Nöroz Belirtileri

Nöroz Belirtileri : Nevroz, psikolojik bir bozukluk olup, o kimsedeki ruhsal gerilimlerin, bozuklukların dışa vurmasıdır.Nevrozlu hastanın:— Uyku düzeni bozuktur,— Sinirleri gergindir, herkesden ve herşeyden şüphelenir,— Ruhen ve bedenen çökkünlük içindedir. Bunun sonucu, orasında, burasında ağrı ve acı hisseder.Hastanın aklı başındadır. Hemen hemen herkes yaşamının bir döneminde nevroz geçirebilir. Fakat gerek etrafa zarar vermemesi ve gerekse nisbeten hafif vak’alar üzerinde toplum, o kimseyi hasta kabul etmez. Örneğin, bir kadının aşırı derecede ev temizliği üzerinde durması nevrozdur. Fakat etrafa pek zararı olmadığı için, çevresindekiler onu öyle kabul ederler. Fakat bazen bu durum ilerleyebilir.Nevroz, hastanın ruhsal gerilimini ve çelişkilerini dışa vurmasıdır. Bir nevi etrafına kendinin haklı olduğunu isba- ta çalışması, patlayarak isyan etmesidir. Her zaman kendinin doğru olduğunu düşünür ve haklı zanneder.Nevroz aşağıdaki belirtilerle anlaşılır:Hasta belirli bir neden olmadan genel bir korku ve endişe içindedir. Bu sürekli korku ve endişe onu bitkin düşürür, sinirleri zayıflar ve dikkatini bir noktaya toplayamaz olur.

Zaman zaman kalp çarpıntısı, solunumda yetmeme, terleme nöbetleri geçirir. Hasta delireceğinden korkar. Elleri ayakları titrer, yazı yazamaz olur. Kapalı veya açık yerlere giremez, uçağa, asansöre binemez, yüksek binalara çıkamaz, gemiye binemez. Hatta otomobile güçlükle biner. Şehirde yolun bir tarafından öbür tarafa geçerken korkar, çiğnene- ceğini zanneder.Hastada sabit fikirlilik diyebileceğimiz saplantı vardır. Belirli ve mantıksız şeylere saplanır, bunların etkisinden kendini kurtaramaz. Bunları etrafındakilere de kabul ettirmeye çalışır. Bu konuda bazen saldırgan bile olur. Nevrozlu anne veya baba ise, çocuklarına hep kendi fikir ve hareketlerinin doğru olduğunu inandırmaya çalışır ve bazen bunun için zor bile kullanır. Eşlerden biri nevrozlu ise, eşine karşı mantıksız hareketlerde bulunur ve bu yüzden geçimsizlik belirir. Nevrozlu bir kadın kiminle evlense mesut olamaz. Zira her şeyi o bilir iddiasındadır. Bu hareketleriyle hasta etrafındakilere karşı ters düşer.Nevroz, zamanla o kimseyi zayıflatarak onda çeşitli başka rahatsızlıkların doğmasına (mide ülseri, barsak bozuklukları vb.) neden olur.

Nevrozlu hasta yolda giderken tüm yol boyundaki ağaçlara dokunmayı, bir yere sağ adımla girmeyi, kaldırımda yarıklara basarak yürümeyi ve benzeri mantıksız şeyleri kendi için uğurlu kabul eder ve etrafa da kabul ettirmek ister. Bu gibi saptantıları ile etrafındakileri de rahatsız eder.Nevroz nedenleriNevroz, doğuştan sinirlerin zayıf olması ve sonradan ailenin yanlış eğitim ve tutumu, topluma ters düşecek şekilde yetiştirilmesi sonucu ortaya çıkar. Nitekim bir ailede birden fazla nevrozlunun görülmesi bunu gösterir.Nevrozlu anne veya babanın çocuğuda genellikle nevroza yatkın doğar, iyi eğitilmezse onlar da nevrozlu olabilir. Nevroz, kalıtsal değildir, fakat çocuk bıma yatkın, elverişli doğar. Genellikle nevrozlu anne veya baba, çocuklarıyla ve etraflarıyla anlaşmada güçlük çektikleri için, onların ruhi yönden sağlıklı yetişmelerine yardımcı olamazlar. Böylece o ailede nevroz nesilden nesile geçer. Anne veya babanın kendinden emin olmaması ya da mantıksız düşünceleri için aşırı baskı kullanması, çocuklarda korku ve kaygı yaratır.Kıskançlık, suçluluk hissi, anne ve baba sevgisinden yoksunluk ve çocuklukta geçirilen hastalıklar, aşırı bir korku ve kaygının oluşmasına neden olur.

Nevroz, bu aşın kaygı sonucu gelişerek çocukluk çağında veya daha ileri yaşlarda açığa çıkar ve hasta bu korkulara, baskılara günün birinde isyan eder, patlar.TedaviNevrozun şiddeti onu meydana getiren etkene göre değişir.Bazen etken ortadan kalkınca nevroz da zamanla geçer. Fakat ilerde aynı etken veya başıka etkenlerle hasta yeniden kolayca nevroza tutulabilir. Bu nedenle etkenler (kıskançlık, korku vb.) ortadan tümüyle ve uzun süre kaldırılmalıdır. Bunun en iyi çaresi o şehri terk etmek, başka yere yerleşmektir. Hiç olmazsa sık sık seyahate gidilmelidir. Seyahatlerin, plajların insanı ruhen dinlendirmesi, hafif nevrozları gidermesindendir.iyi bir psikologa giderek, hasta tümüyle kendini anlatmalı, sonra onun göstereceği yolda yürüyerek doğru yolunda ve doğru fikirlerde bulunmayı, yaşamının hakiki yolunu bulmalıdır. Asıl tedavi budur.Sinirlere rahatlık verici, sinirleri besleyen şifalı bitkiler nevrozda çok fayda verirler ve hastanın kendini toplamasına yardım ederler. Kitabın ilk bölümünde, faydalı yiyecekler verilmiştir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp