Mide-Bağırsak Kanamaları

Mide-Bağırsak Kanamaları

Kanama sindirim kanalında, yemek borusunda, midede (peptik ülser, gastrit), ince bağırsakta (on iki parmak bağırsağı), kalın bağırsakta (kolon kanamaları ya da kolon kanseri) veya rektumda (iç ve dış hemoroitler) herhangi bir yerde olabilir.

Gerçekte sindirim sistemi kanaması olan tüm hastalara tıbbi ihtimam gösterilmelidir (hemoroit hastaları merhemler ve fitiller kullanırlar). Tedavi her bir hastanın durumuna ve kaybedilen kana göre değişecektir.

Neye Bakmalı?

Solgunluk, ağrı, tüm karın bölgesinin ciddi hassasiyeti ve sertliği acil karın durumlarının en ciddisi olan peritonite işaret eder. Peritonit, bir organın karın bölgesine doğru parçalanması, karın zarını tahriş etmesi ve tüm sindirim işlevlerini kapatması sonucu oluşur. Karın kasları gerilir ve dokununca ciddi ağrılar olur.

Bulantı, kusma, ishal veya düzensiz tansiyon (baş dönmesi, şiddetli yorgunluk veya üşüme hissi ile kendini gösterir).

Sulu ishal, bulantı ve karın krampları, fakat bölgesel olmayan karın ağrısı, hassasiyet veya peritonit belirtileri (örneğin bir virüs tarafından veya salmonella bakterisi nedeniyle oluşan akut gastroenterit).

Damar sertliği bulunan yetişkin hastalarda karın ağrısı, yüksek tansiyon, soğuk ayak ve yürürken oluşan bacak krampları aortik anevrizmaya işaret edilebilir. Bu önemli bir tıbbi acil durumdur.

Yorulma sonucu tetiklenen ve dinlenme ile (ya da gliseril trinitratla) iyileşen karın ağrısı, bulantı ve kusma, bir kalp sorununa işaret edebilir.

Çocuklarda veya yetişkinlerde aniden ortaya çıkan karın ağrısı apandisit belirtisi olabilir. Ağrı başlangıçta karın bölgesinin herhangi bir yerinde gelişebilir, fakat genellikle göbek etrafına başlar ve 24 saat sonra sağ alt bölgeye yerleşir.

Rektal kanamalar, kalın bağırsak hareketleri veya kan ya da kahve telvesi görünümünde kusma mide-bağırsak kanaması belirtisi olabilir.

Ne yapmalı?

Karın ağrıları birkaç dakikadan fazla sürerse ve hasta baygınlık hissederse veya solgunsa acilen 112′yi arayın.

Eğer şiddetli damar sertliği bulunan yüksek tansiyonlu, soğuk ayaklı ve bacak krampları olan yetişkin bir hastanın karın ağrısı varsa, acilen 112′yi arayın.

Eğer karın ağrısı, bulantı ve kusma yorgunluk sonucu ortaya çıktıysa ve dinlenme ya da gliseril trnitrat ile geçiyorsa, acilen 112′yi arayın.

Başı dönmeyen ya da solgun görünmeyen hastayı, hafifçe öne eğilmiş durumda oturur vaziyette bekletin.

Hastayı gevşetin ve rahatlatın.

Ne Yapmamalı?

Sadece çok küçük sindirim sistemi yakınmaları (acılı, büyük ve zengin öğünleren sonra oluşan yanma) dışında herhangi bir şeyi teşhis ve tedavi etmeye kalkmayın.

Ciddi karın ağrıları olan hastaya yiyecek veya içecek bir şey vermeyin.

Kusma ihtimaline karşı, hastayı sırt üstü yatırmayın. Onun yerine, hastayı bir yana döndürün.

Tipik Tedavi

Acil yardım ekibi hastayı ağrının ortaya çıkışı, doğası, yoğunluğu, süresi ve ağrı bölgesi hakkında sorgulayacaklardır. Hastanın hayati belirtileri incelenecektir. Tansiyonun düşük ve kalp çarpıntısının fazla olması, hastada sıvı kaybına (pankreatit) veya kanamaya (ülser) işaret eder. Hastanın kan dolaşımını düzenlemek için derhal damar içi sıvılar verilmelidir. Karının fiziksel incelenmesi sorunun kökenini ve/veya peritonitin varlığını ortaya çıkarabilir. Kan testleri, röntgenler ve diğer görüntüleme işlemleri (ultrason, bilgisayarlı tomografi, kolonoskopi) de uygulanabilir.

Pankreatit, safra kesesi taşı atakları ve apandisit tanısı için laboratuvar ve röntgen testleri istenir. Çocuk yapma yaşındaki tüm kadınlardan, birçok acil cerrahi duruma neden olan dış gebeliğin teşhisi için gebelik testi istenir.

Ağrı tamamlanana kadar, hastalıkların belirtilerini (hatta peritoniti dahi) maskeleyebileceğinden, ağrı kesici ilaçlar verilemez.

Tedavi planı yapılmaan önce, hastanın durumu:

Hastalığın hikayesinin gözden geçirilmesi

Hastanın fizik muayenesi

Laboratuvar testlerinin (kan, idrar ve röntgen) incelemesi ile belirlenecek, sonra tekrar onaylanacaktır.

Özel tedavi, tanıya göre değişecektir. Tedaviler, patlayan dalak için ameliyatı, böbrek taşları için damar içi sıvıları, divertikülit için antibyotikleri ya da, apandisit için bunların tümünü içerebilir.

Hastanede kalış süresi, hastanın tedaviye ne denli çabuk cevap verdiğine ve hangi komplikasyonların geliştiğine bağlıdır. Bu süre, ılımlı bağırsak virüsü için birkaç saatken, aort anevrizmasının tamiri için birkaç hafta olarak değişkenlik gösterebilir.

Mide kanamalarında, mideyi yıkamak için, hastanın burnundan midesine bir tüp yerleştirilebilir. Kan rahatsız edicidir ve mide-bağırsak kanalından çıkartılabilir. Endoskopi yemek borusunun iç duvarlarını, mideyi, on iki parmak bağırsağını ve kalın bağırsakları incelemek için yapılan bir işlem olup, endoskopi sırasında iç kanama tedavi edilebilir. Ciddi mide-bağırsak kanamalarından sonra, ilk kan testleri yanıltıcı bir şekilde normal olabilir.

Müdahale Sonrası Bakım

Eğer karın ağrılı hastanın bulguları birkaç saat içinde tamamen yok olmamışsa, hastaneye yatırılmalıdır. Hastaneye yatması gerekmeyen hasta bile, takip eden 24 saat içinde tekrar değerlendirilmelidir.

Acil servis ekibi cerrahi bir konsültasyon gerekip gerekmediğine karar verecektir. Yırtılmış aort anevrizması olan ya da karın zarı iltihabı peritonitle birlikte apandisiti olan hasta, 1 saat içinde ameliyata yetiştirilmelidir.

Bazı karın ağrıları kısa sürelidir ve nedeni bilinmez. Özelliksiz karın ağrısı tanısı konan bu tür bir hastadan, 24 saat içinde doktorunu görmesi, ya da belirtiler inatçı bir hal alır veya kötülerse, acil servise dönmesi istenir.

Akut apandisit, apandis girişini tıkayan dışkı maddesi yerinden oynayıp bağırsağa geçtiğinde düzelebilir.

Peritonite bağlı cerrahi komplikasyonlarda, bir ay ya da daha fazla hastane tedavisi gerekebilir.

Doktorunuz Diyor Ki

Batını incelemek için, elinizi nazikçe 1 cm bastırın ve göbek çevresini dairesel olarak inceleyin. Eğer bu alan bir tahta gibi sertse ve hasta solgunsa, peritonitten şüphelenip derhal 112′yi aramalısınız. Bazı verilere göre; apandisit 50 yaşın altındakilerden karın ağrılarının bir numaralı nedeni iken, safra kesesi taşı 50 yaşın üstündekilerde karın ağrılarının öncelikli nedenidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp