Mide-onikiparmak Bağırşağı İltihabı (gastroduodenit) Hekimle İşbirliği

Mide-onikiparmak Bağırşağı İltihabı (gastroduodenit) Hekimle İşbirliği : Kronik mide iltihabının tedavisi uzun zaman gerektirir. Hastalığın özgün nedeni bulunursa, sorun çözülmüş demektir. Ama çoğu olguda sorumlu etkenin saptanması zaman gerektirir. Bu durumda hekimin önerilerine dikkatle uyulmalıdır. Beslenmeye sınırlama getirmenin yaran tartışmalıdır; ama besinlerin yavaş yenmesi ve iyi çiğnenmesi gerekir, aynca yemeklerde aşınya kaçmamak önemlidir. Öğle ve akşam yemeğinde çok yiyip iki öğün arasında aç kalmak- tansa hafif ve sık öğünler halinde beslenmek, midede asit üretiminin düşük düzeyde kalmasını sağlar. Yaygın inanışın tersine, bira, kolalı içecekler ve kahveye oranla süt midede asit salgısını daha çok uyanr.

Alkol de mide salgısını fazla uyaran bir madde değildir. Ama alkol oram yüksek içkiler, mide mukozasında akut mide nöbetlerine neden olabileceğinden özellikle hastalığın akut evrelerinde alınmamalıdır. Kahve, kafeini alınmış olsa bile, mide salgısını uyararak mide ağnsını artırır; ama kahvenin mide iltihabı ya da ülseri tehlikesini artırdığı söylenemez. Sonuçta beslenme açısından doğru olan, yüzeysel bir yaklaşım gibi görünse de, hastaya onu rahatsız eden, yakınmalarını artıran yiyecek ve içeceklerden uzak durmasını öğütlemektir. Mide iltihabının (gastrit) gelişmesini ve ağırlaşmasını kolaylaştıran sigaradan kaçınmak da önemli bir tıbbi önlemdir. Beslenmenin sınırlandınlmasıyla birlikte bazı ilaçların kullanılması, özellikle asit salgısının arttığı olgularda, midenin salgı işlevlerindeki değişikliklerden kaynaklanan bozuklukların ve ağrının hafifletilmesini sağlayabilir.

Aşın asit salgısıyla seyreden mide iltihabında belirtilere yönelik tedavide önerilen ilaçlann en önemlisi, asit gidericilerdir (antiasitler). Sodyum bikarbonat, magnezyum tuzu ve kalsiyum karbonatın eşit oranlarda kanşımı önerilebilir; bu oranlar kabızlık (magnezyum tuzu artmlır) ya da ishal (kalsiyum karbonat artınlır) durumuna göre değiştirilir. Piyasada değişik formüllü birçok ilaç bulunmaktadır. Spazm çözücü ve mide-onikipar- makbağırsağı hareketlerini düzenleyici ilaçlar da yararlıdır. Yiyecekler basit olmalıdır; alkol ve kahvenin yanı sıra başka amaçla verilen ilaçlardan sakınılma- lıdır. Mide salgısını uyardıklarından, at- rofık mide iltihabında alkol ve kahve belirli miktarda verilebilir. Kronik bir iltihabi sürecin son evresi olan kronik atrofik mide iltihabında genel önlemlere ek olarak bu evreye özgü bozuklukları da gidermek gerekir. Midenin çepersel hücrelerinin gerilemesi mide asiti salgısının azalmasına yâ da bütünüyle durmasına yol açar; böylece sindirim kanalının daha çabuk boşalmasına (mide kaynaklı ishal), onikiparmakbağır- sağı ve mide-incebağırsak düzeyinde demirin ve B12 vitamininin daha az emilmesine bağlı kansızlık gelişebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp