Menopoz Öncesi Belirtiler

Menopoz Öncesi Belirtiler hakkında genel bilgiler;

Menopoz nedir, menopoz öncesi belirtiler nelerdir, kişi menopozda olup olmadığını nasıl farkeder... Menopoz dönemi şikayetleri ve bu şikayetleri azaltma yöntemleri, menopoz tedavi yöntemleri hakkında merak edilenler bu makalemizde yer almaktadır.


Kadın vücudunda menopoz öncesi ve sonrasında oluşan değişimleri daha iyi kavrayabilmek için yaşamın bu bölümünü dönemler halinde gözden geçirmek daha yararlı olacaktır.

Premenopoz, 40 yaş civarında başlar, genellikle belirti vermez.

Sadece çok küçük hormonal değişimler gözlenebilirve menopoz ile sonlanır. Adet araları normal sınırlar içinde kalmak üzere örneğin 21-25 günde bir adet görme kısalır. Üreme yeteneğindeki ilk yaşlanma bulguları folikül stimüle edici hormon FSH salgısındaki artıştır.
Luteinize edici hormon LH bundan etkilenmez, çünkü östrojen ve progesteron normal düzeylerdedir.

Klimakterium, genellikle 45 yaş civarında başlar ve yaşlılık senil döneminin başlangıcı kabul edilen 65 yaşa kadar devam eder. Adet düzensizlikleri, sıcak basmalarının ortaya çıkması gibi bulgu ve belirtiler, klimakterik dönemin başladığını gösterir.

Perimenopoz, klimakterium ile birlikte başlar ve menopozdan 1 yıl sonra biter. Yoğun yakınmaların olduğu dönemlerden biridir. Perimenopoz döneminde adet araları çok değişkendir. 20 - 35 gün ve 40 ında artık yumurta oosit üretimi yoktur. FSH ve daha az olmak üzere LH düzeyleri genellikle yüksek, östrojen ve progesteron seviyeleri genellikle düşüktür.

Menopoz, geçirilen son adet kanamasını niteleyen bir kavramdır. Menopoz bir dönem değil sadece görülen son adet kanamasının adıdır. Sonuçta sayısı belli olan yumurtalar oositler tükenir. Menopoz yaşını geciktiren en önemli faktörün, adet aralarının uzun olmasıdır 30-35 gün.
Menopoz yaşını etkileyen en önemli dış etken sigara içimidir.

Postmenopoz, menopozal geçiş döneminin son fazıdır. Son adet kanamasından yani menopozdan 1 yıl sonra başlar ve yaşlılık dönemi başlangıcına kadar sürer. Postmenopozal dönemde terleme, sıcağa tahammülsüzlük, uykusuzluk gibi vazomotor belirtiler ve psikolojik yakınmalar ağırlık kazanacaktır.

Östrojen eksikliğinin çeşitli başka etkileri de ortaya çıkacaktır. Ürogenital sistem yaşlanması ve gerilemesi, buna bağlı olarak idrar tutamama, ağrılı idrar yapma gibi üriner yakınmalar ve elastikiyet kaybı, kırışıklık, cilt gerginliğinin azalması, saçlarda seyrelme gibi dermatolojik problemler görülecektir. Östrojen eksikliğinin uzun dönem sonuçları kemik erimesi osteoporoz ve kalb-damar sistemi kardiovasküler hastalıklarında artıştır.

Serum yağ düzeylerinin yüksekliği, yüksek kan basıncı, aşırı kilo alma, fizik aktivitesi az bir yaşam, sigara ve alkol değiştirilebilir kalb-damar sistemi risk faktörlerini oluştururken, erken menopoz 45 yaştan önce ve ailesel yatkınlık değiştirilemeyen risk faktörlerini oluşturmaktadır.

Genetik özellikler, erken menopoz, ilk adetin geç ortaya çıkması, kullanılan ilaçlar, beslenme ve yaşamsal alışkanlıklar menopozdaki kemik mineral kaybı ya da başka bir deyişle kemik erimesinin risk faktörlerini oluşturur. Kemik yoğunluğunun incelenmesi özellikle önemlidir, çünkü kemik kütlesinin her bir standard sapma değeri azalmasında, kemik kırığı riski ikiye katlanmaktadır. Kemik mineral yoğunluğunu kantitatif ölçen çeşitli yöntemler vardır. Ülkemizde en yaygın kullanılan kantitatif yöntem dexa dır. Takibin 2 yılda bir yapılması yeterlidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp