Meningokoksik Menenjit

Meningokoksik Menenjit

Meningokoksik Menenjit Hakkında Bilgiler

Menejit,Beyin Zarının İltihaplanması İle Oluşan Bir Merkezi Sinir Sistemi Hastalığıdır.Menenjit Nedir,Menenjitin Bulaşma Yolları,Meningokoksik Menenjit,Viral Menenjit,Bebeklerde Menenjit,Menenjit Hastalığı,Bebeklerde Menenjit Belirtileri,Menenjitin Belirtileri,Menenjit Aşısı,Menenjitin Tedavisi,Menejit Çeşitleri,Menejit Sebepleri Ve Daha Fazlası Hakkında Bilgi Almak İçin Aşağıda Sizin İçin Hazırladığımız Yazımızı Okuyabilirsiniz..

Meningokoksik menenjit, bütün dünyada önemli halk sağlığı sorunlarından biri olarak görülmeye devam etmektedir. Menenjit kuşağı olarak adlandırılan ve Senegal‘den Sudan‘a kadar uzanan bölge en fazla etkilenen bölge olmakla beraber, bulaşıcılığının çok yüksek olması nedeniyle diğer ülkeler de risk altındadır ve Neisseria meningitidis birçok ülkede önde gelen bir mortalite ve morbidite nedeni olarak önemini korumaktadır.

Ülkemizde de meningokoksik menenjit “İhbarı ve Bildirimi Zorunlu Bulaşıcı Hastalıklar Listesi”nde olması nedeniyle uzun yıllardır izlenmektedir. Ancak hastalık tanılarının tam olarak doğrulanamaması, sürveyans çalışmalarının yeterli yapılamaması gibi nedenlerle gerçek sayılar hakkında bilgi sahibi olduğumuzu söylememiz oldukça zordur.

Yapılan bildirimlerden ve İl Sağlık Müdürlükleri ile vaka çıktığı dönemlerde yapılan görüşmelerden, toplum sağlığı yönetimi ile klinik vaka yönetimini yürüten sağlık personellerinin tam anlamıyla bir sürveyans ve kontrol çalışması yürütemediği anlaşılmaktadır.

Bu rehber, özellikle toplum sağlığı hizmetlerini yürüten, başta İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü ve sağlık ocağı personellerine bir meningokoksik menenjit hastalığı görülmesi durumunda izlenmesi gereken strateji, değerlendirme ve uygulama metodları hakkında bilgi vermek üzere hazırlanmıştır.

Tanımlama
Meningokoksik menenjit, ani başlayan ateş, şiddetli başağrısı, bulantı ve kusma, ense sertliği ve sıklıkla pembe renkli maküler, nadiren veziküler tarzda peteşiyal döküntüler ile karakterize olan akut bakteriyel bir hastalıktır. Vakalarda sepsis tablosu, şok ve deliriyum gelişebilir, döküntüler zamanla ekimoza dönüşebilir.Vaka ölüm hızı %50 civarındadır, fakat erken tanı, modern tedaviler,destekleyici uygulamalar, vaka ölüm hızının %10‘un altına düşmesini sağlar.

Etken ve Bulaşma
Neisseria meningitidis hastalıktan sorumlu etkendir. A,B,C,X,Y ve W135 serogrupları infeksiyonlardan sorumludur. N. meningitidis, çok sayıda insanı etkileyerek epidemik menenjit yapan tek etken olması nedeniyle diğer menenjit etkenlerinden ayrılır. Bununla birlikte vakaların çoğunluğu özellikle gelişmiş ülkelerde, sporadik olarak görülür.N.meningitidis yalnız insanda infeksiyon etkenidir; insan nazofarinksi bilinen tek rezervuarıdır. N.meningitidis insandan insana ya doğrudan temasla ya da solunum yollarından damlacıklarla bulaşır.Patogenezdeki en önemli adım nazofaringeal kolonizasyondur.Kolonizasyon asemptomatik olabileceği gibi mukoza invazyonu sonrasında meningokoksemi ve/veya menenjite de neden olabilir.

Görülme Sıklığı ve Dağılımı

Meningokoksik menenjit dünyanın her bölgesinde görülür. Hastalık en sık Kış ve İlkbahar ayları boyunca izlenir. Salgınların görülmesinde bir periyodisite söz konusu değildir.Özellikle çocuklar ve genç erişkinlerde daha sık görülür. Kalabalık yerlerde ve toplu yaşanan yerlerde görülme olasılığı daha fazladır.Ülkemizde N. meningitidis infeksiyonları epidemik veya sporadik vakalar biçiminde kendini gösterir.

- Meningokoksik menenjit, ani başlayan ateş, şiddetli

- Neisseria meningitidis hastalıktan sorumlu

- Meningokoksik menenjit dünyanın

İnkübasyon periyodu : Ortalama 3-4 gün olmakla beraber 2 ila 10 gün arasında değişebilir.

Taşıyıcılık
Meningokoklarla oluşan hastalıkların bulaşıcı olmasına karşın, hastaların çoğu hastalanmadan önceki dönemde benzer bir hastayla karşılaşma tanımlamaz. Bu nedenle patojen suşların en önemli kaynağını muhtemelen asemptomatik taşıyıcılar oluşturmaktadır. N.meningitidis taşıyıcılığı ile ilgili birçok çalışma yapılmış ve çok farklı taşıyıcılık hızları bildirilmiştir.


SENDE YORUM YAP!

Whatsapp