Miyozit Nedir?

Miyozit Nedir? :

Kas iltihabı. Virüslere (örneğin koksaki virüsü), bakterilere (irin yapan bakteriler, tifo, verem basili, frengi spiroketleri), protoozonlara (toksoplazma) ve larva evresindeki asalaklara (örneğin şerit larvası) bağlı olarak gelişebilir. Sık rastlanan bir hastalıktır ve yaralanma ya da aşırı kas zorlanması oluşumunda kolaylaştırıcı rol oynar. Enfeksiyon etkeni kan yoluyla (tüm vücudu tutan enfeksiyon hastalıklarında olduğu gibi) kasa ulaşabileceği gibi, komşu dokulardaki yerel enfeksiyonlardan da yayılabilir.

Ayrıca açık yaralarda, baskı yaralarına bağlı gelişen ülserlerde ve kas içi enfeksiyonlarda, enfeksiyon etkeni kasa doğrudan bulaşabilir. Akut ya da kronik bir seyir gösterebilen miyozit yerleştiği kas bölgesinde ağrılı bir şişlik olarak ortaya çıkar. İrin oluşturan bakterilerin etken olduğu olgularda apse oluşumu gözlenir.

Miyozit bağdoku hastalıkları, sarkoidoz, paraneoplastik sendrom örneklerinde olduğu gibi enfeksiyon özelliği taşımayan genel hastalıkların klinik tablosunda da yer alabilir. Bu olgularda genellikle birden çok kas grubu il- tihaplanmıştır (polimiyozit).

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp