Mide Tümörleri Tedavi

Mide Tümörleri Tedavi : Mitral kapak darlığı olan hastaların tedavisinde izlenecek yol her şeyden önce hastalığın çok hafif ve durağan mı, yoksa orta derecede ya da ağır ve ilerleyici mi olduğuna bağlıdır; ayrıca komplikasyonlar da göz önüne alınmalıdır. Tıbbi tedaviye duruma göre cerrahi girişim de eklenebilir.

• Tıbbi tedavi. Çok hafif ya da hafif, durağan ve kapak bozukluğunun ilerlemeyerek yıllarca bir yakınmaya yol açmadığı olgularda tedavi basittir. Hastaların sakin bir yaşam sürmesi, aşırı güç harcamaktan, ruhsal gerginliklerden, ağır işten, heyecandan, aşırı sıcak ve soğuktan kaçınması, dengeli beslenmesi, toksik maddeler (alkol, tütün) kullanmaması önerilir. Romatizmal enfeksiyonun etkin olmadığı bu hastalarda elektrokardiyografi, radyoloji ve sintigrafi yöntemleriyle kalp kası etkinliğinin sık sık kontrol edilmesi gerekir. Kapak hastalığının oluşturduğu kan akımı bozukluklarınaya da yukarıda sözü edilen etkenlerden birine bağlı olarak kalp kasında hasara ilişkin ilk belirtiler görülür görülmez, hastaya daha önce almış olduğu sağlık ve beslenme önlemlerini daha titiz bir biçimde uygulaması öğütlenir; bu arada kalbin çalışma koşullarını düzeltecek tedavi başlatılır. Hastaya kardiyotonik ve koroner damarları genişletici ilaçlar verilerek dolaşımın düzeltilmesine ve kalbin daha iyi beslenmesine çalışılır.

• Cerrahi girişim. Mitral kapak darlığının cerrahi girişimle giderilmesi kapağın birleşme yerlerinden kesilmesine (komissürotomi) ya da çıkarılarak yerine yapay kapak (protez) konmasına dayanır. Eskiden her mitral kapak darlığı olgusunda uygulanan komissürotomi, günümüzde yalnızca mitral deliği ve kapağının ağır biçim bozukluğuna uğramadığı olgularda yapılmaktadır. Bu tip bir cerrahi girişim için en uygun anatomik koşul, kapak kanatlarının birleşme yerlerinin basitçe kaynamış olduğu durumlardır. Buna karşılık ağır mitral dar- lığı-yetmezliğinin yanı sıra, ağır biçim bozuklukları ya da yaygın kireçlenme nedeniyle komissürotomi ameliyatında başarısızlık olasılığı bulunan olgularda protez kapak takılması gerekir. Cerrahi girişimin amacı darlığa yol açan mekanik etkenleri ortadan kaldırmak olduğuna göre yapılabilmesi için de darlığın belirli bir düzeye erişmesi gerekir.

Daralmış delik yüzeyinin belirgin küçüklüğü (1-1,5 cm2) ya da akciğer dolaşımında kan basıncının yüksekliği (60-70 mmHg'den 100-120 mmHg' ye) durumunda cerrahi girişim kararı verilebilir. Komissürotomi için en uygun dönem mitral kapak darlığının akciğerdeki belirtilerinin ortaya çıktığı evresi ya da ödemin görüldüğü evredir. En iyi ameliyat sonuçlan bu evrede elde edilir. Zamanından önce cerrahi girişim doğru değildir, çünkü erken evrelerde hasta bu duruma dayanabilir; mitral kapak kan akımında ve buna bağlı olarak başka organlarda bozukluklara yol açacak ölçüde daralmamıştır. Aynca hastanın bu koşullara uzunca bir süre, belki de yıllar boyunca dayanabilme olasılığı vardır. Bütün bu nedenlerle erken cerrahi girişim yapılmamalıdır. Öte yandan cerrahi girişimde geç kalınması da sakıncalıdır, çünkü hastalık çok ilerleyince kan akımındaki, kalp ve dolaşımdaki bozukluklar düzeltilemez duruma gelir.

Bu aşamada yalnızca mekanik etkenleri ortadan kaldıracak bir girişim hastaya çok sınırlı yarar sağlayabilir. Akciğerde kan göllenmesi belirtileri şidetliyse, özellikle de akciğer anaatar- daman ve dallan çok genişlemişse, bu bozukluklar düzeltilemeyeceğinden hasta cerrahi girişimden fazla yarar görmez. Aynca akciğer ödemi gelişme tehlikesi de yüksek olduğundan cerrahi girişimden kaçınmak gerekir. Romatizmal sürecin etkinleşme olasılığının ve bakteri kökenli kalp iç zan iltihabının bulunması durumunda cerrahi girişim kesinlikle yapılmamalıdır. Kan akımını büyük ölçüde etkileyen aort kapağı bozukluğunun mitral kapak darlığına eşlik etmesi, hastanın yaşlı olması, akciğer dokusu ve dolaşımıyla ilgili önemli işlev kaybı bulunması ve ağır karaciğer hastalığının gelişmesi durumunda ise cerrahi girişim karan görece zor verilir. Akciğer ödemi ya da genel dolaşımda embolilerin ortaya çıkması cerrahi girişimi gerektirebilir. Ameliyattan sonra görülen başlıca komplikasyonlar komissürotomi sonrası sendro- mu ve yeniden darlık gelişmesidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp