mide ağrısı ve sürekli geğirme nedenleri

Mide sindirim sisteminin genişlemiş ve yiyeceklerin depo edildiği kısmıdır. Epigastrik, umbilikal ve sol hipokandriak bölgede yer alır. Diafragmaran altında, karın ön duvarının ön ve sol tarafında yerleşmiştir. Şekil ve pozisyonu kendisinin ve çevresindeki organların değişikliklerine bağlı olarak farklılıklar gösterir. Kapasitesi erişkinde ortalama 1500 ml.dir.Özofagusla birleştiği yer, kardia, onikinei torakal vertebra düzeyinde yedinci kıkırdak kosta'nın sternum ile birleştiği yerin arkasında bulunur. Sağa, yukarıya ve öne bakar. Karın ön duvarından 10 cm içeridedir. Kardia ile vertebra'lar arasında aorta abdominalis vardır. Duodenum'a açıldığı yerde (pilor) kaslar sirküler seyrederek bir sfinkter oluşturmaktadır. Birinci lumbar vertebra'mn alt kenarı düzeyinde orta hattın 1.2 cm sağ tarafında bulunur. Pilor dıştan kendini içinde pilor veninin bulunduğu bir olukla belli eder. Özo- fagus'un sağ kenarı midede küçük kurvatür (curvatura ventriculi minoris) ile devam eder. Mide küçük kurvatürü kardia ile pilor arasında uzanır. Diafragmaran sağ krus'unun çapraz yapan liflerinin önünde r anır. Sonra bir köşe yapıp sağa doğru döner, bu köşeye incisura angularis denir ve arkasında pankreasın tuberositas omentalis'i bulunur.

Bu incisura mideyi sağ ve sol parçalara ayırır. Küçük kurvatür daha sonra pilor da sonlanır. Minör kurvatüre omentum minus yapışır. İki yaprağı arasında sağ ve sol gastrik damarlar seyreder.Büyük kurvatür ise kardiadan başlar ve arkaya, yukarıya ve sola doğru uzanır ve bir konvekslik meydana getirir. Bu tümsekliğin en üst kısmı beşinci interkostal aralık düzeyindedir ve sol memenin altındadır. 10. kıkırdak kosta'ya kadar aşağıya ve öne doğru uzanır. Sonra sağa dönerek pilor'da sonlanır. Büyük kurvatür üstte gastrolienal ligament altta omentum majus ile bağlantılıdır. Omentum majus'un iki yaprağı arasında sağ ve sol gastroepiploik damarlar bulunur.Mide boş iken yüzleri yukarıya ve aşağıya, dolu iken öne ve arkaya bakar. Bu nedenle yüzlere anterosuperior ve posteroinferior yüzler denir.Anterosuperior yüz: Bü yüzün sol yarısı sol arkus kostariumun arkasındadır. Diafragma ile komşuluk yapar. Diafragma, bu yüzü sol plevra, sol akciğerin alt yüzü, perikar- dium ve sol 6. - 9. kostalardan ayırır. 7. - 9. kıkırdak kostalar ile arasında bulunan mus- culus transversus abdominis kasının origo'su- nun üst lifleri ile komşuluk yapar. Bu yüzün üst ve sol kısmı arka dış tarafa doğrudur ve dalak komşudur. Yüzün sağ yarısı (karın ön duvarı) karaciğer'in sol lobu ile komşudur. Mide boş olduğu zaman bu yüzün ön tarafında transvers kolon uzanır ve her tarafı peritonla örtülüdür. Mide dolu iken karın ön duvarı ile komşuluk yaptığı alan üçgen biçimindedir.

Bu alana labbe üçgeni denir. Bu saha altta 10. kosta ların uçlarını birleştiren çizgi, solda sol arcus kostarum ve sağda karaciğerin ön kenarı ile sınırlanmıştır.Posteroinferior yüz: Bu yüz diafragma, sol suprarenal bez, sol böbreğin ön yüzünün üst parçası, splenik arter, pankreasın ön yüzü, kolonun splenik fleksurası ve transvers meso- kolonun üst yaprağı ile komşudur.Bu yapılar bir mide yatağı oluştururlar. Mide ile bu yapılar arasında bursa omentalis bulunur. Omentum majus ve transvers mezo- kolon mideyi duodenojejunal fleksura ve ince barsaktan ayırır. Posteroinferior yüz kardia- da küçük bir üçgen alan dışında periton ile örtülüdür. Bu küçük alan diafragmanın sol krusu ve bazen sol adrenal bezle komşudur. Bu sahanın sağ kısmında sol gastrik arter ve ven küçük kurvatüre uzanırlar. Üçgenin sol tarafından uzanan küçük periton plakasına gastrofrenik ligament denir. Bu ligament aşağıda lieorenal ve gastrolienal ligamentler-le devam eder ve diafragmanın alt yüzüne uzanır.İncisura angularis'ten geçen bir hat mideyi daha büyük olan sol (corpus) ve daha küçük olan sağ (pilor) parçalara ayırır.Midenin dört kısmı vardır;
1. Kardia,
2. Fundus,
3. Korpus,
4. Antrum ve pilor.

Kardia ile fundus arasında "incisura cardiaca" denilen bir çentik vardır, bu çentiğin hizasında midenin iç yüzünde mukoza plika- ları vardır. Kardia'da bir sfinkter yoktur. Fakat bu mukoza plikaları, özofajeal hiatusu saran diafragma'nm lifleri ve özofagus'un son kısmındaki sirküler kaslar ile birlikte midedeki maddelerin özofagusa geçmesini engeller.Pilor'da tam bir sfinkter vardır. Midenin sirküler kas tabakası çok kalınlaşır ve pilor spinkter kasını oluşturur. Pilor, duvarının kalınlığı ile duodenum'dan ayrılır.Mide duvarı dört tabakadan meydana gelmiştir: Seroza, müsküler tabaka, submukoza ve mukoza. Midenin iç yüzünde plika'lar vardır. Bunlar mukoza kıvrımlarıdır. Küçük kur- vatürün iç yüzünde plika bulunmaz. Düz bir kanal şeklindedir. Buraya mide caddesi (Wal- deyer) denir. Mide mukozasında salgı bezleri de bulunur.

Damarları Arterleri Çoliak trunkusun dalı sol gastrik arter ile ana hepatik arterin dalı sağ gastrik arter küçük kurvatür boyunca; gastroduodenal arterin dalı sağ gastroepiploik arter ile splenik arterin dalları sol gastroepiploik arter ve kısa gastrik arterler büyük kurvatür boyunca midenin arteriyel dolaşımını sağlarlar. Nadiren splenik arterden doğrudan çıkan posterior gastrik arter de bulunabilir. Arterler kas tabakasını geçerek, submukoza ve mukoza tabakasına dağılarak kapiller ağlar oluştururlar. Mukozada birçok arterio- venöz anastomozlar vardır.

Venleri Mukozadan başlıyan venler arterlere eşlik ederek splenik, superior mezen- terik ve portal vene doğrudan açılırlar.

Lenfatikleri Mide lenfatikleri kardiada özofagus, pilorda duodenum lenfatikleri ile devam ederler. Lenfatikler damarları takip ederek dört bölge oluştururlar. Birinci bölge sağ gastroepiploik damarların çevresinde olan lenf nodülleri olup büyük kurva-türün pilorik bölgesini drene eder. İkinci bölge sol gastroepiploik damarların çevresinde olan lenfatikler olup kardia ve fundus bölgesini drene ederler. Üçüncü bölge sol gastrik damarlar boyunca olan lenfatikler olup midenin proksimal 2/3 kısmını drene ederler. Dördüncü bölge ise pilor ve distal mide kısımlarını drene eder. Bu dört bölge birbirleriyle bağlantılı olup birinci bölge önce pilorik daha sonra da çöliak ve aortik, ikinci bölge önce splenik daha sonra preaortik, üçüncü bölge çöliak aks ve dördüncü bölge önce hepatik arter boyunca olan daha sonra da çöliak ve preaortik lenf nodlarına drene olurlar.

Sinirleri Midenin sempatik ve parasempatik sinirleri vardır. Sempatik sinirler gastrik ve epiploik arterlerin çevresinde çöliak pleksustan gelir. Ana hepatik arter çevresinden küçük kurvatüre, sol frenik pleksustan kardiyaya bazı dallar gelir. Bunların dışında sol splanknik sinirlerden ve sempatik trun- kustan bazı lifler de gelir. Parasempatikler nervus vagustan gelir. Mide ile özofagusun birleşme yerinde ön ve arka yüzde ana trun- kuslar bulunur. Ön vagus (sol) kardiyaya liflerverir ve gastrik ve pilorik dalı olarak devam eder (Latarget siniri). Küçük kurvatür boyunca 4-10 gastrik dal fundus ve korpusun ön yüzünde dağılırlar. Mideye giden bu liflerin dışında hepatik pleksusa da dallar verir.

Buradan pilora da dal verir.Omentum minörün arka yüzünde arka va- gus (sağ) dallan dağılır. Çöliak pleksusa dal verdikten sonra arka gastrik dal olarak küçük kurvatür boyunca antruma kadar lifler verir. Pilora arka vagustan lifler gitmez.Sinirler midenin ön ve arka yüzünde gerçek bir pleksus oluşturmazlar. Preganglionik fibriller midenin longitudinal ve sirküler kas tabakaları arasında bulunan Auerbach plek- susları sinaps yaparlar. Post ganglionik fibriller ise bu sinapslardan submukozadaki Meissner ganglion hücrelerine giderler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp