Mide Kelepçesi Ameliyatı Sonrası Beslenme

Mide Kelepçesi Ameliyatı Sonrası Beslenme : Mide kelepçesi ameliyatı, hastanın yaşam tarzında gerçekleştirilen önemli değişikliğin ilk basamağını oluşturur. Yaşamınızı daha rahat sürdürmek için geçirdiğiniz ameliyat sonrası iyileşme ve yaşamınızdaki yeni evreye uyum için nekahat dönemi önemlidir.
 
Hastalar, beslenmede çiğnemenin önemini öğrenmelidir. Yemek yeme süresi 45-60 dakikalık bir zaman dilimini içermelidir. Eğer hızlı ve çok yerseniz bu problemlere yol açar. Kelepçenin üzerindeki poş çok küçüktür, eğer çok yerseniz yemekler hemen geri gelir. Aynı zamanda fizik egzersizin önemini de anlamak ve bunu yaşamın bir parçası haline getirmek zorundadır.Ameliyat sonrası ilk ayda, hastanın diyeti yalnızca sıvı gıdalar içermelidir. Bunun nedeni, vücudun iyileşmek ve kelepçe bölgesinde doğru pozisyon için yapışıklıkları sağlamak amacıyla zamana ihtiyaç duymasıdır. 
 
Katı gıdaları almakta acele eden hastalarda kelepçenin yerinden oynaması ve bu şekilde midenin üst poşunda genişleme meydana gelebilir.Sıvı alımı ameliyattan sonraki ilk gece başlar. Bir kaşık dolusu su her 5-10 dakikada bir 250 ml’ye (bir bardak) tamamlanana kadar verilir. Sıvı ihtiyacının kalanı serumla verilecektir. Sıvının ağızdan alımı izleyen günlerde hızla artırılır. Diyetteki tüm sıvı ihtiyacı, seruma gerek kalmaksızın 2. günde karşılanmaya başlanır.Hasta taburcu olduktan sonra sıvı ve katı gıda ihtiyacı aşağıdaki gibi karşılanmalıdır.
 
İlk 3 Hafta (sıvı diyet)İlk 3 hafta boyunca sıvı diyet. Bir yemek kaşığı ile her saat ortalama 100 mİ sıvı azar azar alınır. Sıvının cinsi farklı olmaIıdır ve az yağ içeren süt, yoğurt veya sulu yulaf, çay, meyva suyu veya sebze suyu, ılık çorba veya et suyu tercih edilmelidir. Diyeti destekleyici içecekler de dengeli beslenmeyi sağlamak için eklenmelidir. Sıvı alimim küçük miktarlarda ama tüm güne yayarak almak oldukça önemlidir. Bu zaman dilimi midenizin iyileşmesi için çok önemlidir. Katilara çabuk başlamak midenize ve kelepçeye zarar verebilir.3-6 Hafta (püreli diyet)3-6 hafta boyunca püreli diyet. 
 
Püre küçük miktarlarda alınmalıdır. Çorba ve besin destekleri hala günlük diyete eklenir. Birçok market 5-6 aylık bebeklere uygun bebek maması satar. Bu mamalar doğru besin içeridiği için bu dönemde oldukça yararlıdır. Hastalar, suyu yemekle beraber değil, öğün aralarında içmelidir. Yemek saatleri hastanın durumuna göre ayarlanabilir ama önerilen miktarlar mümkün olduğunca kontrol edilmelidir.
 
Günlük toplam sıvı alımı en az 1500 mİ olmalıdır. Sıvı, düzenli aralıklarla ve her defasında 100-200 mİ alınmalıdır. Sıvının türü değiştirilmeli, çay, süt veya yoğurt, meyva-sebze suyu denenmelidir. Günlük püreli besin alımı 500 gramda tutulmalıdır. Püreler et veya balık eti içermeli ve bir defada 100-150 gramı açmamalıdır. Yemek her zaman azar azar ve yavaş yenmelidir.6 -8 H a fta6-8 hafta boyunca az miktarlarda normal besinler. 
 
Normal içerikli besinler diyette alınabilir. Fakat çok az miktarda olmasına ve sıvıların öğün arasında alınmasına dikkat edilmelidir. Yavaş yavaş yemek ve tamamen çiğnemek çok önemlidir. Hasta, az miktarda yağ içeren süt veya yoğurt alabilir.Günlük toplam sıvı alımı en az 1500 mİ olmalı ve katı gıda alımı da 500 gr civarında tutulmalıdır. Katı gıda artık normal yemek saatlerinde alınabilir. Bununla birlikte yavaş yavaş yemek çok önemlidir.

8. Hafta ve Sonrası

Hastalar artık kendi yemek menülerini kendileri belirler. Sık fakat azar azar yemek ve iyice çiğnemek hala çok önemlidir. Sıvı yalnızca öğün aralarında ve şeker içermemek koşuluyla tüketilebilir. Diyet, haşlanmış veya ezilmiş sebze ağırlıklı olmalıdır. Balık veya az yağlı et, haşlanmış olarak tüketilmelidir. Diğer besinler de az yağlı (süt, maksimum %17 yağ içeren hafif peynir) olmalıdır.

Besin kısıtlamaları

Bazı besinler kolayca tolere edilemez ve daha iyi sindirilen alternatif ürünlere dönüştürülemedikçe diyetten çıkarılmalıdır. Bunlar genellikle mide ağzında yapışıp kalan ve tıkanıklık sonucu kusma ve sıvı eksikliğine yol açan besinlerdir.Hastaların çoğu, her ne kadar biftek türü etleri iyi çiğnediğinde tolere edebilirse de, kalın parçalı eti sindirmekte zorlanır. Bu yüzden, et yemekten kaçınılması önerilir. Her hastanın kendine göre bir yemek yeme kapasitesi vardır. Kendinizi diğer hastalarla karşılaştırmayın.

Kısıtlanan besinler

Katı Besinler
 
Beyaz, kabuklu kalın ekmekKuru et, biftek (bunun yerine haşlanmış et tercih edilmeli ama çok iyi çiğnenmeli ve küçük parçalar halinde yutulmalı - 8 hafta sonra)Patates kızartması Salatalık, mısır
 
Portakal (meyvanın lifleri yutarken problem yaratabilir - dikkat!)
 
Lifli Besinler
 
Kuşkonmaz, çorbaya karıştırabilir Ananas, suyu için ezilebilir Brokoli, sadece dalı kullanılabilir
 
Turunçgiller ve kurutulmuş meyvalar, şişerek midenin ağzını tıkadığı için kesinlikle uzak durulmalıdır.
 
Yağlı Besinler
 
Hindistan cevizi Patates cipsi Patlamış mısır Yumuşak beyaz ekmek
 
Sindirimi Zor Besinler
 
Fındık
 
Badem
 
Fıstık
 
Soda (karbonatlı içecekler rahatsızlık hissi verebilir)
 
Bu liste hastalarda problem yaratan gıdaları içermektedir. Probleme yol açması, bunları hiç yemeyeceksiniz anlamına gelmemektedir. Sadece gerçekten çok iyi çiğnemeniz ve yavaş yavaş yemeniz gerektirmektedir. Ama yine de tercihinizi diğer gıdalardan yana kullanmanız uygun olacaktır.
 
Kilo kaybınıza, yüksek kalorili gıdalar (çikolata, tatlı, dondurma, alkol gibi) alarak zarar verebilirsiniz. Her şeyi kelepçenin yapmasını beklemeyin. Gıdaların sizi kontrol etmesine izin vermeyin, gücün sizde olduğunu bilin.Ameliyat sonrası dönemde bir problem yaşadığınızda doktorunuzu aramaktan çekinmeyin ve kontrollerinizi düzenli olarak yaptırın.Altın kurallar
 
1- Kesinlikle çok çok yavaş yemelisiniz. Bu kurala, ufak bir porsiyonu yemeniz 45 dakikanızı alsa da uyun.
 
2- Çok iyi çiğnemelisiniz.
 
3- Karbonatlı içecekler (soda, gazoz, cola) ve efervesan ilaçlar (Tylol hot, Calcium Sandoz vs) kesinlikle yasaktır. Sıvıların içindeki gaz kabarcıkları midenizin küçük poşunu genişletebilir.
 
4- Suyu öğün aralarında içmelisiniz. Aksi halde öğünlerde içeceğiniz su miktarı gıdanın hacmine eklenir ve küçük poşunuz için fazla gelebilir.
 
5- Gıdaları ağzınıza almadan önce küçük parçalara bölmelisiniz.
 
6- Lokmayı ağzınıza aldıktan sonra çok iyi çiğnemeli ve yavaş yutmaksınız. Çiğnemenizin yeterli olup olmadığını saptamak için dişlerinizi kontrol ettirmeyi unutmayın.
 
7- Doygunluğun ilk sinyallerini aldığınızda yemek yemeyi bırakmalısınız. Sadece bir kaşık bile fazla gelebilir ve kusabilirsiniz (veya kelepçenin bulunduğu alanda ağrı hissedebilirsiniz), mide poşunuz genişleyebilir, bu durum genişlemiş ikincil bir mide poşunuz olmasını ve kelepçenizin işe yaramaz hale gelmesini doğurur.
 
8- Yetenek ve tercihlerinize uygun olarak haftada iki kez çeşitli egzersizler (yüzme, jimnastik, yürüme, dans gibi) yapın.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp