Nefes Darlığına Neler İyi Gelir

Nefes Darlığına Neler İyi Gelir

Keçi Boynuzu: Nefes darlığı problemlerinde en yaygın kullanılan bitkilerin başında gelir. Orta büyüklükteki keçiboynuzundan 6-7 adet keçiboynuzu soğuk su ile yıkanır. Daha sonra bu keçiboynuzları küçük parçalar şeklinde kırılarak yarım litre kaynayan suya atılır. 7-8 dakika kaynatıldıktan sonra suyu süzülerek bir kavanoza aktarılır. Keçiboynuzu kürü buzdolabında saklanmalı en fazla 3 gün içerisinde tüketilmelidir. Her gün sabah kahvaltıda ve akşam yemeğinden önce 1 çay bardağı tüketilmelidir. Hiç ara vermeden 20 gün boyunca bu kür uygulanmalıdır. 20 günden sonra aynı şekilde hiç ara vermeden 15 günlük bir kür daha yapılmalıdır. 15 günlük kürü uygularken bir çay bardağı içerisine bir küçük çay kaşığı bal ilave edip karıştırabilirsiniz.

Uyarı: Keçi boznuzu yoğun besinler içermektedir bundan dolayı başka bir hastalıkla mücadelee diyorsanız dikkatli olmalısınız, şeker, tansiyon ve benzeri hastalıkları olumsuz yönde etkileyebilir.

Havuç: 4-5 adet havucun rendelenerek suyu sıkılır ve içine yarım bardak kaynatılmış süt, bir çay kaşığı bal eklenerek günde 3 defa içilir.

Lavanta,Ebegümeci, CivanPerçemi Kürü: Bunun dışında birer kaşık ebegümeci çiçeği, lavanta çiçeği, devetabanı yaprağı ve civanperçemi robotta çekilir ve 1 fincan kaynar suda kaynatılır. Bu karışım günde 2 kez içilmelidir.

Öksürük Otu: Nefes darlığına iyi gelen bir diğer yöntem de, 2 avuç öksürük otu su ile kaynatılarak kaynamaya başladığında başa bir havlu örtülerek buharı teneffüs edilir. Her sabah bir çay kaşığı hardal tohumunun kaynatılarak içilmesi de nefes almayı kolaylaştırır.

Sarımsak: Sabahları içilebilecek bir diğer çay da; 1,5 litre su içine 1 adet sarımsak, bir çorba kaşığı lavanta, gelincik çiçeği, kekik, maydanoz, nane ve dereotu beraber kaynatılır ve sabah 1 fincan aç karnına içilir.

Kurt Pençesi: Nefes darlığına iyi gelen eski bir yöntem ise, bir çay fincanı kaynar suya bir çay kaşığı kurt pençesi ilave edilerek kahvaltıdan önce süzülerek içilmesidir.

Karanfil, Anason, Keten Tohumu: Bir diğer karışım, yarım çay bardağı ısırgan tohumu, keten tohumu, anason tohumu ve toz karanfil karıştırılır içine bal eklenerek macun haline getirilir. İki gün sabahları 1 kaşık yenilir.

Nefes Darlığı Neden Olur

Nefes darlığının kesin, doğru teşhis ve tedavisi uzman doktor tarafından belirlenmelidir. Çünkü bir çok unsur nefes darlığına neden olabilmektedir. Nefes darlığına fiziki şartlar yanında, psikolojik ve diğer hastalıklar neden olabilir. Bunun yanında;

Yorucu bir iş yaptıktan, koştuktan veya spor yaptıktan sonra bir süre yaşanan nefes darlığı normal olarak kabul edilir ve bu durum bir süre sonra geçer.

Bazen psikolojik kaynaklı nefes darlığı sorunları da yaşanabilir. Bu gibi durumlarda bir psikiyatra başvurmak faydalı olabilir
Aniden ve yoğun bir şekilde nefes darlığı yaşanması durum kısa sürse bile ciddiye alınmalıdır.

Taşikardi gibi kalp ritmi bozuklukları nefes kesilmesine yol açabilmektedir.

Panik atak ya da kaygı da derin nefes alınmasına sebep olabilir. Bazen doğru nefes alma teknikleriyle bu durum kontrol altına alınabilmektedir.
Nefes darlığının belirtisi olabilecek bir hastalıkta kalp yetmezliğidir ve mutlaka doktora başvurulması gerekir.

Koah da aynı şekilde nefes darlığına sebep olan ciddi hastalıklardan biridir. Üstelik koahta nefes darlığının yaşanması hastalığın ilerlediği anlamına gelmektedir.

Nefes darlığı ciddi hastalıkların habercisi olmakla birlikte genelde astım, bronşit gibi solunum yolu hastalıklarından kaynaklanır. Astım ya da bronşit hastalığından kaynaklı nefes darlığı için bronşları gevşetici ilaçlar vardır ama bu tür ilaçları kullanmadan önce mutlaka uzman doktor tarafından teşhis ve tadavi belirlenmelidir.

Nefes Darlığı Tedavisi 

GARD Türkiye (Kronik Havayolu Hastalıkları Önleme ve Kontrol Programı), Pulmoner Rehabilitasyon Çalışma Grubu Başkanı Uzm. Dr. Begüm Ergan konuyla ilgili olarak; “Günümüzde kronik solunum hastalıklarının tıbbi tedavisinin standart bir bileşeni olarak kabul edilen Pulmoner Rehabilitasyon, kronik solunum hastalarının fiziksel ve psikolojik durumlarını düzeltmeyi ve sağlığı iyileştirmeyi hedefleyen, hasta değerlendirmesini takiben bireysel olarak belirlenen egzersiz eğitimi, davranış değişikliği ve hasta eğitimi gibi yaklaşımları içeren kapsamlı uygulamalar bütünüdür” diye konuştu.

Pulmoner rehabilitasyonun amaçlarına değinen Ergan, Hastalığa bağlı gelişen nefes darlığı ve fonksiyonel yetersizliği ortadan kaldırmasının yanı sıra; “Hastalığın ilerlemesini önlenme, Egzersiz toleransının artırılması, Sağlık durumunun iyileştirilmesi, Komplikasyonların önlenmesi ve tedavisi, Hastalık atak sayısının azaltılması ve atak şiddetinin hafifletilmesi, Yaşam kalitesinin iyileştirilmesi, Hastaneye başvuru sıklığı ve yatış süresinin azaltılması sonucunda sağlıkla ilişkili harcamaların azaltılması, Sağ kalımda artış sağlaması” olarak belirtti.


SENDE YORUM YAP!

Whatsapp