Miyeliteler Nedir?

Miyeliteler Nedir? : Medulla spinalisin gri ve ak cevherini tutan iltihabi hastalık mi- yelit adını alır. Lezyon longitudinal olarak bir kaç segmente sınırlı kalırsa buna «Transvers miyelit» denir. Yukarıda doğru uzanıyorsa bu defa «Asandan miyelit» den söz edilir.

Etiyoloji :Medulla spinalisin penetran yaralardan yayılan piyojen organizmalar tarafından enfekte edilmesi, osteomiyelitin yayılması ya da kan yolu ile bir infeksiyon odağından iltihabın medullaya varması ile miyelit oluşabilir. Bir vertebra tüberkülozunu bir tüberküloz mi- yeliti izleyebilir. Miyelit bir meningovasküler sifilis manifestasyonu olarak da ortaya çıkabilir. Nörotropik bir virüsün sebep olduğu ve yukarıda (Bk. Ansefalitler) sözü edilen ansefalomiyelit tablosunun ya da döküntülü hastalıkları ve aşıları (kuduz, çiçek) izleyen disséminé ansefalomiyelit tablolarının bir parçası olarak da görülmesi mümkündür. Transvers miyelitten ayırt edilemiyecek bir tablo mul- tipl skleroz manifestasyonu olarak gelişebilir.

Belirtiler :Başlangıç akut ya da subakut olabilir. Genellikle ateşle başlar. Bunu flask bir paralizi izler. Hastalanan bölge servikal segmentle- rin altında ise sadece bacaklar tutulmuştur. Başlangıçta retansiyon şeklinde sfinkter kusuru vardır. Duyu kusuru tamdır, bir seviye gösterir ve bu, lezyonun üst sınırına uyar, tam bunun üstünde dar bir şerit halinde hiperaljezi bölgesi bulunur. Akut medulla lezyonlarm- da görülen şok nedeni ile lezyonun altında refleksler alınmaz. Plan- tar refleksler de başlangıçta yoktur. Bir süre sonra Babinski delili ortaya çıkar. Bir kaç hafta içinde medulla otomatizmasını kazanır,refleksler canlanır, mesane ve rektum otomatik olarak boşalmaya başlar. Semptomlarda şu ya da bu derecede düzelme görülür.

Çok defa ciddi sekeller kalır. Likorda çoğunlukla monomükleer cinsten hücre ve protein artışı vardır. Sifiliste VDRL pozitiftir.Landry paralizisi :Bu asandan bir medulla spinalis paralizisidir. Bir hastalık anti- tesi değil, değişik etiyoloj ilere bağlı olabilen bir sendromdur. Sebepler akut nekrotik miyelit, poliradikülopati, transvers miyelit olabilir. Kuduz aşısını, döküntülü hastalıkları ve poliomiyeliti de izleyebilir.

Tanı :Medulla basıları miyelitten farklı olarak yavaş gelişir, ilerleyici bir paraparezi söz konusudur. Başlangıçta radiküler ağrılar olabilir. Likorda albumin artmıştır, fakat hücre yoktur.

Ayrıca basıda medül- ler kanalın miyelografik tetkiki bir blokun varlığını gösterir. Polinö- ropatilerde çorap ve eldiven şeklinde duyu kusuru vardır. Babinski delili ve sfinkter kusuru yoktur. Uçlarda egemen bir zaaf vardır. Ender olarak mültipl skleroz miyelite benzeyen bir tablo yapabilir. Buna serebral, serebellar belirtilerin katılması, evvelce geçirilmiş atak, karakteristik mültipl skleroz bulguları ayırt ettirir. Hematomiyeli bir travmayı izler, sifilitik miyelitte sifilis hikâyesi vardır. Serolojik testler pozitiftir.

Ansefalomiyelitte miyelitin yanı sıra serebral semptomlar, herpes zoster miyelitinde erüpsiyonlar dikkati çeker. Miyelitlerde likorda protein ve hücre artmıştır. Piyojenik olanlarda polimorflar, diğerlerinde ise mononükleer- ler artar.Tedavi :Miyelit ağır ve ciddi bir hastalıktır. Çok iyi ve dikkatli bir bakımı gerektirir. Özellikle asandan şekiller tehlikelidir. Bunlarda solunum güçlükleri ortaya çıkabilir ve alet yardımı ile suni solunum gerekebilir. Disséminé ansefalomiyelitte prognoz daha iyidir. İlaç olarak ACTH ve kortikosteroidler denenir. Paraplejik bir hastada rehabilitasyon ilkeleri önem ve öncelik kazanır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp