Makula (sarı Nokta) Dejenerasyonu

Makula (sarı Nokta) Dejenerasyonu : Makula, göz dibinde retinanın ortasında yer alan ufak bir alandır. Makula dokusu yaşlanmayla birlikte yavaş yavaş bozulur. Olguların yüzde 10'unda bu bozulma, makula arkasındaki ince damarların kanama yapması sonucu oluşan nedbe dokusuna bağlıdır. Makula dejenerasyonu, ileri yaşlardaki ciddi görme kaybının en önemli nedenidir. Yalnızca merkezi görme ve renk seçme etkilenir. Tam ortada bir perde oluşur. Gözlerin yanlarından görme devam eder, ancak renkler birbirinden ayırt edilemez.

Makula dejenerasyonunu önlemek için kaçınılması gerekenler:

• Parlak güneş ışığı, göz yapısını değiştirerek göz hastalıklarına yol açar. Özellikle dağ, deniz kenarı ve karlı alan gibi parlak güneşin etkin olduğu yerlerde güneş gözlüğü takmaya özen göstermelidir.

• Hava kirliliği ve sigara, zararlı serbest radikallerin oluşumunu artırır ayrıca nikotin, damarlarda daralma ve tıkanma yapar. Antioksidan ve vitamin yönünden zengin beslenme, gözleri bu tür yaşlılık hastalıklarından korur. Lahana, ıspanak, brokoli gibi lutein yönünden zengin besinler göz için çok yararlıdır.

• Diyabette yüksek kan şekerinin biyokimyasal sonuçları göz merceğindeki proteinlerde değişikliğe ve böylece mercek bulanıklığına yol açar. Ayrıca biyokimyasal değişikliğe uğramış, şekerlenmiş proteinler, damar duvarlarında birikerek kan akımını azaltır ve küçük kanamalara neden olur.Yüksek tansiyon ve kalp hastalıklarında gözlere yeterli kan gitmemesi, makula dejenerasyonuna neden olur.Kalıtımın da makula dejenerasyonunda payı vardır. Ailelerinde bu hastalık olanlar en büyük riske sahiptir.

Tedavisi

Makula dejenerasyonunda kesin bir tedavi yoktur. Nedbe dokusunu çıkarmak, hasar görmüş makulayı iyileştirmek ve görmeyi eski durumuna getirmek olanaksızdır. Bu bakımdan koruyucu önlemler ihmal edilmemelidir.

Amerika'da National Eye Institute'nin yaptığı araştırmada antioksidan, vitamin ve çinko desteğinin makula dejenerasyonu gelişimini yavaşlattığı ve görme kaybı riskini azaltığı saptandı.Son yıllarda makula dejenerasyonunun yaş tipinde fotodinamik lazer tedavisi kullanılmaya başlanmıştır. Hastaya damar yoluyla verilen özel bir ilaç gözdeki hastalıklı dokuda toplanır.

Bu ilaç, lazerle etkileşerek hastalıklı dokuyu yok etmektedir. Bu tedavi sonucunda hastalık seyrinin durdurulması ya da yavaşlatılması mümkün olabilmekte, hatta bazı olgularda kaybedilmiş görmenin bir kısmı geri kazanılabilmektedir. Kuru tipin tedavisinde de rheopheresis yöntemiyle kanın içindeki yüksek molekül ağırlıklı proteinler, yağlar, kolesterol filtre edilerek kanın akışkanlığı artırılıyor. Böylece retinadaki kan dolaşımı artınca hastalığın ilerlemesi duruyor ve hastaların yüzde 85'inde körlüğün önüne geçilebiliyor.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp