Nikotin Bağımlılığı

İnsanların sigara içmeyi sürdürmelerinin tek bir sebebi vardır: NİKOTİN BAĞIMLILIĞI.

Tütün dumanındaki nikotin, tıpkı alkol, anfetamin, kokain, eroin gibi, zihni ve ruh halini değişikliğe uğratan bir maddedir. Beynin haz yollarını etkileyerek 'dopamin' salgılatır.

Beynin hazla ilgili sinir hücreleri arasında sinyal alışverişini gerçekleştiren dopamin bize hak etmediğimiz bir haz verir. Bu hazzı tekrar yaşamak için tekrar sigara içeriz. Bir süre sonra beynimiz nikotine bağımlılık kazanır.

Bir maddeye bağımlılığın 4 niteliği vardır:

1. Madde size bir haz duygusu verir.

2. Maddeyi almadığınızda hoş olmayan semptomlar (nikotin yoksunluğu sıkıntıları) yaşarsınız.

3. Aynı hazzı almak için maddenin miktarını zaman içinde arttırırsınız.

4. Maddeyi bütün zararlarına rağmen kullanmayı sürdürürsünüz.

Beyin, nikotinin aşırı uyarımına karşı bir önlem olarak fizyolojik sistemlerini nikotinin varlığına göre yeniden düzenler.

Sigarayı bıraktığımızda, yani vücuda nikotin girişi durduğunda, beynimiz bu kez kendini fizyolojik olarak nikotinsizlik durumuna adapte etmeye başlar. Bu süreçte bağımlı sersemlik hali, uyku bozukluğu, sinirlilik, stres, huzursuzluk, tedirginlik, anksiyete, depresyon, nikotin krizleri gibi birçok sıkıntı yaşar.

İrade gücüyle direnmek zor

İrade gücüyle başa çıkılamayacak kadar zor olan bu sıkıntılar, beyin kendini fizyolojik olarak nikotinsizlik duruma adapte edinceye kadar sürer. Bu sıkıntılar yüzünden sigarayı bırakan kişilerin zaman içinde iradesi ve motivasyonu zayıflar, sigaraya dönüş kaçınılmaz olur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp