Mide Bulantısı Nasıl Geçer

Mide Bulantısı Nasıl Geçer

■ Mide bulanUsı ve kusma, çürümüş besinlerin ya da kişinin aleıjisi olan gıdaların yenmesi sonucu ortaya çıkar.
 
■ Grip ve diğer enfeksiyonlar mide bulanüsı ve kusmaya yol açabilir.
 
■ Dengenin bozulması, mide bulanmasına ve kusmaya neden olabilir. Bu durum genelde vasıta tutması biçiminde; örneğin arabayla, otobüsle, tekneyle ya da uçakla yolculuk yaparken gördüklerinizin, kulağınızdaki denge mekanizmasının duyumsadıklanyla uyuşmaması sonucu ortaya çıkar ve bu durum etkilerini bazı kişilerde çok hızlı biçimde gösterir.
 
■ Mide bulantısı ve kusma, gebeliğin erken dönemlerinde çok yaygındır 
 
■ Migrenin belirtileri arasında da mide bulantısı ve kusma vardır.Hepatit, kontrolsüz diyabet (kontrolsüz şeker hastalığı), apandisit gibi bazı ciddi hastalıklar da mide bulantısı ve kusmaya yol açabilir. ►
 
Doktorunuz ne önerîrdî?
 
Mide bulantısının tedavisi, nedenine bağlı olarak değişebilir. Migren ya da enfeksiyon sonucu ortaya çıkmışsa, doktorunuz bunlara uygun ilaçlar yazacakür. Neden gıda zehirlenmesiyse, bol bol su içmenizi ve kendinizi daha iyi hissedinceye kadar, kızarmış ekmek ve kraker gibi gıdalar dışında hiçbir şey yememenizi önerecekdr. Sürekli kusma ve kan kusma gibi durumların nedenini saptayabilmek içinse daha derinlemesine bir inceleme gerekecektir.
 
Vasıta tutmasından kaçınmak için, aracın en sabit yerine oturmaya çalışın. Bu arabada ve otobüste ön koltuklar, uçakta kanaüara en yakın yerler, gemilerdeyse ön ya da orta kamaralardır. Gözünüzü kapatın ya da ufka dikin. Her zaman vasıtanın gittiği yönde oturun. Okumak gibi uzun süre bakmayı gerektirecek hiçbir şey yapmayın. Yolculuktan önce sık sık ama az miktarda yemek yiyin, yağlı yiyeceklerden kaçının ve mideye zarar verecek portakal suyu ve kahve gibi içecekler dışında bolca sıvı tüketin.Doktorunuz, vasıta tutması için yolculuklardan önce alabileceğiniz bir ilaç önerebilir.

- Odanızın penceresini açık tutuk ya da temiz havada yürüyüşe çıkın.

- Bulantının arttığı anlarda 1-2 nane yaprağı çiğnemek veya nane çayı içmek iyi gelebilir.

- Elma, lifli yapısıyla mide bulantısına yol açan toksinlerin vücuttan atılmasını hızlandırır.

- Sıvı kaybı mide bulantısını şiddetlendiren bir diğer faktördür. Özellikle mide bulantısı yaşadığınız günlerde içtiğiniz su miktarına özen gösterin.

- Badem ve fındık gibi kuruyemişler mide bulantısına iyi gelir.

- Boş mide bulantının artmasına neden olabilir. Bunun için hafif, midenizi tutacak, çok güçlü kokusu ve tadı olmayan yiyecekler tüketebilirsiniz.

- Bazı kadınlar gebelikte yaşanan bulantılar için limon kullanmaktadır. Limonun ekşi tadı veya bazen sadece kokusu bile mide bulantısını hafifletmeye yardımcı olur.

- Zencefil araç tutması, hamilelikte yaşanan sabah bulantıları gibi farklı nedenlerle görülen mide bulantılarına iyi gelir.

- Lavanta, nane, limon veya zencefil koklayın.

Sürekli mide bulantısı ise başka bir sağlık sorununun belirtisi olarak görülebileceği için doktor kontrolü gerekebilir.

Mide bulantısı nedenleri

Mide bulantısının en sık görülen nedenleri arasında şunlar sayılabilir:

- Besin zehirlenmesi

– Gastroenteritler (viral veya bakteriyel nedenli ishal)

– Mide ülseri

– Migren

– Aşırı alkol veya uyuşturucu alımı

– Araç tutması

– Kemoterapi uygulamaları (Kanser tanısı almış hastalarda uygulanan özel tedaviler)

– Karın içi cerrahi gerektiren durumlar (Bağırsak tıkanması, mide veya bağırsak yırtılması, pankreatit, apandisit, safra kesesi taşı ve iltihabı vb.)

– İç kulak hastalıkları

– İleri evre böbrek yetmezliği

– Kan şekerinin kontrolsüz yükselmesi durumunda ortaya çıkan diyabetik ketoasidoz

– Şeker hastalığına bağlı olarak midenin geç boşalması durumu

– Kafa içinde basınç artışı

– Kalp krizi (bazı tiplerinde)

– Hipertansiyon

– Gebelikte meydana gelen hormonal değişiklikler

– Psikojenik nedenler

Baş Ağrısı ve Miğde Bulantısı

Baş ağrısı mide bulantısı halsizlik, kişinin fiziki ya da zihni olarak yorgun olmasından yani halsizlikten yakınması, mide bulantısı ve baş ağrısı belirtileriyle bir arada olabilir. İnsanlar gereğinden fazla fiziki yorgunluk çekerlerse, buna bağlantılı olarak zihinsel yorgunluk başlayacaktır. Baş ağrısı, mide bulantısı ve halsizlik değişik hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan semptomdur. Bunların çok sayıda sebebi olabilir. Bu semptomlar olduğunda, kişi normal olarak yaptığı aktiviteleri yapamayacak duruma ya da daha ağır ve ağrılı şekilde yapmaya başlayabilir. Vücuttaki kaslar işlevlerini gereği gibi yerine getiremez hale gelir. Mide bulantısı, baş ağrısı ve halsizlik genellikle bir noktaya odaklanan kişilerde yoğun şekilde görülür. İnsanların beyinsel fonksiyonlarının seviyesini yükseltmek istemesi, vücuttaki hormonal dengeyi bozacak ve mide bulantısıyla birlikte diğer etkiler görülmeye başlar. Bu etkilerin altında kişiler uykulu ve sıkıntılı bir dönem geçirirler. 

Hamilelikte Mide Bulantısı

Hamile kadınların çoğunda, genellikle de 1. trimesterde (ilk 3 ay) sabah bulantısı ortaya çıkar. Bu son derece yaygın bir durumdur. Yükselen hormon değerleri, tansiyonda dalgalanmalar ve karbonhidrat metabolizmasındaki değişiklikler sabah bulantısının olası nedenleridir. Kilo kaybı gibi, normal olarak kabul edilenden daha şiddetli belirtilere yol açan sabah bulantıları ise ‘hiperemezis gravidarum‘ olarak adlandırılır.

Hiperemezis gravidarum, kilonun yanı sıra vücudun su kaybetmesine ve yetersiz beslenmeye neden olabilir. Hatta hiperemezis gravidarumdan şikayetçi bazı anne adaylarının hastaneye yatması gerekebilir.

Özellikle gebeliğin ilk 3 aylık döneminde hamile kadınların neredeyse yarısı belli bir ölçüde sabah bulantılarını yaşar. Başlıca belirtiler bulantı ve kusmadır. Sabah bulantısı tipik olarak en şiddetli sabah saatlerinde ortaya çıkar ve bu nedenle yabancı dillerde genel olarak ‘sabah hastalığı‘ adıyla anılır. Öte yandan genel olarak ‘sabah bulantısı’ olarak sözü edilen bulantı, günün herhangi bir saatinde, sabah ya da akşam ortaya çıkabilir.

Bulantıların şiddeti ve süresi kadından kadına farklılık gösterebilir. Bazı kadınlarda sadece bulantı şikayeti görülürken bazılarında bulantılara kusma da eşlik eder. Gebelik dönemi dışında da araba tutan, migren şikayeti olan, çeşitli tat ve kokulara karşı midesi hassas olan ve ikiz ya da üçüz bekleyen kadınlarda bulantı şikayeti görülmesi daha olasıdır.

Çoğunlukla gebelikteki bulantı ne anne adayına ne de doğacak bebeğe zarar vermez. Ancak kilo ve su kaybına yol açan, gün içinde birçok kez kusmaya neden olan bulantılar zamanında tıbbi müdahale gerektirir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp