Muğla İli Şifalı Suları

Muğla İli Şifalı Suları :

Muğla, şifalı su kaynaklan açısından zengin olmakla birlikte, bununla ilgili tesislerin yetersiz bulunduğu bir ilimizdir.

Akçabükü Suyu:

Sıcaklık 12 OC.

Bodrum ilçesindedir. Soğuk olduğu için, müshil olarak içilir. Orta tuzlu sulardandır. Bağırsakların görev bozukluklarında önerilir.

Asın İçmesi:

Sıcaklık 16oC.

Milas ilçesine 20 km. uzaklıkta, Küllük yakınındadır. Yaz aylarında büyük ilgi görür. 3-4 bardak içilince, müshil etkisi yapar. Bağırsak rahatsızlıklarında faydalıdır.

Bahçe Burun Madensuyu:

Milas ilçesine 10 km. uzaklıktaki, Beşparmak Dağı eteklerinden kaynar. Mide, barsak, karaciğer hastalıklarına iyi gelir.

Belceciz İçmeleri:

Fethiye ilçesine bağlı, Ovacık Köyü'ne 5 km. uzaklıkta, deniz kenarındadır. Denize doğru inen kayalardan çıkar. Üç kaynak vardır. Kırdak içmesi - Sıcaklık 20 OC. Beldeniz içmesi - Sıcaklık 19,5 OC. Ölüdeniz içmesi - Sıcaklık 20 OC.

Zeytin, portakal ve limon bahçeleri içinde bir yerdir. Her üç içme de, müshil olarak etki yapar. Günde iki kez aç karnına ikişer bardak içilirse, karaciğer, safra yollar rahatsızlıklarında iyi sonuçlar verir. Bözük (Girme) Kaplıcası:

Sıcaklık 35°C.

Yatağan ilçesine bağlı, Bağ yakası köyü yakınındadır. Yatağan'a 6 km. uzaklıktadır. Çam ve çınar ağaçlan arasında, granit kayalıklar içinden kaynar. Derenin çağlayanlar ile, nefis ormanlık; bu kaplıcayı, çevrenin en çok rağbet gören sayfiye si haline getirmiştir. Suyun içimi hoştur.

Ancak, içmeden çok banyo olarak kullanılır. Suyun en dikkate değer özelliği, içinde çok miktarda CO2 gazının bulunuşudur. Bu nedenle, banyoya girenler üzerinde, CO2 gazı, inci taneleri gibi vücudu kaplar ve suyun sıcaklığı 35° derece olmasına .rağmen, derinin reaksiyonu çok şiddetli olur, fazla kızarır. Sodyum bikarbonatlı, kalsiyum ve karbondioksitli bir sudur.

Karaciğer, safrakesesi, mide ve sindirim sistemi hastalıklarına şifa sağlar.

Gebeler Kaplıcası:

Sıcaklık 35,50C.

Fethiye ilçesine 30 km. uzaklıkta, Gebeler Köyün dedir. Kaplıca yolu, çam ormanlar ve doğal zeytinlikler arasından geçer. Suları üç mağaradan kaynar.

Kaynaklardan birine 50 basamakla inilir. Derinliği 15 metredir. Daha uzaktaki mağaraya ise 20 basamakla inilir. Derinliği 5 metredir. Bu kaynaktan 30 metre ilerdeki mağaranın derinliği ise 3 metredir. Mağaraların dibinde doğal havuzlar vardır.

Çok rağbet görür. Bu üç kaynağın derinliğindeki değişiklik, arazinin meyilli olmasındandır. Denizden 50 m. yüksekliktedir. Kaplıcanın sulan, tuzlu, acı, bikarbonatlı, alkalin sulardır. Mide, bağırsak, karaciğer, safrakesesi, deri ve romatizma hastalıklarına iyi gelir.

Gölenye İçmesi:

Sıcaklık 16,50C.

Marmaris ilçesine 10 km. uzaklıktadır. Sodyum klorür ve magnezyum sülfatlı sulardandır. Müshil etkisi vardır. Bağırsak hastalıklarına faydalıdır.

Hayırlı İçmesi:

Sıcaklık 20 OC.

Yatağan ilçesi yakınında, Muğla-Aydın yolu üzerindedir. Yalnız yoldan geçenler faydalanır. CO2 gazı bulunduğundan/ gazlı, saf sodyum bikarbonatlı sulardan sayılır. Özellikler mide ve karaciğer hastalarına önerilir.

Kalemye İçmesi:

Sıcaklık 19,5 OC.

Fethiye ilçesine 160 km. uzaklıkta, güzel bir koyun kenarındadır. iki kaynağı vardır. Suyun içilmesi güneş doğmadan önce alışılmış bir gelenektir. Gelenlerin çoğu da, bu koyun nefis plağında banyo yaparlar.

Sodyum klorür ve sodyum sülfatlı sulardandır. Karaciğer yetmezliği, safra yollan ve iltihaplan, taşları, bağırsak nezleleri hastalıklarında çok yararlıdır. Suyun kokusu yoktur, içimi hoştur. Büyük Şifalı Bitkiler Ansiklopedisi 725

Kara Ada Ilıcası:

Sıcaklık 32 OC.

Bodrum ilçesine 4 mil uzaklıktaki Kara ada'dadır. Kayalar arasından çıkar. Kaynağın bulunduğu yer bir mağaradır. İçildiği zaman müshil etkisi yapar. Romatizmalılara, kadın hastalıklarına iyi gelir.

Köycegiz Kaplıcaları Ve İçmeleri:

Köyceğiz ilçesindeki kendi adını taşıyan gölün etrafında, Ölemez Dağı eteklerinde bulunan şifalı su kaynaklarının tümü, bu kaplıcalar ve içmeleri oluşturur.

Kokar girme Ilıcası, Sıcaklık 38 OC. Ölemez Dağı eteklerinde 6 yerden kaynar. Kükürtlü sulardandır. Romatizmalı, nevritli, kadın hastalan şifa görür.

Çavuş Ilıcası, 38 OC. Ölemez Dağı eteklerinden kaynar. Kokar girme Ilıcasına 15 dakika uzaklıktadır. Kaynakların bulunduğu yer, nefis bir çam korusudur. içmeye elverişli değildir. Banyo kürü ile, romatizma, nevralji ve kadın hastalıklar tedavi görür.

Sultaniye Kaplıcası (Girmesi), Sıcaklık 39 OC. Köyceğiz gölünün güzel bir koyu içinde bulunur. iki havuzun dibinden kaynar. Su oldukça boldur. Hamamı ve konaklama yerleri vardır. Radyoaktivitesi öbür kaynaklardan daha fazladır.

Romatizma, kadın hastalıklar ve metabolizma hastalarına iyi gelir. Sultaniye içmesi, Sıcaklık 28 OC. Sultaniye girmesinin yanındadır. Ilık bir sudur. Bol miktarda sodyum klorür, sodyum ve magnezyum sülfat bulunur. Müshil etkisi fazladır. Kükürt kokusu bulunduğu için, bardakta biraz bekletilerek içilmesi daha uygun olur. Bağırsak, karaciğer, safra yolları hastalıklarında önemli bir şifa kaynağıdır.

Velibey Ilıcalar, Sıcaklık 37 OC.

Köyceğiz Gölü'nden 2 km. uzaktadır. Değeri aynı sular gibidir. iyi geldiği hastalıklar yukarıda sayılanlardır.

Sepetçiler İçmesi:

Sıcaklık 18 OC.

Milas ilçesine 12 km. uzaklıkta Sepetçiler köyündedir. Çevre halkı tarafından büyük rağbet görür. Müshil etki yapar. İçimi hoştur. Karaciğer, safra yollan, bağırsak hastalıklarında fayda görülür. . Tavşan Burnu İçmesi:

Sıcaklık 18ü OC.

Bodrum ilçesine 5 km. uzaklıktadır. Tavşan burnu denilen yerin yanında, deniz kenarından kaynar. Çok eskiden beri bilinen sodyum sülfatlı bir sudur. Müshil etkisi vardır. Bağırsakların görev bozukluklarında etkisiyle yarar sağlar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp