Menenjit Profilaksisi

Menenjit Profilaksisi

Menenjit Profilaksisi Hakkında Genel Bilgiler

Menejit,Beyin Zarının İltihaplanması İle Oluşan Bir Merkezi Sinir Sistemi Hastalığıdır.Menenjit ,Menenjit Profilaksisi,Menenjitin Bulaşma Yolları,Menenjit Sonrası,Bebeklerde Menenjit,Menenjit Hastalığı,Bebeklerde Menenjit Belirtileri,Menenjitin Belirtileri,Menenjit Aşısı,Menenjitin Tedavisi,Menejit Çeşitleri,Menejit Sebepleri Ve Daha Fazlası Hakkında Bilgi Almak İçin Aşağıda Sizin İçin Hazırladığımız Yazımızı Okuyabilirsiniz..

Menenjit Hastalığı

Nadiren de olsa çocuklarda görülen ve beyin zarlarının iltihaplanması şeklinde kendini gösteren menenjit hastalığına, beyin omirilik sıvısına giren mikrop neden olur. Beynin zarlarının tahriş edip, kızartan ve şişmesine yol açan mikroplar, kan yolu ile ulaştıkları beyin omirilik sıvısına zarar verirler. İnsan kanına da burun veya boğazdan ya da apse tarzındaki enfeksiyonlardan geçen mikroplar, menenjite dönüşür. Menenjit bazen çok daha basit şekilde meydana gelir. Örneğin bir kaza sonrası burunda veya kafada kırık oluşması, omiriliklerde açıklık oluşması da menenjite yol açabilir. Yine spina bifida hastalığı olan bebeklerde menenjit görülme riski vardır. Şayet bebek tedavi edilmez ise enfeksiyon beyne ilerleyip bebeğin menenjitten ölmesine yol açar. Kan kanseri ile kanser tedavisinde kullanılan kimi ilaçlar da menenjit riskini arttırıyor. Zira bunlar vücut direncini düşürüyor. Menenjit hastalığına çocukların yakalanma riski daha yüksek. Örneğin 1 yaş altı her 100 bin çocuktan on altısında bu hastalık görülebiliyor. Tabi 25 yaş üzerindeki yetişkinlerde de menenjit vakasına rastlanıyor. Menenjite özellikle yaşlılıkta da sık rastlanıyor.

Menenjit Profilaksisi

Menenjite yol açan etkenlerarasında N.meningitidis,Hib ve pnömakoklara bağlı infeksiyonlar profilaksi ile önemli ölçüde önlenebilir niteliktedir.

Hemophilus İnfluenzae tip b (Hib) menejitinde profilaksi
Günümüzde Hib e karşı iki tip aşı geliştirilmiştir.Bunlar;polisakkarit aşı ve konjüge aşılardır.

Meningokoksik menenjitte profilaksi

Son 10 yılda önemli epidemilere neden olanGrup B meningokoklara karşı aşı geliştirme çalışmaları henüz olumlu bir sonuç vermemiştir.Meningokokların A,C,Y ve W-135 serogruplarına karşı kapsüler polisakkarit yapısında aaşılar geliştirilmiştir.

Pnömokoksik menenjitte profilaksi

Pnömokokların farklı kapsüler polisakkarit yapısında olan en az 83 serotipi olduğu bilinmektedir.Polisakkarite karşı başlangıçta hücresel immüniteden bağımsız antikor yapılır.Ancak ,çocuklara karşı bu tür antijenlere karşı antikor yapımı yetersizdir.Bu sebeple polisakkarit pnömokok aşıları iki yaşın altında uygulanmamaktadır.
Pnömokoksik menejitli hasta ile temas eden sağlıklı bireylerin korunması için kemoprofilaksiye gerek görülmemektedir.


SENDE YORUM YAP!

Whatsapp