mide bulantısı için ne yapılır

MİDE BULANTISI NEDENLERİ

Bazıları gastrit, içkinin verdiği rahatsızlık veya hazımsızlık gibi diğer sindirim problemleriyle bağlantılı olmak üzere, mide bulantısı ve kusmanın birçok nedeni vardır. Rahatsızlık migren, yol tutması ve hamilelikten karaciğer yanması veya hayati tehlike içeren ateşlenmelere kadar birçok sebepten oluşmuş olabilir. Eğer neden belli değilse ve belirtiler devam ediyorsa profesyonel yardıma başvurun.

Mide bulantısının en sık görülen nedenleri arasında şunlar sayılabilir:


- Besin zehirlenmesi

– Gastroenteritler (viral veya bakteriyel nedenli ishal)

– Mide ülseri

– Migren

– Aşırı alkol veya uyuşturucu alımı

– Araç tutması

– Kemoterapi uygulamaları (Kanser tanısı almış hastalarda uygulanan özel tedaviler)

– Karın içi cerrahi gerektiren durumlar (Bağırsak tıkanması, mide veya bağırsak yırtılması, pankreatit, apandisit, safra kesesi taşı ve iltihabı vb.)

– İç kulak hastalıkları

– İleri evre böbrek yetmezliği

– Kan şekerinin kontrolsüz yükselmesi durumunda ortaya çıkan diyabetik ketoasidoz

– Şeker hastalığına bağlı olarak midenin geç boşalması durumu

– Kafa içinde basınç artışı

– Kalp krizi (bazı tiplerinde)

– Hipertansiyon

– Gebelikte meydana gelen hormonal değişiklikler

– Psikojenik nedenler

MİDE BULANTISI TEDAVİSİ

■ Önemsiz vakalarda, kusmaya karşı bitkisel ilaçlar idealdir. Tedavi için zencefil ve kulunç otu en etkili yöntemdir. Bozot da etkili bir bitkidir; fakat çoğu insan kokusunu hoş bulmaz, hatta bitkiyi mide bulandırıcı bulur.
 
■ Eğer bitkisel çeşnileri tatsız buluyorsanız, doğrudan dilinizin üzerine tentür damlalarını damlatın. Damla dozunda alınabilecek ten- türler melekotu turunç, bozotu, su rezenesi veya suyoncası içerir.
 
■ Melissa, papatya veya nane çayları etkili ve lezzetlidir.
 
■ Bir parça meyankökü veya karaağaç tableti çiğneyin.
 
MİDE RAHATSIZLIKLAR
 
IGastrit (önceki sayfaya bakın), gastroenterit (bazı saldırgan mikroorganizmalar tarafından gelen enfeksiyonlar için kullanılan ve spesifik olmayan terimdir) veya ülserin herhangi bir çeşidi, çoğunlukla mide rahatsızlığını oluşturan nedenlerdir. Karınla ilgili olarak herhangi bir şiddeüi ağrıda acil profesyonel yardım gerekmektedir. Altında yatan nedenler pankreas, apandisit veya dış gebelik gibi hayati tehlike teşkil eden rahatsızlıklar olabilirler; bu nedenle profesyonel tedavi ertelenmemelidir.
 
SOĞUK ALGINLIĞI VE GRİP
 
Mide rahatsızlıkları, üşütme ve ateşli soğuk algınlıklarıyla veya “mide gribi” ile bağlantılı olabilir. Bu gibi durumlarda kırmızıbiber, tarçın, kulunçotu ve zencefil gibi ısıtıcı bitkiler yararlı olabilir. Bir tatlı kaşığı rendelenmiş taze kulunçotu veya zencefil kökünü 10-15 dakika süresince kaynatın, süzün ve içmeden önce içine bir tutam toz halinde kırmızıbiber veya tarçın ekleyin. Gerek duyduğunuz sürece içebilirsiniz.
 
STRES
 
Herhangi bir hastalığa bağlı görünmeyen mide ağrısı strese bağlı olabilir. Birçok kişi “sinirli mide”ye yatkındır ve çoğunun hayatında durumu apaçık tetikleyen bir gerilim veya endişe vardır. Demlenerek içilen melissa veya papatya çayları, hazım fonksiyonlarını normale döndürürken, sinir sistemini de rahatlattığı için bu gibi durumlarda idealdir.
 
GAZ
 
Mide ve bağırsakta bulunan gaza, zayıf sindirim sistemi veya fasulye ve lahana gibi yiyecekler neden olur. Midede gazın toplanmasına karın şişliği, kramplar eşlik edebilir ve çok nadir olarak da bu gaz, altında yatan başka sağlık problemlerinin habercisi olabilir.
 
ÖNLEM
 
■ Yemek yaparken gaz yapacak yiyeceklerden kaçınıp, gaz giderici bitkiler ve baharatlar kullanmak genelde yararlıdır. Kimyon, kakule, karanfil, kişniş tohumları, dereotu, rezene, sarımsak, zencefil, mercanköşk, hardal, maydanoz, adaçayı, kekik etkiligaz gidericilerdir. Bunları yemeğin içine eklerseniz gaz riskini azaltırsınız. Genelde yemek kitaplarında fasulye ve lahanayı karabiberle pişirmek önerilir.
 
■ Alternatif olarak, yemeklerden sonra yukarıda bahsedilen bitkilerin herhangi birinden yapılmış bir fincan çay için. Rezene hazır olarak satılmaktadır, bu nedenle rezene yolculuklar sırasında iyi bir korunma yöntemidir.

Mide bulantısı nedir?

Uzmanlar tarafından kusacakmış gibi kötü bir hissin meydana gelme durumu olarak tanımlanan mide bulantısı, tek başına bir hastalık olmamakla beraber bazı hastalıkların habercisi olabiliyor.

Kıvrılan yollarda ilerlerken, rahatsız edici bir görüntü veya koku ile karşılaşıldığında ya da sebepsiz yere durup dururken ortaya çıkan mide bulantısı herkeste rastlanabilecek olağan bir durum olarak görülüyor.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp