70-80'i X resesif bir hastalığa sahiptir. Bu nedenle bu hastaların çoğu erkektir, nadir bir durumdur. 250.000 doğumdan birini etkiler. tedavide uzun dönme baktrim ve interferon gama ile başarı rapor edilmiştir. Az sayıda çocukta illik transplantasyonu tedavi edici olmuştur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp