Mide Bulantısı Kusma Halsizlik

Mide Bulantısı Kusma Halsizlik :

Hafif olgularda genelde herhangi bir tedavi uygulanmazken sadece basit önlemler ile olay atlatılmaya çalışılır.

Bunlar:

1) Bulantıyı tetikleyen sigara, yemek, parfüm kokusu gibi faktörlerden uzak durmak

2) Öğün sayısını altıya çıkarmak, az ama sık aralıklarla yemek yemek. Midenin boş kalmasına izin vermemek

3) Bulantı hissedildiği anda beyaz leblebi, tuzlu kraker, peksimet, kuru ekmek gibi besin madderi yemek

4) Uyandıktan sonra yataktan kalkmadan önce kraker gibi kuru birşeyler yiyip bir süre yatakta dinlendikten sonra kalkmak

5) Yemek aralarında yeterli sıvı almak

6) Gün içinde zaman zaman mola vererek dinlenmek gibi basit önlemlerdir.

Papatya çayı, zencefil, nane gibi bazı bitkilerin de yakınmaları azalttığı bilinmektedir.

Son zamanlarda bulantılar için bileklikler piyasada satılmaya başlamıştır. Bu bilekliklerin bileğin iç kısmına hafif bir basınç uygulayarak bulantıları giderdiği ileri sürülmektedir.

Akupunkturun bir varyantı olan acupressure temeline dayanan bu bilekliklerden yarar gördüğünü ileri süren pekçok kişi olmakla birlikte bilimsel olarak kanıtlanmış bir veri yoktur. Ancak bu bilekliklerin herhangi bir zararının olmadığı da göz önüne alınırsa kullanılmasında hiç bir sakınca yoktur.

Bu dönemde 3-4 kilo kaybedilmesi çok önemli bir sorun yaratmaz. Kişi canı ne istiyorsa ve ne yiyebiliyorsa onu yemelidir. Önemli olan kusmaların az olması ve sıvı kaybı olmamasıdır.

Bu önlemler ile yakınmaların azalmadığı olgularda ilaç tedavisi gündeme gelir.

En sık kullanılan ilaçlar bulantı gidericiler ve antihistaminiklerdir.

Her bulantı giderici ilaç hamilelikte kullanılmaz ancak kullanılabilen ilaçlar yıllardır denenen ve bebek üzerinde olumsuz bir etkisi saptanmayan ilaçlardır. Bazı anne adayları doktorlarının önerisine rağmen ilaç kullanmaktan çekinmektedirler. Bu son derece yanlış bir davranış şeklidir

Kullanılan diğer ilaç grubu ise B6 ve B12 vitaminleridir.

Ağzıdan alınan ilaç tedavisine cevap vermeyen, kişinin ağzıdan beslenemediği ve sıvı alamadığı nadir görülen şiddetli durumlarda ve %10‘dan fazla kilo kaybı görülen olgularda ise hastaneye yatırılarak tedavi gündeme gelir.

Burada amaç kişinin sıvı ve elektrolit açığını kapatmaktır. Bu amaçla damar yolu açılarak sıvı desteği sağlanır. Verilen sıvıların sodyum, potasyum ve klor gibi elektrolitlerden ve asit-baz dengesini sağlayıcı maddelerden dengeli miktarda içermesi gereklidir. Kişinin enerji gereksinimini de karşılamak amacıyla elektrolitlerin yanısıra karbonhidrat da içeren sıvılar tercih edillir.

Sıvı içerisine genelde B6-B12 vitaminleri de eklenir. Bulantı giderici ilaçlar da kalçadan, ya da sıvı içerisinde verilir.

Bulantı ve kusma kesilene kadar hastaya ağız yoluyla herhangi birşey verilmez. daha sonra ise diyetisyen tarafından planlanan hiperemesis dietine geçilir. Kişi ağızdan sıvı ve gıda alımını tolere ettikten sonra ise normal beslenmeye geçillir.

Bu destekleyici tedavi ile genelde 2-3 gün içinde tablo hızla düzelir ve hasta ağızdan beslenebilecek hale gelir ve taburcu edilir. Bazı durumlarda hastanın birkaç kere bu şekilde hastanede tedavi edilmesi gerekebilir.

Destekleyici tedaviye cevap vermeyen olgularda ise ek önlemler alınır. Hastanın loş bir odada yatırılarak ziyaret yasağı konabilir. Hatta bazı durumlarda birkaç gün süreyle eşinin bile ziyaretine izin verilmeyebilir. Ağzıdan hiçbir şekilde beslenemeyen kişilerde özel damar yolu açılarak total parenteral nutrisyon adı verilen tedavi uygulanır ve gereksinim duyulan karbonhidrat, protein ve yağ solüsyon şeklinde bu damar yolundan verilir.

İshal; normal katılıktaki dışkının sulu veya yumuşak; sümüklü, kanlı veya yağlı bir şekil alıp, sık sık tuvalete çıkmak ihtiyacını doğurmasıdır. Bazen de ağrı yapar. İshal ve kabızlığın birbiri ardınca sık sık görülmesi kesinlikle ihmal edilmemesi gereken bir durumdur.

İshale halk arasında amel ve sürgün; tıp dilinde ise diare denir.

İshalin nedenleri arasında;

1) yiyeceklerin bozuk olması, veya yiyecek çeşitlerinin değişikliği,

2) üşütme,

3) isteri,

4) bağırsak hastalıkları,

5) kolera,

6) dizanteri,

7) tifo,

8) nefrit,

9) kalp, karaciğer veya akciğer hastalıkları sayılabilir.

Bu nedenle kısa sürede geçmeyen ishallerde mutlaka doktora başvurmak gerekir.

Neden ne olursa olsun tedavinin ilk şartı sıkı bir perhizdir. Hastaya açık çay, maden suyu içirilir, yoğurt yedirilir. Sütlü ve yağlı yiyecekler verilmez, peynir yedirilmez. Bol limonlu pirinç çorbası ve patates püresi yedirilir. Her saat başı bir elmayı yemesi tavsiye edilir.

İshalde neden ne olursa olsun tedavinin ilk şartı sıkı bir perhizdir.

-koyu demli çay,

-maden suyu

-yoğurt

- Bol limonlu pirinç çorbası

- haşlanmış patates

- pirinç lapası

- Her saat başı bir elma

-Havuç, limon, nar ishale iyi gelir.

Ayrıca bir miktar kurutulmuş

-adaçayı

-Ahududu yaprakları

-Arpa

-Böğürtlen

-Gül yaprakları

-Kestane ağacının yaprakları

-Kızılcık

-Labada

-Misk otu

-Mürver ağacı çiçekleri 1 litre suda kaynatılırak içildiğinde ishale iyi gelir.

Yabani armut (ahlat) pişirilerek yendiğinde de ishali önler.

KESİN YASAK OLAN VE ASLA YENMEMESİ GEREKENLER İSE :

1-Sütlü

2-yağlı

3- yumurtalı

4-kremalı

5-çikolatalı

6- peynirli

7- şekerli,

8- baharatlı

9-mayalı

10- etli yiyecekler ile suni tatlandırıcılı, diyet yiyecek ve içecekler, bisküviler, kurabiyeler, kekler, börekler , helvalar , çörekler gibi yiyeceklerdir.

Şikayetlerinizin devamı halinde bizzat bir gastroenteroloji uzmanına muayene olmanız gerekmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp