Menopozun Zararları

Menopozun zararları nelerdir, menopoz zararlarına karşı alınabilecek önlemler hakkında ve zararlarını en aza indirme konusunda merak ettikleriniz bu makalemizde yer almaktadır.

Bağışıklık bozukluğu :


Bazen vücut kendine karşı antikor üretir ve o bölgedeki dokulara zarar verir. Erken menopoz vakalarında da yumurtalıklara, rahmin içini döşeyen tabakaya veya yumurtlamayı düzenleyen üreme hormonlarına karşı antikor üretir. Buradaki dokulara zarar vererek ve fonksiyonlarını bozar. Bağışıklık bozukluğu olan kadınlarda erken menopoz daha sık görülür.

Cerrahi menopoz :

Cerrahi müdahale ile iki yumurtalığı birden çıkartılan kadınlarda erken menopoz görülür. Bu kadınlarda operasyon sonrasında, östrojen ve progesteron hormonlarının seviyesi düşer ve menopoza ait yakınmalar başlar.

Diğer cerrahi işlemler sırasında yumurtalıkların zarar görmesi :

Rahmin alınması veya yumurtalık kistlerinin temizlenmesi sırasında yumurtalıkları besleyen damarlar zarar görürse, yumurtalıklardaki foliküller dejenere olur. Yumurtalık fonksiyonları bozulur ve erken menopoz başlar.

Kanser tedavisi :

Radyoterapi (ışın tedavisi) ve kemoterapi (ilaç tedavisi) görenlerde yumurtalıklar etkilenir ve erken menopoz görülür. Yumurtalıklar veya üreme organlarının bulunduğu pelvik bölgeye uygulanan tedavi ise yumurtalıkları kalıcı olarak etkiler. Düşük dozda yapılan ve kısa süreli olan tedavilerde geçici menopoz görülebilir.

Tamoksifen :

Meme kanseri tedavisinde kullanılan tamoksifen östrojen reseptörlerine bağlanarak östrojenin etkisini engeller ve östrojen eksikliği erken menopoza yol açar.

Aile öyküsü :

Ailede erken menopoza giren kadınların olması erken menopoz görülme riskini arttırır.

Kromozomal Bozukluklar :

• Frajil X Sendromu olarak adlandırılan sendromun görülen kadınlar menopoza 6-8 yıl önce girer.
• Turner Sendromu olarak adlandırılan sendromda bir X kromozomu eksiktir. Bu kadınların birçoğu hiç adet görmez.
Viral enfeksiyonlar (Virüslerin yol açtığı enfeksiyonlar) :
Bazı viral enfeksiyonların yumurtalıkları etkileyerek erken menopoza yol açtığı düşünülür.

Yaşam tarzı :

Sigara içen kadınlar da menopoz daha erken başlar. Sigara östrojen seviyesini düşürür. Bu durum erken menopoza yol açar. Alkol fazla alındığında östrojen seviyesi düşer. Adet düzeni bozulur. Menopoz daha erken yaşlarda başlayabilir.

Stres :

Stres erken menopoza neden olan diğer faktörlere yardımcı olur ve erken menopozun yakınmalarını artırır.

Çevresel Faktörler :

Östrojene benzeyen maddeler içeren kimyasallar östrojen reseptörlerine bağlanarak östrojenin etkisini engeller. Bu durum adet sikluslarını engeller ve erken menopoza neden olabilir.

Beslenme Bozuklukları :

Hormonlu, konsantre gıdaları ve asitli içecekleri fazlaca tüketenler erken menopoza girebiliyorlar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp