Menopozun Etkileri Nelerdir

Menopozun Etkileri Nelerdir

40 ve 50 yaşlarında menopoz kadınlar açısından kendine özgü bir evredir. Menopoz bir hastalık türü değildir. Menopozla beraber kadında hormonal değişimler olur. Kadının adetten kesildiği dönemdir. Bu dönem korkulacak bir tehlike taşır. Bu dönemde hamile kalma olasılığı kesinlikle yoktur. Bu nedenle kadın daha rahat ve mutlu olmalı ve huzurla geçirilmesi gereken bir dönem olduğunu farkına varmalıdır.

Menopoz zamanında kadınları korkutan doğurganlığını kaybetmiş olmasıdır. Bu korku ile hem anne olan kadınlar hem de olmayan kadınlar için sıkıntılı bir dönemdir. Daha önce anne olmamış kadınlar için daha sıkıntılı bir dönemdir. Bu sıkıntı da gayet normal bir durumdur. Hormon değişikliğine bağlı olarak fizyolojik sıkıntılarda ortaya çıkabilir; yüz kızarması, terleme, ateş basması, halsizlik, uykusuzluk gözlemlenebilir.

Menopoz dönemine girmiş kadınların bazılarında cinsel istekte azalma görülürken bazılarında ise azalma olur. Hayatını düzenli ve stressiz geçiren bir kadın bu dönemi rahatlıkla bir şekilde atlatabilir. Menopoz dönemi aynı ergenlik dönemine benzer. Gelip geçici belirtileri olur. Bu dönemlerde eşler arasında hoş görü çok önemlidir ve her ikisi de bu dönemin belli bir süre sonra sona ereceğini bilmelidir.

MENOPOZUN BELİRTİLERİ

  • Çarpıntı
  • Sıcak basması ve aşırı terleme
  • Sinir, unutkanlık
  • Yorgunluk, halsizlik
  • Depresyon
  • Adet kanamasının kesilmesi
  • Konsantrasyon bozukluğu
  • Nedensiz ağlama
  • Eklem ağrısı
  • Cilt kuruluğu
  • Saç dökülmesi ve kırılması
  • Daha çabuk kilo alabilme
  • Cinsel ilişkide ağrı
  • Vajinal kuruluk
  • Zihinsel fonksiyonlarda yavaşlama
  • Osteoporoz

Menopoz Tedavisi

Menopoz kelime anlamı olarak, adet kanamalarının kesin olarak bitmesidir. Yunanca, men ay ve pause sonlanmak kelimelerinden oluşmaktadır. Menopoz, kadın hayatında yumurtalıkların seks hormonu (östrojen, progesteron, testosteron) üretme fonksiyonlarının bitmesiyle oluşan doğal bir olaydır. Bu hormonlar bir kadının gebe olmasını, adet görmesini sağlar ve dolaşım sistemi, ürogenital sistem ve kemik gibi bir çok vücut fonksiyonlarını etkiler. Bazı kadınların hiç menopoz yakınması olmazken, bazılarında özellikle 40-55 yaşları arasında menopoza ait şikayetler gözlenir. Adet düzenleri bozulduğunda bir çok kadın menopoza girdiğini söylese de, menopoz bir kadının peşi sıra 12 ay adet görmemesidir. Menopozun başlangıcı ve ne kadar sürdüğü kadından kadına değişir.

Menopoza giriş yaşı dünya geneline bakıldığında 45-53 arasında değişmekte olup ortalama 51 yaş olarak bildirilmektedir. Ülkemizde ise yapılan araştırmalarda menopoz yaşı 46-48 arası bulunmuştur. Günümüz modern batı toplumunda kadınlar, menopozdan sonra yaklaşık 25-30 yıl daha yaşam süresi beklentisine ulaşmışlardır. Devlet İstatistik Enstitüsünün 6. Beş yıllık Kalkınma Planı nüfus öngörülerine göre, 2000 yılında toplam kadın nüfusumuz 34.576.300 ve 45 yaş üzeri kadın nüfusumuz 6.851.100dür.

Gene beklenen ortalama yaşam süresi kadınlarımız için 72 yıldır. Bu verilere göre kadın nüfusumuzun yaklaşık % 20si menopoz sonrası dönemdedir ve yaşamlarının yaklaşık 25 yılını menopoz döneminde geçireceklerdir.
Menopozun tanım olarak üç tipi vardır. Dışarıdan hiçbir müdahale yapılmaksızın 40 yaş ve üzerinde ortaya çıkan menopoz doğal menopoz olarak adlandırılır. Eğer adet görmekte olan bir kadın yaşı ne olursa olsun tıbbi müdahale sonucu yumurtalıkları çıkartılarak menopoza girmişse cerrahi menopoz dan bahsedilir. 40 yaşına ulaşmadan menopoza girilmesi durumuna ise erken menopoz adı verilir. Menopoz, kadın hayatında yumurtalıkların hormon üretme fonksiyonlarının bitmesiyle oluşan bir süreçtir.

Menopoz bir hastalık olmayıp, kadın hayatının önemli bir geçiş dönemidir. Ancak bu dönemde ortaya çıkan pek çok semptom, kadının sağlıklı yaşam kalitesini çok ciddi şekilde etkileyebilmektedir. Menopoz döneminin başlamasıyla eksilen östrojen hormonuna bağlı olarak bazı belirtiler gözlemlenmektedir. Bunların başlıcaları sıcak basmaları, terleme, uykusuzluk, düzensiz vajinal kanamalar, vajinal kuruluk, ağrılı adet görme, seksüel istekte artış veya azalış, idrar problemleri, yorgunluk, ruh hali değişiklikleri, dikkat ve hafıza sorunları olarak sayılabilir.

Bunların dışında diğer belirtiler ise ağız ve diş, deri ve ekleri (tırnak ve saç), eklem ve göz gibi organlarda meydana gelen değişikliklerdir. Menopozdaki kadınların %75 i ateş basmalarından yakınır.(Ani olarak vücut ısısında artma) Gece olan ateş basmaları uykusuzluğa yol açabilir.%30 kadında bu şikayetler ağır geçebilir. Bu belirtiler önemli olup, kadının yaşam kalitesini oldukça düşüren olaylardır.

Günümüzde postmenopozal dönemde östrojen eksikliğine bağlı semptomların tedavisinde, HT (Hormon tedavisi) en tercih edilen tedavi yöntemidir. Öncelikle bilinmesi gereken tüm dünyada HTsi üç ana endikasyon ile onay almıştır. Bunlar menopoz semptomlarının tedavisi, genital sistem atrofisinin önlenmesi ve tedavisi, kemik erimesi?nin (osteoporoz) önlenmesidir.

Hormon tedavisi rahimi olmayan (operasyon geçirmiş) kadınlarda östrojen replasman tedavisi şeklindedir. Rahimi olan kadınlarda östrojen ve progestinler kombine olarak verilmektedir. Kombine tedavi sıklık (ardışık) ve kontinü (sürekli) olarak verilebilir. Hormon tedavisi için günümüzde oral (ağızdan alınan), parenteral (oral olmayan) ve lokal (vaginal) olmak üzere çeşitli preparatlar bulunmaktadır.

Menopoz Nedir?
Menopoz kelimesi İngilizce; "ay (moon)" ve "sonlanma (pause)" kelimelerinden oluşturulmuştur. Tam olarak kelime karşılığı adetten kesilme olup, "menopoz yaşı" kadının en son fizyolojik adet kanamasının olduğu zamanı ifade eder.

Kadınlarda menopoza bağlı adetten kesilme, yumurtalıkların işlevlerinin sona erdiğini ve artık buralardan kadınlık hormonlarının salgılanamadığını işaret eder.

Menopoz, genel bilinenin aksine rahimin değil yumurtalıkların işlevinin sona ermesidir. Yumurtalıklarda yeni yumurta oluşumu gerçekleşememekte ve hormon üretimi yapılamamaktadır. Yeterince estrojen ve progesteron hormonları üretiminin olmamasına bağlı olarak adetten kesilme gerçekleşmektedir.

Menopoz Ortalama Yaşı Nedir?
Menopoz yaşı ortalama olarak 50 olarak kabul edilse de bu; 45 ile 50 yaş arası normal kabul edilir.

Menopoza girme yaşını belirleyen pek çok neden olmasına rağmen en önemli nedenler genetik (ırsi) özelliklerdir. Ayrıca aşırı sigara tüketimi de erken menopoza sebep olabilmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp