Guatr Neden Olur

Guatr Neden Olur : Guatr rahtsızlığı iyot eksikliği, genetik nedenler ve A vitamini eksikliğinden meydana geliyor. Tiroid bezinin büyümesi adı ile anılan guatr, ihmale gelmez ve hemen tedbiri alınmalıdır. İyot insan vücudunda bir çok bölgeye fayda sağlamaktadır. Demir eksikliği bulunan kişilerde de guatr hastalığı görülmektedir. Salgılanan tiroid hormonları normal olduğu halde büyümüş olan tiroid bezine guatr adı verilmektedir.

Guatr rahatsızlığı bazı kişilerde aşırı kilo yapar ve bazılarında da kilo verilmesi söz konusudur. Bazı kişilerde ergenlik döneminde guatr oluşması mümkün olabilir. Ergenlik dönemlerinde kızlarda erkeklerden daha fazla guatr hastalığı görülür. Ergenlik döneminde artan hormon ihtiyacını karşılamak için, tiroid bezi biraz büyür ve guatr rahatsızlığı meydana gelir. Yüksek oranda guatr rahatsızlığı görülebilir. Tiroid henüz küçük iken önlemini alıp tedaviye başlanmazsa, ileriki yaşlarda daha önemli sorunlarla karşımıza çıkacaktır.

Guatr başlangıç belirtileri

Vücudumuzdaki iot yetmezliğini karşılamamız gerekir. Çünkü tiroid hormonal dengesizlik yarattığı için üremeyi de engelleyebilecek bir durumdur. Tiroid bezinin aşırı çalışması da hipertiroidi oluşmaktadır. Tiroid bezinin aşırı çalışması veya az çalışması durumunda guatr oluşmaktadır. Eller titrer, ağız kuruluğu oluşur ve aşırı sinirlilik hali mevcut ise, bu durum oluşmaya başlıyor diyebiliriz. Tabi ki, uzman bir hekim tarafından tetkikler yapılarak bu sonuca varılabilir. Tiroid bezinde iltihap rahatsızlıkları oluşmasında, tiroid ilaçlarının fazla alınmasında hipertiroid oluşur. İyotu aşırı derecede kullanmakta hipertirod meydana getirir. Hipertiroidin bir çok nedeni graves hastalığıdır. Bağışıklık sistemindeki bir bozukluktan kaynaklanır. Gözlerde büyüme yapan tiroid bezinin aşırı çalışmasıdır.

Guatr Neden oluşur ?

Bazı kişilerde bu durum genetik olarak kendisini gösterir. Stres, üzüntü, iyotlu tuz hastalığın oluşumunda etkin bir rol oynar. Fakat bu hastalığın en önemli belirtisi genetik faktörlerdir. Vücuda alınan bazı ilaçlarda bu durumu tetikleyebilir. Bu durumda genetik durumlar göz önüne alınarak, eğer boğazda dışarıya doğru ceviz büyüklüğünde bir şişkinlik oluşuyorsa, aşırı terleme ve hızlı kilo almak ve vermek durumları söz konusu ise, kolay nefes alamıyor ve yutkunamıyor iseniz hemen uzman bir doktora başvurmak en doğru karar olacaktır. Tiroid hormon yetersizliği sonucu vücudumuzun metabolik olaylarında yavaşlama meydana gelir. Erişkinlerde ve erginlerde görülen bir rahatsızlıktır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp