Nefes Darligi Sebepleri

Nefes Darligi Sebepleri :

Geçirilen zatürre, zatülcenp gibi akciğerler ile ilgisi bulunan rahatsızlıkların sonucunda da nefes darlığı ile karşılaşılabilinir. Aniden hiç beklenmedik bir şekilde gelişen akciğer iltihaplarında da nefes darlığı meydana gelmesine sebep olabilirler.

Genellikle yorucu ve sıkıntılı ortamlarda yaşayan kişilerde oluşan telaş ve meşgale sonucunda oluşan nefes darlığına da rastlanabilir. Bunun bir meslek hastalığı sonucunda oluşması ihtimali bulunmaktadır. Bunun neticesi olarak izlenen nefes darlığının herhangi bir hastalığın oluşmasına neden olmamaktadır. Esas önemli olan koşuşturmanın ve yorgunluğun sonucunda oluşan nefes darlığı değil oturarak rahat bir ortamda oluşan nefes daralmasıdır.

Çeşitli çevresel faktörlerin yanı sıra geçirilen bir hastalık neticesi sonucunda da görülebilen nefes darlıkları gözlemlenebilmektedir. Bunların arasında gösterebileceğimiz astım nöbeti krizinin neticesinde hastanın nefes darlığı şikayetin de bulunmasıdır. Yine alerjen bünyeli kişilerde bulunan çeşitli tozlara, kokulara karşı oluşabilen ve nefes almakta güçlük çekilen nefes darlığı şikayetinin de bulunabilmesidir.

Nefes darlığı şikayetleri aniden nüksedebilse de bazı durumlarda aralıklarla kendini hissettirek kaybolmaktadır. Böyle nefes darlığı görüldüğünde kişilerin hiçbir şekilde zaman kaybetmeden inceleme ve tetkiklerden geçirilerek doktor kontrolünden geçirilmesi ve tanının konulmasıdır.

Nefes Darlığı Sebepleri

Nefes darlığından oldukça rahatsızlık duyan ve aralıklarla ya da sıklıkla bu durumla karşılaşan kişiler mutlaka bir doktor kontrolünden geçirilmesi bunun sebebi araştırılma ve en uygun tedavi seçeneğinden yararlanmalıdır. Nefes darlığı ile karşılaşan kişilerde nefes alıp verişini hızlandıran ya da yardımda bulunan gerekli ilaçlardan kullanılmaktadır. Nefes darlığı nedeni ve birdenbire oluştu ise bu durumun incelenmesi sonucunda şu durumlar düşünülmelidir. Sol kalp yetmezliği, astım krizi, üst yolunum enfeksiyonu ve rahatsızlıkları, akciğer enfeksiyonları, akciğer atardamarlarından birinin aniden tıkanması sonucu oluşan nefes darlığı.

Nefes Darlığı Tedavisi

Nefes darlığı dikkate alınarak kontrol altında tutulması gereken bir rahatsız olduğundan kişilerin kendilerinde böyle şikayetlerle karşı karşıya kaldıklarında gerekli ön incelemeleri kendilerinin değerlendirmesi gerekir. Yavaş yavaş başlayan ve gittikçe şiddeti artan nefes darlıklarında şu durumlar aklımıza gelebilir. Sol kalbin yavaş çalışması hali, gırtlak ve ana broş kanserleri, guatr rahatsızlığı, müzmin bronşit, astım, alerjen astım, mesleki toz hastalıkları, çeşitli kokular, aşırı şişmanlık, aşırı kansızlık ve tiroit bezinin aşırı çalışması gibi sonuçların sonucu nefes darlığı oluşabilir. Nefes darlığı şikayeti bulunan kişiler doktor tarafından kendilerine teşhis konulduktan sonra gerekli ilaçlarını ve yardımcı spreylerini yanlarında taşımalıdırlar ve düzenli bir şekilde aksatmadan kullanmalıdırlar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp