nodüler guatr ameliyatı izle

Nodüler Guatr Ameliyatı : Guatr‘ın bir çok türü olduğunu hatırlamak gerekir. Guatr‘ın çoğunluğunda ameliyata gerek olmasa da bazı guatr türlerinde ameliyat zorunludur. Özellikle, tiroid kanseri olduğu bilinen tiroid nodüllerinde ameliyat tedavinin birinci aşamasıdır. Ayrıca, kanser olmayan bazı nodüllerde de ameliyat gerekebilir.Her guatr ve her tiroid nodülü ameliyat edilmez. Guatr hastasının tetkiki sırasında iğne biyopsisi yapıldıktan sonra patolojik olarak kanser saptanınca hastanın gecikmeden ameliyat edilmesi şarttır. Ameliyattan sonra ise kanserin ikinci aşaması olan hastanede yatırarak yüksek doz radyoaktif iyot tedavisi yapılır.

Hiç bir nodül, biyopsi ile kanser saptanmadıkça ultrasonografi, dopler veya sintigrafi ile kanser tanısı konulmaz, hastaya “nodülünün kanser riski çok yüksek” denilmez.Ameliyattan önce, hastanın tiroid ile ilgili bütün kan tahlilleri, tiroid ultrasonografisi, tiroid sintigrafisi ve iğne biyopsisi yapılır. Tiroid hastalığı tam ve eksiksiz olarak tetkik edilip kesin tanı konulur, tedavinin ameliyatsız olarak ilaçlarla mı yoksa ameliyatla mı yapılacağına karar verilip hastaya gerekli açıklamalar yapılır.

Frozen Section

Guatr ameliyatı öncesinde ne kadar hazırlık yapılırsa yapılsın, ameliyat sırasında bir patoloji uzmanı bulundurulup çıkarılan tiroid doksundaki dikkat çeken alanlarda kanser olup olmadığının hızlı patoloji işlemi ile incelenmesi gerekir. Bu sonuca göre ameliyatın şekli değişebilir.

Hangi Tiroid Hastalıklarında Ameliyat Edilir?

1) Tiroid kanseri saptanan tiroid nodüllerinde
2) Kanser çıkmasa da 2 cm‘in üzerindeki soğuk (hipoaktif) nodüllerde,
3) Ses tellerine ve nefes borusuna baskı yapacak kadar büyümüş ses kısıklığı ve solunum zorluğu yapan tiroid nodülünde,

Ameliyat Anestezisi

Guatr ameliyatı genel anestezi altında (hasta tamamen bayıltılarak) yapılır. Deneyimli bir anestezi uzmanı gerekir.

Guatr Ameliyat Türleri

Tiroid hastalığının kanser olup olmadığına göre ameliyatının türüne karar verilir.
a-Kanser Olmayan Nodüllü Guatr‘da; tiroidin tümüne yakını çıkarılır (near total thyroidectomy), lend nodülleri çıkarılmaz.
b-Kanser Saptanan Nodüülü Guatr‘da; tiroidin tümü, komşu lenf düğümleri (total thyroidectomy) ve çevredeki adelelere yapışıklık varsa bu bölümler çıkarılır.

Artık, tiroidin bir kısmını çıkarıp geriye kalanı “hormon üretsin” diye bırakmak (subtotal tiroidektomi) tercih edilen bir yöntem olmaktan çıkmıştır. Çünkü, bu hastalarda nüks (hastalığın tekrarlaması) sık görülmektedir. Ayrıca, ameliyatta biraz doku bırakılsa bile yinde hastanın tiroid hormonu kullanması yine de gereklidir.

Ameliyattan Sonra Ne Olur?

Ameliyattan sonra hasta yaklaşık 1 gün hastanede kalır, ertesi gün evine gider. Yaklaşık 1 hafta sonra ameliyatta çıkarılan tiroid dokusunun tümünün incelenmesiyle elde edilen patoloji raporu alınır. Eğer kanser çıkmadığı en son olarak bu raporla doğrulanırsa hastaya ömür boyu sürecek tiroid hormon tedavisi başlanır. Hangi sıklıkla kontrole geleceği açıklanır. Hasta ömür boyunca tirıoid hormonu ve gereken hastalarda kalsiyum kullanmak zorundadır.

Ameliyat Sonrasınd İlaç Kullanımı ve Takip

Ameliyat olan hastaların ameliyattan sonra ömür boyunca ilaç kullanması, takip ve kontrol altında olması, tiroid hormonlarının yeterli düzeyde tutulması gerekir. Bu takibi ameliyatı yapan cerrahın yapması beklenmez; ameliyat sonrasında tiroid hormonların eksiksiz olarak yerine konularak takip muayenelerini yapacak hekim genellikle ameliyat kararını veren cerrah olmayan uzmandır. Cerrah, verilmiş ameliyat kararının en iyi şekilde yapmakla yükümlüdür. Ameliyat sonrası takibi de cerraha bırakmak ilk önce cerraha yapılacak haksızlıktır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp