Maskeli Depresyon Belirtileri

Maskeli Depresyon Belirtileri : Duygulanım gösterimleri belirgin olmayan, bedensel belirtilerin ön planda olduğu depresyon çeşididir. Maskeli depresyon, toplumda sanılandan daha sıklıkla görülmektedir. Çok sıklıkla tanı koyulamadığı için, uzun süre tanınmadan ve tedavi edilmeden kalır. Daha çok orta yaş ve yaşlı kesimde görülür.'Mutsuzum. Keyif almıyorum hayattan' demez kişi, ama doktor doktor dolaşır; nefes darlığı, çarpıntı, sıkıntı ile gezer durur. Bunu ayırt etmek önemlidir, çünkü tedavileri farklıdır. Karında şişkinlik, geğirme, gaz, bunlar bazı kişilerde depresyon belirtisidir. Hangi tür rahatsızlıklar depresyona zemin hazırlar? Bunu ikiye ayırmak lazımdır. Biyolojik ve psikolojik faktörler söz konusudur. Biyolojik faktörler (mesela bazı hastalıklar) depresyona zemin hazırlar. Bunların başında beyin hastalıkları gelir.

Bu tür depresyonlarda, hastada depresyon bilinci söz konusu değildir. Bunun yerine bedensel şikayetlere sahiptirler. Hatta yüzlerine savunma amacını güden bir gülümseme maskesi takabilirler.Sürekli vucutlarının çeşitli yerlerindeki ağrı ve sızılardan yakınırlar. Ağrı ve sızılarının onları sonuçta felakete götüreceğine inanabilirler. Biraz daha ağır vakalarda alıştığı duygular hissedilmez olur. Dünyanın renksiz, cansız, ölü bir yer olduğu fikrine kapılırlar. Pek ağlayamazlar. Ancak ağlamalar görülürse bu düzelme alameti olarak kabul edilmelidir.Hastaların çoğunluğu, özellikle bedensel yakınmaları ön plana çıkarırlar. Psikolojik sorunları ya hiç bildirmez ya da çok az bahsederler. Hastalar ağrı yanında iştah ve kilo kaybı, yorgunluk ve enerji kaybı gibi şikayetleri de dile getirirler. Uygun ve kabullenici bir görüşme, bu hastalardaki depresif belirtileri açığa çıkarabilir. Öte yandan bir çok hasta da ruhsal sorunlarını tamamiyle bilip kabullenmesine rağmen cinsel güçsüzlük, yaygın eklem ve kas ağrıları, uykusuzluk, baş ağrısı gibi şikayetleri ön plana çıkararak içinde bulundukları ruhsal sıkıntılara bunların neden olduğunu savunurlar.

Maskeli depresyonu, diğer depresyon biçimlerinden ayıran sınır çoğu zaman belirlenemez. Depresyon saf psişik belirtilerle gelmediği için bu hastalar, diğer klinik branşların neredeyse hepsini teker teker dolaşabilir. Yaygın kas ve eklem ağrılarından dolayı dahiliye ve fizik tedavi uzmanlarının kapılarını aşındırırlar. Bu da dolayısıyla tanı koyulmasını ve tedaviyi güçleştirir. Bazen de ağrı başda olmak üzere, bedensel belirtilerle, depresyon belirtilerinin hangisinin temel olduğunu belirlemek güç olabilir.Bunların yanı sıra başda ilaç, alkol kullanımı ve antisosyal kişilik bozukluğu olmak üzere, değişik psikiyatrik bozukluklar da depresyon tablosunu gölgeleyebilmektedir. Ayrıca hipertansiyon, kardiak aritmiler, astım ve diyabet gibi durumlarda kullanılan ilaçların yan etkileri de, acil bir depresyon tablosunu kamufle edebileceği unutulmamalıdır.Epilepsi (sara) hastalarında intihar oranı çok yüksektir, normal nüfusa göre 10 ila 20 kat daha fazla görülür. Epilepsi bir beyin hastalığıdır. Çocukluk çağında başlayıp yıllarca bunu yaşayan kişilerde zekâ problemi, bazen de davranış problemi ortaya çıkar. Bu epilepsinin beynin neresini etkilediğine bağlıdır. Bazen davranışla ilgili bölgeyi, bazen zekâ ile ilgili bölgeyi etkiler; duygularla ilgili bölgeyi de bozabilir.

Beyin tümörleri depresyon yaratır mı?

Beyin tümörleri de depresyonu yaratır. Beynin ön bölge tümörleri buna neden olur mesela.

Tiroid hastalıkları depresyona yol açar mı?

Tiroit hastalıkları, bilhassa hipotiroidi (bir tür guatr, tiroit bezinin az çalışması) depresyona yol açar. Hipotiroidi hastası bezgin, bıkkın, hareketsiz bir insan haline gelir. Tiroit bezi fazla çalıştığında ise (hipertiroidi) sinirlilik ortaya çıkar, öfkesine hâkim olamaz kişi. Yani hipotiroidide apatik (durgun), hipertiroidide ajite depresyon gelişir.

Adet dönemindeki gerginlik depresyon mudur?

Böbrek üstü bezlerinin hastalıkları, pankreas kanseri depresyona yol açabilir. Anemi, kansızlık depresyon belirtilerine sebep olabilir. Adet öncesi gerginlik kadınların yüzde 75'inde vardır, bu kadınlar depresyona sık girerler.

Sigara bırakanlar depresyona girer mi?

Sigaranın bırakılması depresyonu beraberinde getirebilir. Uyuşturucu ve alkol kullanımı ve bırakılması da depresyona yol açabilir. Kokain kullanımı da depresyonu getirebilir, çünkü bu madde büyük bir mutluluk enerji artımı yaratır ama bir süre sonra beyinde mutluluk hormonu depoları boşalır. İnterferon depresyona yol açan ilaçlardan biri.

Maskeli depresyon nedir?

Bedensel belirtilerle ortaya çıkan depresyondur. 'Mutsuzum. Keyif almıyorum hayattan' demez kişi, ama doktor doktor dolaşır; nefes darlığı, çarpıntı, sıkıntı ile gezer durur. Strese bağlı bedensel belirtiler taşır. Histeriye benzer aslında. Bunu ayırt etmek önemlidir, çünkü tedavi yaklaşımları farklıdır. Karında şişkinlik, geğirme, gaz, bunlar bazı kişilerde depresyon belirtisidir.

Depresyon Nasıl Teşhis Ediliyor?

azı hassas görüntüleme yöntemleri beyindeki bozukluğun şakak ve alın bölgelerinde olduğunu göstermiştir. PET (Positron emission tomography), SPECT (Single photon emission computed tomography), fMR (fonksiyonel manyetik rezonans) depresyon hastalarında beynin ön bölgelerinin iyi çalışmadığını göstermiştir. Bu bahsedilen PET, SPECT, fMR tetkikleri uygulaması zor ve pahalı yöntemlerdir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp