Menenjit Tanı

Yukarıda söz edilen belirtilere rastlandığında kolayca menenjit tanısı konabilir. Ama hafif baş ağrısı, halsizlik, hafif ense sertliği ve nedeni açıklanamayan davranış değişiklikleri gibi belirtilerin görüldüğü ilk evrelerde hastalığın tanınması zorlaşabilir. Tanıda karşılaşılan bir başka güçlük, beyin ve omuriliğin hastalık tablosunu değiştirecek ölçüde iltihaptan etkilenmesidir. Şiddetli baş ağrısı, ense sertliği, genellikle ateş ve meninks sendromunun bütün öbür belirtileriyle birlikte kendini belli eden örümceksizar altı (subarak- noit) kanamanın menenjitten ayırt edilmesi önemlidir.

Beyin omurilik sıvısının incelenmesiyle örümceksizar altı kanama ve menenjit arasında aynm yapılır. Örümceksizar altı kanamada beyin-omurilik sıvısı belirgin ölçüde kanlıdır. Bu sıvıdaki kanın iğne ile girilirken mi, yoksa örümceksizar altı kanamaya mı bağlı olduğunu anlamak için alman sıvı üçayrı tüpe konur. Sıvının her üç tüpte de kanlı olması ve içindeki kanın pıhtılaşmaması örümceksizar altı kanamanın bir göstergesidir. Daha az olarak menenjitle kanştınla- bilen hastalıklar arasında boyun kasları iltihabı, boyun-ense nevraljileri, omurga iltihaplan, sertzar (dura mater) dışında apse, birincil hidrosefali (beyin kanncık- larrnda aşın beyin-omurilik sıvısı birikmesi), beyin apsesi, tetanos, araknoidit (örümceksizar iltihabı), beyin kanncık- lan ve omurilik iç kanalını örten epen- dim adlı zann iltihabı sayılabilir. Özellikle subakut ve kronik olgularda beyin tümörleri de benzer belirtiler verir.

Ama bu tümörlerin beyinle ilgili önemli belirtilere yol açması, yavaş gelişmesi ve yüksek ateşe neden olmaması gibi özellikleri aymcı tanıda kolaylık sağlar. Hastanın yaşma bağlı olarak tanıya yönelik başka incelemeler de yapılır: Yenidoğanlarda ve süt bebeklerinde menenjit tanısı koymak güçtür. Hastalık bebeklerde basit bir hazımsızlık ya da sıradan sindirim sistemi rahatsızlıkları biçiminde kendini gösterebilir. Bu yaşlarda menenjitin en önemli belirtisi bıngıldaklarda şişkinliktir. Ama bunun görülmediği durumlar da olabilir. Menenjitten kuşkulanıldığında mutlaka hemen beyin-omurilik sıvısı alınmalıdır. Beyin- omurilik sıvısının incelenmesi sayesinde gerçek menenjit ile aşın su kaybı ve yüksek ateşe bağh beyin zarlarının örselenmesi sonucu ortaya çıkan menenjizm arasında kesin ayrım yapılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp