menenjit aşısı kimlere yapılmaz

Menenjit Belirtileri : Menenjitler, "meninks sendromu" adı altında toplanan bir grup belirtiye yol açan ateşli hastalıklardır. Bu belirtilerin bazıları kafaiçi basıncındaki artışa, bir bölümü de omurilik sinir köklerinin örselenmesine bağlı olarak ortaya çıkar. Beyin kabuğu da (korteks) hastalıktan etkilenebilir. Bazı belirtilere otonom sinir sistemindeki bozukluklar eşlik eder. Meninks sendromunun başlıca belirtileri aşağıda sıralanmıştır.

• Bıçak saplanıyormuş gibi duyumsanan ya da büyük bir ağırlık veren şiddetli ve sürekli baş ağnsı. Zaman zaman şiddetini daha da artınr.

• Çoğunlukla aç kamına görülen, yemeklerle ilgisi olmayan, karnı ağnsı ve mide bulantısı olmadan başlayan fışkırma biçiminde kusma.

• Bebeklerde bıngıldaklann şişip dışa doğru bombeleşmesi.

• Ense ve sırtta kaslardaki kasılmaya bağlı sertlik. Ense sertliği olan hastalarda kafa, çenenin göğüs kemiğine değmesini sağlayacak biçimde istemli olarak bükülemez. Muayenede bu durumun yanı sıra omurganın göğüs hizasındaki sertliğini belirlemek için oturtulan hastanın ellerini bir yere dayamadan dik oturamadığı görülür. Hasta genellikle yan yatıp bir bacağını kamına doğru çeker. Rahatlamak için zorunlu olarak girilen bu duruma "tüfek tetiği" konumu denir. Daha ağır olgularda opistotonus görülür. Bu durumda sırt ve baldır kaslarının kasılması sonucu vücut yay gibi gerilmiş, yere yalnız baş ve ayaklar değmektedir. Karın kaslarının kasılması nedeniyle karın kayık biçimini almıştır.

• Bazı hareketlerin uyardığı ağrılı kas refleksleri. Örneğin hasta bacaklarını gererek oturamaz. Başı öne doğru eğildiğinde bacaklarını birden büker. Muayene sırasında bacak gergin tutularak kalçaya doğru bükülür. Sağlıklı kişilerde sorun çıkarmadan gerçekleştirilen bacak bükme hareketi bu hastalarda şiddetli ağrı nedeniyle yanda kesilir. Ama bu belirti yalnız menenjite özgü değildir ve siyatik gibi başka hastalıklarda da görülebilir. Baş yana döndürülmeye çalışıldığında ise hasta, bir omuzunu aniden öne atar.

• Süreklilik göstermeyen bazı harekete bağlı belirtiler beyin ve çevrel sinirlerin de hastalıktan etkilendiğini gösterir. Bunlar arasında havale, titreme, tek kas gruplarında kasılma, istemsiz hareketler ve özellikle beyin tabanım etkileyen menenjitlerde bazı kafa sinirlerinden kaynaklanan felç sayılabilir.

• Omurilik sinir kökleriyle çevrel sinirlerin etkilenmesine bağlı duyu bozuklukları görülür. Genellikle duyarlılığın artması biçiminde ortaya çıkan bu bozukluklar arasında, ışığa karşı aşın duyarlılık (fotofobi), işitme duyusunun anormal biçimde güçlenmesi, yüksek seslere karşı aşın duyarlılık ve aynca baş dönmesi sayılabilir. • Nedeni tam olarak bilinmeyen otonom sinir sistemi belirtilerinden bir bölümü, örneğin kabızlık ve kalp atımla- nnda yavaşlama (bradikardi) vagus sinirinin uyanlmasına bağlı olarak gelişir. Normal soluma düzeni uzun süre soluk alamama nöbetleriyle kesilir. Deride parmağı bastınp çektikten 30-60 saniye sonra kırmızı çizgiler belirebilir. Bunlar birkaç dakika kadar deride kaim

• Elektroensefalografide (EEG) beyin dokusunun yaygın biçimde etkilenmesine bağlı olarak, özgün olmayan değişiklikler görülür.

• Ruhsal bozukluk belirtileri, komaya kadar varabilen uyuma eğilimi ya da huzursuzluk ve taşkınlıkla seyreden bilinç bulanıklığıdır.

• Kafaiçi basıncının önemli ölçüde arttığı olgularda göz gerisine sıçrayan belirtiler göz kömokta (papilla) ödemine kadar varabilen bozukluklara yol açabilir.

• Akut ve subakut biçimlerde hastalık etkenine göre özellikleri değişen ateş ortaya çıkar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp