Menopozda Yapılması Gerekenler

Menopozda yapılması gerekenler nelerdir, menopoz dönemi belirtileri, menopoz dönemine erken girme nedenleri hakkında merak ettikleriniz bu makalemizde yer almaktadır... Konu hakkında merak ettiklerinize sayfamız üzerinden ulaşabilir bilgi alabilirsiniz..
Ancak, her kadın için en zor dönem olarak bilinen bu dönem doğal yöntemlere başvurularak en az etkiyle geçirilebiliyor. Bu zamanlarda ani sıcak basmaları, sıkıntılı sinirli ruh yapısı, uyku problemleri bir kadının en çok hissettiği sorunlardır.
Herbalist ve doğal terapist Işık Kırgız'a göre, böyle anlarda özellikle bedenimize göndereceğimiz olumlu düşünce formları bizi çok fazla destekler. İçimizde bu tip sorunlar hissettiğimiz anlarda ilk yapacağımız şey, düşünsel okyanusunuzda bu anların kısa bir süre içinde geçeceğini onaylayarak kendimizi en mutlu hissettiğimiz anlara yönlendirebilme olmalıdır.

Yoga YAPIN

Her gün yoga solumaları ve yoga egzersizleri ile birlikte mavi, yeşil, beyaz renklerle 3-5 dakikalık renk meditasyonuda menopozdan kaynaklanan sıkıntılarımızı azaltmamızı sağlayacaktır. Sevgiyle ve keyifle uyguladığınız bu yöntemler vücudunuzun enerji akışını düzenleyerek salgı bezlerinin dengelenmesine yardımcı olacaktır.
Ayrıca çeşitli hormon ihtiva eden bitkilerde bedeni destekler. Bu bitkilerin en başında birçoğumuzun bildiği adaçayı kullanılır. Ancak, şerbetçiotu bitkisi önemli miktarda dişilik hormonu olan östrojen maddesi içerdiği için özellikle menopoz döneminin en iyi destekleyicisi olarak da bilinir. Aynı zamanda iyi bir yatıştırıcıdır.

Mucize karışım
Menopoz için küçük bir bitki karışımı tarifi verelim. Birer tutam; adaçayı, rezene, ebegümeci, papatya, melissa ve şerbetçiotu bitkilerini harmanlayarak hazırlayacağımız bitki karışımı günde 2 su bardağı demleme yapılarak bir aylık kür şeklinde içilmelidir. Bir ay sonunda on gün ara verilerek istenirse daha sonra bu bitkilerle devam edilebilir.
Bunlar dışında özellikle kemik erimesi ve kireçlenme için arısütü, ginseng, köpekbalığı kıkırdağı tabletleride beden için önemli takviyeler olarak bilinmektedir.Menopozluk Dönemi

Menopozda kalp riski artıyor

Kadınların menopoza girdikten sonra östrojen hormonunun azalması sebebiyle, kalp ve damar hastalıklarına erkeklere oranla daha fazla yakalandıkları saptandı.

Hacettepe Üniversitesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Kamil Özbayar, östrojen hormonunun kadınlarda birçok hastalığın ortaya çıkmasını engellediğini belirtti.

Özbayar,kadınlarda 40 yaşından sonra ve menopoz döneminde östrojen hormonunun azalması nedeniyle başta kalp ve damar hastalıkları olmak üzere çok sayıda hastalığın ortaya çıktığını ifade etti. Özbayar, şöyle konuştu:

‘‘Menopoz döneminde rahim ve meme kanserine yakalanma riski kalp ve damar hastalıklarına yakalanma oranına göre çok düşüktür. Kadınlarda 40 yaşından sonra en önemli ölüm nedenleri arasında da kalp ve damar hastalıkları birinci sırada yeralır. Çünkü bu dönemde östrojen hormonu azalmıştır ve kadın eğer östrojen tedavisi görmüyorsa kalp ve damar hastalıklarına daha fazla yakalanır.‘‘

Özbayar, kadınların menopoz döneminde kalp hastalıklarına rahim ve meme kanserinden daha fazla yakalandıklarını vurguladı. Özbayar, ‘‘Kadınlar menopoz döneminde başta kalp ve damar hastalıkları olmak üzere çeşitli hastalıklardan korunmak için mutlaka östrojen takviyesi yaptırmak zorundadır. Bu nedenle menopoza giren kadınların en az 6 ayda bir uzmana gitmeleri ve östrojen tedavisi yaptırmaları gerekir‘‘ dedi.

Menopozdaki sıkıntılar azalıyor

Amerikan bilim adamları, antidepresan bir ilacın, menopoz döneminde kadınlarda görülen sıcak basmalarını azalttığını tespit ettiler.

Journal of the American Medical Association dergisinde yayımlanan makaleye göre, Chicago'daki Kanser Araştırma Merkezi'nde görevli onkolog Vered Stearns ve ekibinin yaptığı deneylerde, Seroxat ilacının günde sadece 25 miligramının, araştırmaya katılan kadınların 3'te 2'sinde sıcak basmalarını belirgin oranda azalttığı ortaya çıktı.

Stearns, deneye katılan 165 kadından yüzde 60'ının, antidepresan tedavisinden 6 hafta sonra bile sıcak basmalarının şiddetinin eskiye göre yarı yarıya azaldığını ve sık olmadığını söylediğini kaydetti.

Menopoz dönemindeki kadınların hormon tedavisi gördüğünü, fakat butedavinin kalp krizi, inme, pıhtı ve meme kanseri riskini artırdığını hatırlatan Stearns, bu ilacın tehlikeli yan etkileri bulunmadığını söyledi
Hormon Tedavisi

Menopoz döneminde kullanılan hormon replasman tedavisinin süresini mevcut şikayetler ve bu şikayetlerin derecesi etkiliyebilir. Yalnızca ateş basması, terleme, kızarma gibi vazomotor ve genito-üriner sisteme ait şikayetleri bulunan ve kemik erimesinin (osteoporoz) probleminin olmadığı vakalarda 1-2 yıl içinde rahatlık sağlanabilir. Bu kısa süreli kullanım sonunda aralıklı tedavi dilimlerine ya da devamlı tedaviye geçilebilir.
Menopozdaki bayanın problemi kemik erimesi veya risk altındaki kalp hastalığının korunması ise uzun süreli tedavi önem taşır. Özellikle osteoporozda süre açık olmamakla birlikte en az 5 yıllık bir tedavinin faydası olacaktır. Bu konuda ideali 10 yıl ya da hayat boyu olacağı görüşleri de vardır. Çünkü, östrojenin osteoporozda koruyucu etkisi kullanıldığı anda başlar ve sadece tedavi süresince devam eder.
Hormon replasman tedavisine başlama zamanı ise ideal olarak menopozal döneme girince olmalı ve bu konuda gecikmenin 3 yılı aşmaması istenilir. Menopoza girdikten beş yıl sonra başlanan tedaviden yararlanma daha güç olmaktadır. Ancak özellikle osteoporoza yönelik koruyuculuk açısından her yaştaki menopoz vakasında tedaviye başlanmalıdır. Çünkü, uygulanan tedavi hem kemik erimesinde, hem de kırık riskinde azalmayı sağlar.

Bu nedenle kemik erimesi ve kardiak şikayetleri olan bayanların hormon replasman tedavisine 5-10 yıl süre ile kullanmaları doğru olacaktır. Tedaviye devam edilirken düzenli aralıklarda kontrollerinizi ve tetkiklerinizi yapırmanız gerekir. Belirli periyodlarla kan biyokimyasal tetkikleri, pelvik ultrasonografi, mammografi, kemik dansitometresi, cervical smear yapılması gereken tetkiklerin başında gelir.
Menopoz hazırlığı

Kadınların doğurganlık süreleri aylık yumurtalık faaliyetleri ile karakterizedir. Yumurtalıkların faaliyetleri kadının dolaşımdaki hormon düzeyini belirler ve gebelik oluşumu için gerekli yumurta sağlar. Menopoz, yumurtalıklardaki yumurta rezervinin tükenişinin kaçınılmaz sonucudur.
Perimenopoza yani menopoz öncesi döneme geçiş birden bire olabildiği gibi genellikle 3-5 yıl da sürebilir. Çoğu kadının yumurtalık fonksiyonlarının kalitesinde fark edilir bir düşüş olur. Bunun belirtisi olarak da âdetin düzenli aylık ritmi yerine daha uzun veya kısa aralıklı ya da her iki şekilde düzensiz hale gelmesidir.

Bütün bu değişiklikler düzenli yumurtlama olmasına bağlıdır. Düzenli yumurta gelişimi sürdüğünde belirli miktarda östrojen üretimi gerçekleşmektedir.

Yumurtlama düzensizliğine girdiğinden itibaren bazı hormonların oranları bozulmaya başlamakta ve özellikle östrojen hormonu azalmaktadır. Perimenopoz bu sebeple yumurtalık fonksiyonlarının azalması ile karakterizedir.
Vücuttaki az da olsa yeterli östrojen seviyesi düzensiz veya düzenli âdet kanamasına neden olabilecek ancak daha da azaldığında adet kesilecektir. Bu dönemlerde doktora başvurmak ve bünye için en uygun tedaviye başlamak gerekir

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp