Nevrasteni Zayıflaması - Nörasteni

Nevrasteni Zayıflaması - Nörasteni : Bu hastalık, ruhi gücün azalması, sinir sisteminin zayıflamasıdır. Sinir sistemindeki bozukluk, diğer kısımların da bozulmasına yol açar, en başta hormon dengesi bozulur.Sebebleri— U*un süren hastalıklar ve üzüntüler,— Karaciğer hastalıkları ve yetersizliği,— Verem, frengi, sıtma gibi yıpratıcı hastalıklar,— Mide barsak bozuklukları (ishal ve peklik),— Sık doğum ve düşükler,— Uzun süre bebeği emzirme,— Dengesiz ve yetersiz beslenmeler,— Bedenen ve ruhen takatinin dışında çalışma,— Aşırı cinsel ilişki,— Daire ve aile hayatındaki geçimsizlikler,— Ölüm, maddi sıkıntı gibi üzücü olayların arka arkaya gelmesi. ,Bu etkenler herkesi aynı derecede etkilemez, zayıf bünyeliler daha çabuk etkilenirler.

Belirtileri Sinir sisteminin gücünün azalması şu belirtilerle kendini belli eder: j— Zihni çalışmada çabuk yorulma,— Yeterli zihni çalışma yapamama,— Unutkanlık, dikkatini toplayamama,— Sabit fikirlilik, aklını bir şeye takıp gece gündüz onu düşünme,— Konuşmalarına hakim olamama,— Aşın hassasiyet, alınganlık, aksilik, zıt fikirlilik,— Hastalık hastası olma, gece-gündüz kara düşüncelerle dolu olma,— Devamlı üzüntülü, cesaretsiz, gelecek korkusu, yaşamdan zevk almama, yaşama arzusunu kaybetme.— Ellerin hafif titremesi, dilin dolaşması, sözlerin iyi anlaşılmaması,— Başta ağrı ve ağırlık, göz önünde sinekler uçması, kulak çınlaması,— Baş dönmesi, şakaklarda, sırtta ve bacaklarda ağrılar,— El - ayakta uyuşma, karıncalanma,— Uykusuzluk,— Sık sık mide-barsak bozulması,— Cinsel gücün azalması, erkekte iktidarsızlık, kadında cinsel soğukluk, t— Kalp çarpıntısı ve ağrıları, nefes almada zorluk,— Yüzde ani solma veya kızarma,— Zayıflık, kansızlık, tansiyon düşüklüğü, güçsüzlük.Bir de doğuştan sinirleri zayıf olanlar vardır. Bluğ çağına girince bunların rahatsızlığı artar. Doğuştan olan bu rahatsızlık kadınlarda kesilme dönemine, erkeklerde cinsel gücün azalma yıllarına (55 yaş) kadar sürer gider ve doğuştan olan bu rahatsızlığı giderme zor olabilir. Sonradan dış etkenlerle-olan rahatsızlık tamamen veya kısmen tedavi edilebilir.

Tedavisi— Hastanın ruhen deşarj olması için, etrafındakiler ona sabırla yardımcı olmalı, onu dinlemeli, sık sık deniz kenarı, bahçelik, ormanlık yerlere seyahate götürülmelidir.— Kaplıcalara, deniz banyolarına gidilmelidir.Beslenme '— Sinir sisteminin çalışması ve tamiri için gerekli A vitaminince zengin, havuç, ıspanak, maydanoz, lahana, buğdayçimi, taze fasulye, ıkaysı, kavun, portakal, bezelye, bahk yağı, karaciğer,— D vitaminince zengin, balık yağı, yağlı balıklar,— iyotça zengin, tere, su teresi, soğan, sarmısak, yulaf ezmesi, dut kurusu,— Fosforca zengin, beyaz peynir, karaciğer, badem, bakliyat (nohut, fasulye, mercimek), soya fasulyesi, et, balık bol yenilmelidir.— Ayrıca genel zafiyet için, kaysı, muz, buğday çimi, fıstık, hurma, kepekli ekmek, kuru erik, marul, lahana bol yenilmelidir. Kükürtlü maden sulan içilmelidir.— Lavantin, mercanköşk, adaçayı, kekik çok faydalıdır. Bunların birinden 1 çay bardağı sıcak suya 1 kahve kaşığı katılmalı, 5 dakika sonra süzüp, günde 2-3 bardak içilmelidir.— Yasaklar: Sigara, alkol, bederen ve ruhen aşırı yorulma, gece hayatı, sinir yıpratıcı faaliyetler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp