nöral terapi nedir ankara

Obezite Nedenleri

Amerika Birleşik Devletleri'nin dört bir yanındaki doktorlar hastalardan her gün aşağıdaki sözlere benzer sözler duyuyorlar."Tamam, Doktor, nihayet sigara içmenin akciğer kanseri yapacağı konusunda, sigaradan vazgeçecek kadar korktum. Fakat son deneyişimde zaten kilolu olduğum halde hızla 7.5 kilo daha aldım. Aşın kilolar yüzünden (ilebileceğimden aynı derecede korkuyorum. Kilo almadan sigarayı nasıl bırakabilirim7'Sigara bırakılınca genellikle kilo yükselir. Fakat sigarayı bıraktığınız halde kilonuzu düşük düzeyde korumanız, pekâlâ mümkündür.
 
Bir erkek hasta bana, "Doktorum sigarayı bıraktığımdan bu yana aldığım 9 kiloyu vermem için bir ay zaman tanıdı, başaramazsam beni tekrar sigaraya başlatacak. İkisinden biri peşimi bırakmayacaksa şişmanlığın sağlığıma sigaradan daha zararlı olduğunu söylüyor," dedi.Gerçekler ve istatistiklerle ispatlanmış olduğu üzere bu doğrudur. Amerikan Halk Sağlığı Servisi Raporu'nda belirtildiği gibi: Sigara içmeyenlerle kıyaslanırsa sigara içen erkeklerin (normal sayıda sigara içenler) akciğer kanserine yakalanma oram on kat daha fazla oluyor. Çok sigara içenlerin diğer tehlikeli hastalıklara ve akciğer kanserine yakalanma riski 20 kat daha fazladır. 
 
Sigara içenler çeşitli hastalıklardan sigara içmeyenlere oranla daha genç yaşta ölüyorlar.Şişmanlık, sigara içmek yüzünden akciğer kanserine yakalanma tehlikesinden 15 kata kadar daha tehlikelibirçok hastalığa yol açabiliyor. Zayıflar, bir de sigara içmezseniz daha uzun, daha sağlıklı ve daha hareketli bir yaşama şansınızın daha fazla olacağına hiç şüphe yoktur.Sigara içen kadın veya erkeğin sigarayı bıraktığı zaman kilo almasının nedenleri şunlardır: Böyle bir kimse ya mizaç itibariyle yahut da kendisini koşullandırmış olduğu için her türlü yemek zevkini tatmine alışmış biridir. Sigara içen biri olarak bu isteğini uyanık olduğu saatlerde sigarayla tatmin eder.Sigara içemeyince bunun yerini alacak bir şey arar. Bütün gün ve gece şeker, çiklet, şişmanlatıcı tatlılar ve yüksek kalorili yiyecekler yemeye başlar. 
 
Sonuçta, kilolar yığılır ve şaşırtıcı bir düzeye yükselir.Sigara birçok bakımlardan iştah kesici olabilir. Bazı sigara tiryakileri bir fincan kahve ve bir sigara ile tatmin olurlar. Kahve molalarında sigara, şekerli gözleme ya da pastanın yerini alır. Yemeklerde birçok sigara tiryakisi soğukluk yerine sigara yakar. Böylece sigara onlann bazı yiyeceklere olan açlığım bastırır, o yiyeceklerin yerini alır. Fakat ellerinden sigara alınınca, sigara içme alışkanlığının ve zevkinin eksikliğini midelerini kalori bakımından zengin yiyeceklerle doldurarak gidermeye çalışırlar.
 
Sigara fizyolojik veya tıbbî açıdan, sistem üzerinde yaptığı etkiyle, kilo verdirici görevi yapabilir. Bu söz yemekler arasında sigara içme konusunda geçerlidir. Daha sonra açıklanacağı şekilde, yemeğin hemen üzerine sigara içmek konusunda değil. Deneyler, nikotinin yiyeceklerin yağa olan katkısının derecesini içten azaltacak bir etki yaptığım, göstermiştir. Sigara tiıyakisi sigarayı kesince, sigaranın yağlanmayı engelleyen etkisi de durur ve çoğu zaman kilo alma işini hızlandırır.Fazla sigara içmek tat alma duygusunu köreltir, âdeta uyuşturur. Sigara bırakılınca, yiyecekler kişiye daha lezzetli gelir, böylece daha sık ve daha büyük porsiyonlar yiyerek aldığı günlük kalori miktarım hatm sayılır derecede yükseltir.

Obeziteye neden olan etmenler tam olarak açıklanamamakla birlikte aşırı ve yanlış beslenme ve fiziksel aktivite yetersizliği obezitenin en önemli nedenleri olarak kabul edilmektedir. Bu faktörlerin yanısıra genetik, çevresel, nörolojik, fizyolojik, biyokimyasal, sosyo-kültürel ve psikolojik pek çok faktör birbiri ile ilişkili olarak obezite oluşumuna neden olmaktadır. Tüm dünyada özellikle çocukluk çağı obezitesindeki artışın sadece genetik yapıdaki değişikliklerle açıklanamayacak derecede fazla olması nedeniyle, obezitenin oluşumunda çevresel faktörlerin rolünün ön planda olduğu kabul edilmektedir.

Obezitenin oluşmasında başlıca risk faktörleri aşağıda sıralanmıştır :
  • Aşırı ve yanlış beslenme alışkanlıkları
  • Yetersiz fiziksel aktivite
  • Yaş
  • Cinsiyet
  • Eğitim düzeyi
  • Sosyo – kültürel etmenler
  • Gelir durumu
  • Hormonal ve metabolik etmenler
  • Genetik etmenler
  • Psikolojik problemler
  • Sık aralıklarla çok düşük enerjili diyetler uygulama
  • Sigara- alkol kullanma durumu
  • Kullanılan bazı ilaçlar (antideprasanlar vb.)
  • Doğum sayısı ve doğumlar arası süre

Obezite Nedir ?

Obezite, insan vücudunda yağ hücresi(leri)nde depolanan doğal enerji rezervlerinin ciddî risk oluşturacak düzeyde artması ve sonuçta ölüm oranlarının kaçınılmaz olarak yükselmesi ile karakterize bir hastalıktır.

Obezitenin Tedavisi

Obezite oluşmadan korunma büyük önem taşımaktadır. Obeziteden korunma, çocukluk çağında başlamalıdır. Çocuk ve adolesan döneminde oluşan obezite, yetişkinlik dönemi obezitesi için zemin hazırlamaktadır. Bu nedenle aile, okul ve çevre yeterli ve dengeli beslenme ve fiziksel aktivite konularında bilgilendirilmelidr. Obezite tedavisi, bireyin kararlılığı ve etkin olarak katılımını gerektiren, tedavisi zorunlu, uzun ve süreklilik arz eden bir süreçtir. Obezitenin etiyolojisinde pek çok faktörün etkili olması, bu hastalığın önlenmesi ve tedavisini son derece güç ve karmaşık hale getirmektedir. Bu nedenle obezite tedavisinde hekim, diyetisyen, psikolog, fizyoterapistten oluşan bir ekip gerekmektedir.

Obezite tedavisinde amaç, gerçekçi bir vücut ağırlığı kaybı hedeflenerek, obeziteye ilişkin morbidite ve mortalite risklerini azaltmak, bireye yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırmak ve yaşam kalitesini yükseltmektir. Vücut ağırlığının 6 aylık dönemde %10 azalması, obezitenin yol açtığı sağlık sorunlarının önlenmesinde önemli yarar sağlamaktadır.

Çocuklarda Obezite

Günümüzün modern hayat tarzı obeziteye eğilimi attırıyor mu? Çocuklarımız egzersize gittikçe daha az vakit ayırıp televizyon, bilgisayar ve video oyunlarının karşısında daha uzun süreler mi oturuyor? Modern aileler hızlı yaşamlarında sağlıklı besleyici yemekleri hazırlamak için yeterli zaman bulamıyorlar mı? Yeni milenyumun hızlı yaşam tarzı bol elektronik, az hareket, bol abur cubur üzerine kurulmuş gibi... Sonuç?... Daha sık, daha erken yaşta görülmeye başlayan obezite! Önlemenin tek yolu da ailece sağlıklı bir yaşam tarzını benimseyip, sağlıklı beslenme ve egzersize mutlaka vakit yaratmak.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp