meniere sendromu nedenleri

Meniere Sendromu : Etyoloji— Tamamiyle aydınlatılmamıştır. Muhtelif ilâç ve şimik maddelerle zehirlenmelerde (kurşun, arsenik, alkol, salisalit, kinin, nikotin gibi), anemi, arterioskleroz, hypertansiyon gibi dolaşım hâdiselerinde; muhtelif enfeksiyon mihraklarının sekonder bîr neticesi olan sekizinci sinirin toksik neu- ritis’inde bu sendrom meydana gelir, Akut enfeksiyöz hastalıklarda; sifilis, tüberküloz gibi kronik hastalıklar pontocerebellar açı tümörleri, muhtelif kanama hastalıkları (lösemi, purpura hemorajika, pernisiyöz anemi) Meniere sendromuna sebep olabilirler.

Kesson işçilerinin gaz ambolileriyle, iç kulak arterlerinin diğer lezyonları bu sendromu yaparlar. Fokal enfeksiyon belki en sık rastlanan sebeptir. Meniere sendromunda hasta dokuların sodyum iyonuna karşı alâka veya hassasiyetlerinin arttığı kabul edilir. Kanama hastalıkları bir tarafa bırakılırsa labirentde mikroskopik muayene ile kanama gösterilmemiştir.

Son zamanlarda kabul olunan fikirlere göre Meniere sendromunu meydana getiren asıl sebep koklea ve vestibül sistemiyle sekizinci siniri ve bu sinirin merkezle olan irtibatlarını tesiri altında bulunduran ve muhtelif sebeplerle kendini gösteren bir ödemdir.İç ifraz bezlerinin disfonksiyonu da etyoloji ile ilgili olabilir. Bir çok vak’- alarda allerji dikkati çeker. Vazomotor muvazenesizliği ve kapiller permeabi- listesinin artması, allerjîk'hal ile birlikte, koklea ve vestibül sisteminde ödem ve karakteristik Meniere sendromu meydana getirebilir.Belirtiler Birdenbire başlar. Baş dönmesi, kulak çınlaması, sağırlık, hazan da bulantı, kusma ile karakterizedir. Hastanın rengi solar ve bol ter döker.

Eşyanın etrafında döndüğünü hisseder. Şuuru kaybolur hattâ senkopla ölüm görülebilir. Hafif bir hareket baş dönmesini arttırır. Nöbet aralarında hastalar normaldir. Nöbet geçtikten sonra baş dönmesi yavaş yavaş kaybolur. Nöbetler sık sık tekrarlayabilirler. Baş dönmesi seyrek olarak bir kaç hafta veya aydan fazla sürer, işitme düzelir. Nöbet esnasında labirent tamamen harap olmuşsa yeniden nöbet görülmez. Ekseriya labirent vazifesi kısmen bozulduğu için etyo- lojik faktör mevcut kaldıkça yeni nöbetler görülebilir. Kulak çınlamasiyle sağırlık uzun zaman sürer veya devamlı olarak kalabilir.Tedavi - Hasta nöbet esnasında yatak istirahatinde kalır. Tedavi sebebin kaldırılmasiyle olur.

Toksik orijinli vak’alarda enfeksiyon mihrakları aranır. Şüpheli görülen dişler ve tonsiller kaldırılır. Allerjik faktörler aranır. Vücutte sodyum iyonu birikmesini önlemek faydalıdır. Bu maksatla yemeklerle alınan tuz miktarı azaltılır ve amonium chlorur gibi asit husule getiren tuzlar verilir. 3 gün alınıp 2 gün fasıla vermek suretiyle her yemekte 3 gram amonium chlorur almır. Histamin tedavisi de tavsiye olunmaktadır. Susuzluk tedavisi (ödemi azaltmak) bu vak’alarda faydalıdır. Cerrahi tedavi sekizinci sinirin vestibül dalının kesilmesidir. Ancak çok ağır vak’alarda tavsiye olunur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp