Migreni Tetikleyen Şeyler

MİGRENİ TETİKLEYEN ŞEYLER


Migreni tetikleyen şeyler faktörler nelerdir migren nedir migren baş ağrısı migren bulantı migren tedavisi bitkisel ürünler kapsüller çaylar yağlar nelerdir.Migreni tetikleyen şeyler faktörler nelerdir migren nedir migren baş ağrısı migren bulantı migren tedavisi bitkisel ürünler kapsüller çaylar yağlar için aşağıdaki makaleyi okumanızı tavsiye ederiz.


.

Eskiden sadece bir baş ağrısı tipi olarak görülen migren, artık başlı başına bir nörolojik hastalık olarak kabul ediliyor. Migren günlük hayatınızı engelleyebilir; çalışmayı, aile haya- tını veya hobileri olumsuz yönde etkileyebilir. Baş ağrısına bulantı, kusma, ışığa veya sese karşı hassasiyetin de eşlik ettiği migren atakları bazen o kadar şiddetli olur ki, kişi sadece karanlık bir odada yatıp uyumak ister. Birçok faktör migreni başlatabilir. Bu tetikleyici faktörlere karşı duyarlı olan kişiler, bu faktörlerden uzak durarak migrenin getirdiği kısıtlamalardan büyük ölçüde kurtulabilirler. Mesela birçok kadında adet kanamasından hemen önce östrojen hormonu düzeylerinin azalması, migren ağrısına yol açabilir.

Yiyecekler :

Eski peynir, çerez, çikolata, yoğurt, soğan, incir, karaciğer, kafeinli yiyecekler, monosodyum glutamat (MSG), tütsülenmiş (füme) ya da salamura balık/et, koruyucu madde olarak nitrat/nitrit eklenmiş gıdalar (sosisli sandviç, sucuk, salam)

İçecekler:

Kahve, çay, kafeinli meşrubatlar, diyet soda, alkollü içkiler (özelikle kırmızı şarap, bira, viski)

Katkı maddeleri:

Sodyum nitrit (sosisli sandviç, işlenmiş etler), monosodyum glutamat (MSG) (Çin yemekleri ve birçok restoran yemekleri), aspartam (sakızlar, diyet içecekler, et, süt, yumurta ve birçok protein içeren besinde aspartam vardır), tiramin (eski peynir, kırmızı şarap, bakla, salamura edilmiş veya işlenmiş yiyecekler), fenolik flavonoidler (elma, kabuksuz meyvalar, üzüm)

İlaçlar:

Antibiyotikler (tetrasiklin, griseofulvin), antihipertansifler (nifedipin, kaptopril), hormonlar (oral kontraseptifler, östrojenler), histamin-2 blokerleri (simetidin, ranitidin), vazodilatörler (nitrogliserin, izosorbid dinitrat)

Duyusal ve Duygusal Uyaranlar:

Titreşen/parlak/fluoresan ışıklar, parlak gün ışığı, kokular (parfüm, kimyasal maddeler, sigara), endişe, aşırı üzülmek veya aşırı sevinmek, depresyon, aşırı heyecan, stresten veya baskıdan kurtulma

Yaşam Tarzı Değişiklikleri:

Zaman farkı, çok fazla ya da az uyumak, aç kalmak, kafeinsiz kalmak, aşırı egzersiz yapma, fiziksel veya zihinsel yorgunluk, öne eğilmek (örn. bahçe işleri yaparken), ağırlık kaldırmak veya zorlanmak, rutin yaşam biçiminde değişiklik (örn. vardiya çalışması veya tatiller), çok fazla veya çok az uyku, alerji, cinsel yönden uyarılma, sigara.

Diğerleri:


Adet dönemi, hava/mevsim/barometrik basınç değişiklikleri, deniz seviyesinden çok yukarıda bulunmak migreni tetikler.

Migreninizi hangi faktörlerin tetiklediğini bilmeniz büyük önem taşır. Bunun için atak geldiği sırada neler yiyip içtiğinizi düşünebilirsiniz. Bunun için bir migren günlüğü tutmak uygun olabilir. Bu günlükte, “Olası tetikleyiciler” kısmına en son aktivitelerinizi, diyet, stres ve ilaçları yazın. Bunlar sizin neyin migrene yol açtığını anlamanıza yardım edecektir. Böylece hem nelerden uzak durmanız gerektiğini görür, hem de bu günlüğü doktorunuza gösterebilirsiniz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp