Mutizm Nedir

Mutizm Nedir :

Bir insan konuşabildiği halde neden susar? Neden küçük çocuklar evde konuştukları halde (ana)okulunda konuşmazlar? Annesi ve babasıyla konuşan bir çocuk neden teyzesiyle yada çok sevdiği halde okuldaki öğretmeniyle konuşmaz?

Bu derin suskunluk neyin işaretidir? Bu bir hastalıkmıdır? Bulaşıcımıdır? Anne ve baba veya öğretmen olarak neler yapabiliriz?

Susmak yada suskunluk bir hastalık değildir. Bunu bir dil ve konuşma bozukluğu olarak tanımlayabiliriz. Bilimsel adı mutizmdir, yani SUSMA, SUSKUNLUK. Gençlerde, yetişkinlerde ve en çokta çocuklarda görülür. Bazı araştırmalara göre kız çocuklara görülme olasılığı erkeklere göre iki kat fazladır yinede dil ve konuşma bozuklukları arasında kızlarda ve erkeklerde hemen hemen eşit derecede görülebilen tek konuşma bozukluğudur(1).

(S)elektif Mutistik çocuklar konuşma yeteneğine sahiptirler ama bunu belirli ortamlarda, belirli kişiler karşı sergileme yeteneğini gösteremezler(2). Daha çok jest ve mimiklerle, el kol hareketleriyle ve yazılı olarak iletişim kurarlar.

Mutizm psiklojik ve nörolojik bir rahatsızlık olmakla beraber somut nedeni bilinmemektedir. Castel ve Schmidt (1999; 2000, 2) mutizme paralel olarak aşağıdaki psikosomatik bulguları saptamışlardır.

Sosyal korkular (Fobiler )

Ayrılma korkusu (anne babadan)

Depresyon

Uyku, yeme-içme, boşaltım veya davranış bozuklukları

Nasıl Davranmalı?

Baskı mı uygulamalı yoksa serbestmi bırakmalı? Mutistik çocuklara karşı nasıl davranmalıyız?

Yardımcı Olabilecek Önemli Sorular

Çocuğunuz kiminle ne zaman ve nasıl konuşuyor?

Çocuğunuz göz kontağı kuruyor mu?(evetse; kiminle ve ne zaman) ?

İletişim kurmada hangi yöntemleri kullanıyor? Mimikler, el kol hareketleri veya yazılı

Söylediklerinize uygun reaksiyonlar veriyor mu?

İstisnalar var mı? Örneğin unuttuğundan veya şaşırdığından dolayı konuştuğu oluyormu, oluyorsa nerde, ne zaman kiminle ve hangi koşullar altında?

Çocuğunuzun en çok severek yaptığı şey ne? (resim yapmak, tv izlemek, oyun oynamak)

Dikkat Etmeniz Gereken Şeyler

Çocuğunuzun suskunluğunu kişisel size karşı yapılmıs bir hareket olarak asla görmeyin. Bunu aktif normal bir davranış olarak kabul edin. Mutistik kişi suskunluğunun farkında olmayabilir. Yani konuşmadığının bilincinde değildir. Asla konuşmaya veya cevap vermeye zorlamayın. ,Cevap vermekte başarızlık‘ deneyimini zaten yeteri kadar yaşıyorlar. Her zorlama çocukta daha fazla baskı oluşturur ve bir sonraki konuşmaya dair büyük korkular ortaya çıkarır.

Sonuç olarak nerde ve nezaman konuşmaya başlayacağı kararını çocuk tek başına verecektir. Bizim görevimiz sadece bu süreç esnasında ona destek ve yanında olmaktır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp