Meningovasküler Sifiliz Nedir?

Meningovasküler Sifiliz Nedir? : Serebral ve spinal formalardan bahsedilir.Serebral sifilis :Çok yaygın ve dağınık manifestasyonlarla gelişir. Bu yüzden karakteristik bir klinik tablodan bahsetmek mümkün değildir. Beyini besleyen arterlerde intima proliferasyonu nedeni ile tıkanmalar olur ve bu çabuk regresyon gösteren ve tekrarlayım felçlere yol açabilir. Konvülsiyonlar, mental bozukluklar, apati, kraniyal sinir felçleri (III., VI., VII. sinirler) optik atrofi, sfinkter bozuklukları görülebilir. Endarterit sonucu ortaya çıkan felçler başağrısı ile birlikte olabilir ve aterosklerotik tıkanma ile karıştırılabilir.

Daha erken yaşta görülmesi, Argyll Robertson delili ve serolojik testlerle ayırt edilir. Serebral sifilis yaygın belirtiler nedeni ile ansefalit ve mültipl sklerozu da andırabilir. Yine karakteristik klinik ve serolojik bulgular ayırımda yardımcı olur. Serolojik testlerin hem likör hem de kanda yapılması gereklidir.Spinal sifiliz :Lezyonlar medulla spinalisi tuttuğu zaman spinal sifilisten bahsedilir. Akut ya da subakut bir transvers medulla lezyonu ortaya çıkabilir. Buna sifilitik miyelit adı verilmektedir.. Flask bir parapa- rezi şu ya da bu derecede ağır olabilir. Servikal bölgede dura mate- rin sifilitik infeksiyonu hipertrofik servikal pakimenenjit adını alır ve bu bir spastik paraparezi nedeni olabilir.

Likör :Likorda çok defa mononükleer cinsten hücreler artmıştır. Protein de yüksektir. Globulin daima fazladır. VDRL likorda % 90 kanda % 60-70 oranında pozitiftir. İmmobilizasyon testi çok daha spesifiktir ve pozitif ise kesinlikle sifilisin varlığını gösterir. Sifilitik tromboz- larda VDRL likorda menfi, kanda müsbet olabilir. Kolloidal altın testi paretik veya luetik bir eğri gösterir. Tanıda en çok serolojik testlere güvenilir.

Kan ve likorda VDRL testleri tanıya götürür. Her iki testin negatif olduğu bir nörosifilis kabul etmek çok zordur.

Tedavi :Amaç spiroketleri imha etmektir. Penicillinden önce arsenik ve bizmut preparatları kullanılıyordu. Bunlar bugün hemen hemen terkedilmiş gibidir.

Fakat hala kullanılmasında yarar görenler vardır. Günde 600 mg (1.600.000 ü) ve 20 gün süre ile uygulanacak penicillinyeterli bir tedavi olur. Penicillin alamayanlarda erythromycin tercih ediliyor. Kloramfenikol ve klortetrasiklin de etkili oluyorlar. Eskiden çok kullanılan ateş tedavisinin değeri bugün şüpheli bulunuyor.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp