Menopozda Hamilelik

Menopozda Hamilelik :

1. Birçok erken menopoz vakasında yapılan muayene ve araştırmalar sonrasında bu duruma yol açacak bir neden bulunamaktadır. Öyle ki vakaların sadece üçte birinde erken menopoza yol açacak bir problem saptanmaktadır.

2. Özellikle kanser hastalarında uygulanan kemoterapi ve radyoterapi gibi tedaviler sonrasında yumurtalıkların harabiyetine bağlı olarak erken menopoz izlenebilmektedir.

3. Kabakulak geçiren kadınların % 10‘unda kabakulak virüsü yumurtalıkları etkileyerek hasara yol açabilmektedir. Bu kadınlarda erken menopoz görülebilmektedir.

4. Bağışıklık sistemindeki sorunlara bağlı olarak görülen bazı romatolojik hastalıklar da yumurtalık harabiyetine yol açabilmektedir.

5. Erken menopoz tanısı alan kadınların mutlaka genetik incelemesi yapılmalıdır. Dış görünüşe yansımayan bazı genetik problemler yumurtalıkların erken yaşlanmasına yol açarak erken menopoza neden olabilmektedir.

6. Erken menopozla ilişkisi bilinen 2 faktör sigara ve aile öyküsüdür. Sigara yumurtalık damarlanmasını bozarak erken menopoza yol açabilmektedir. Yine ailesinde erken menopoz bulunanlarda (özellikle anne, kızkardeş) da erken menopoz riski artmıştır

7. Yumurtalıklarla ilgili geçirilmiş ameliyatlar da erken menopoza neden olabilir. Özellikle çukulata kisti (endometriozis) ameliyat edilsin veya edilmesin yumurtalık kapasitesini azaltır.

Menopoz Hakkında Şikayetler

a. Adet görememe
b.Ateş basması, gece terlemesi, huzursuzluk, uykusuzluk gibi menopoz döneminde sık görülen bazı şikayetler.
c. Gebe kalamama

Tanı : Hastadan alınacak öykü, detaylı bir fizik muayene ve bazı tetkikler sonucunda erken menopoz tanısına varılabilmektedir. FSH adı verilen yumurtalık fonksiyonlarını gösteren hormon tetkiki tanıda çok değerlidir. FSH değerinin 30 mIU/ml üzerinde olması tanıyı kuvvetlendirir.Erken menopoz tanısı konduktan sonra buna yol açacak nedeni belirleyebilmek amacıyla bazı ileri değerlendirmelerin yapılması yerinde olacaktır. Hastanın genetik incelemesi yanında , gizli kalmış bazı romatolojik problemlerin araştırılması amacıyla dahiliye konsültasyonu istenebilir.

Tedavi : Erken menopoz tanısı almış kadınların % 10‘u tekrar adet görmeye başlayabilirler. Erken menopoza yol açan neden araştırmalarla açıklığa kavuşturulabilirse tedavi olasılığı artar. Tedavide amaç kaybedilen hormonal fonksiyonları dışardan verilen ilaçlarla karşılamaktır. Bu nedenle hormon ilaçları kullanılmaktadır. Estrogen hormonu ihtiva eden bu ilaçlar sayesinde adet gördürülebilir ve kadınlığa ait bilumum özellikler korunmuş olur. Bu ilaçlar bunun yanında erken menopoza giren kadınlarda kemik erimesi riskini de azaltırlar. Ek olarak yeterli kalsiyum desteği alamayan kadınlara ağızdan kalsiyum ilaçları da verilmelidir.

Önemli Noktalar

- Ailenizde erken menopoz varsa, mümkünse gebe kalmayı ertelemeyin.
- Sigara kullanımı erken menopozla yakından ilişkilidir
- Yıllık jinekolojik muayene esnasında jinekologunuza yumurtalıklarınızın ne durumda olduğunu sorun. Şüpheli bir durumda doktorunuz adetin 3. Günü hormon tetkiklerinizi (FSH ve estradiol) isteyecektir. İdeal olan 3. Gün FSH değerinin 15‘in, estradiol değerinin de 80‘in altında olmasıdır.
- Erken menopozu geciktirecek bir ilaç ne yazık ki yoktur. Verilen ilaçlar yumurtalıklarınızın salgıladığı hormonu yerine koymaya yarar. Azalan yumurtalarınızı arttıracak bir yöntem yoktur
- Yumurtalık kapasitesi azalanlarda yardımcı üreme tekniklerinin de başarı şansı azdır. Tüp bebekte başarı şansı yumurtalık kapasitesi ve yumurta sayısı ile yakından ilgilidir. Bu nedenle gebe kalmayı mümkün olduğu kadar ertelemeyin. Yumurtalıklarınızda yumurta bittiğinde yapacak bir şey kalmamış demektir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp