Mikrobik Antijenlerin Yakalanma Ve Sergilenmesi

Mikrobik Antijenlerin Yakalanma Ve Sergilenmesi :

Mikroplar epitelden geçer ve protein antijenleri epitelde yerleşik olan DC'ler tarafından yakalanır ve hücreye bağlı antijenler drene eden lenf nodüllerine nakledilir.Protein antijenler, APC'lerin yüze yinde sunulacak MHC moleküllerine bağlı peptidleri geliştirmek üzere APC'lerde işlenir. Farklı sellüler kompartmanlardaki antijenler, farklı MHC molekülleriyle temsil edilir ve farklı T hücre alt gruplan tarafından tadılır.Ekstrasellüler çevreden alınan antijenler endozomal ve lizozomal veziküllerde muamele edilir ve class II MHC rnoleküllere bağlı olarak sunulur. CD4, class II MHC moleküllere bağlandığından, CD4+ yardımcı T hücreler ekseri sindirilen proteinlerden gelişen class ilişkili peptidleri tanır.

Buna karşıt, sitoplazmadaki antijenler class i MHC molekülleriyle sunulur ve CD8, classi MHC'ye bağlandığından CD8+ sitotoksik T hücrelerle tanınır. Farklı antijenlerin bu ayrımı CD4+ ve CD8+ T hücrelerin özelleşmiş fonksiyonlar için anahtardır. Aşağıda tartıştığımız gibi, T hücrelerin iki sınıfı farklı sellüler kompartımanlarda lokalize mikroplarla savaşmak için tasarlanmıştır. Protein antijenler, polisakkaritler ve diğer nonprotein antijenler de periferik lenfoid organların lenfoid folliküllerinde B lenfositler tarafından tanınır.Bir mikrobun antijenleri B ve T lenfositler tarafından tanınırken, mikrop aynı zamanda doğal immün cevap oluşturur. Protein antijenle immünizasyon durumunda bu doğal cevap antijenle birlikte adjuvan verilmesiyle oluşturulur.

Doğal immün cevap, kostimulatör moleküller ekspresse etmeleri ve T lenfositlerin proliferasyon ve differansiyasyonunu uyaran sitokinleri salgılamadan için APC'leri aktive eder. T hücrelerin başlıca kostimulatörleri profesyonel APC'lerde ekspresse edilen ve istirahatteki T hücrelerde CD28 reseptörüyle tanınan B7 moleveya külleridir (CD80 ve CD86). Bazı mikroplara ve polisakkaridlere doğumsal immün cevap da B lenfositlerin proliferasyon ve differansiyasyonunu arttıran parçalanma mahsulleri oluşturmak üzere kompleman aktivasyonuyla sonlanır. Böylece, antijen ve doğal immün cevaplar sırasında meydana getirilen moleküller, iş birliğiyle antijen spesifik lenfositleri aktive etmek için fonksiyon görür.

Mikropla tetiklenen sinyal 2 ihtiyacı kazanılmış immün cevabın zararsız maddeler tarafından değil, mikroplara tarafından oluşturulmasını garantiler.Antijen tanınması ve kostimulasyon birlikte, antijen spesifik lenfositlerin fonksiyonel cevaplana tetikler. Bu sellüler cevaplar basamaklar halinde ilerler ki, kazanılmış immün cevaplarda olayların sırasını da yansıtır.Her ne kadar bu fazlar bütün immün cevaplarda benzerse de T ve B lenfosit1erin reaksiyonla önemli yönlerden farklılık gösterir ve aynı ele almak daha doğru olur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp