Makula Deliği

Makula deliği retinanın keskin, merkezi görmeyi sağlayan, santral bölgesini (makula, sarı nokta) etkileyen ve görmeyi tehdit eden bir hastalıktır. Çoğunlukla normal yaşlanma süreci nedeniyle ve eşlik eden bir göz hastalığı olmaksızın (idiyopatik) gelişse de, göz travmaları, yüksek miyopi, bazı makula hastalıkları ve solar retinopati (güneşe bağlı) gibi nedenlerle de görülebilir.Göz küresinin içini kaplayan ve vitreus adı verilen jel yapı, normalde makulaya sıkıca yapışıktır. Yaşla beraber vitreusta incelme başlar ve retinadan ayrılır. Bazen bu aşamada vitreus, sıkı yapışık olduğu makulayı üzerine doğru çeker ve makulada bir delik oluşumuna yol açabilir.

Makula deliği bulunan hastalarda genellikle yavaş ilerleyen, cisimleri kırık görme (metamorfopsi) , okumada güçlük, santral görme kaybı ve görme alanı defekti (skotom) şikayetleri bulunur. Ancak özellikle tek gözünde makula deliği bulunan bazı hastalar bu olası şikayetlerin varlığını hissetmezler.Çoğu vakada görme keskinliği testinden sonra, lens kullanılarak yapılacak biyomikroskopik muayene tanıyı koymada önemli rol oynar.Optik koherens tomografi (OKT) diye adlandırılan, makulanın dikey ve yatay kesitlerini alan tomografi tetkiki ile makuladaki deliğin varlığı ve özellikleri gösterilir.

Literatürde nadiren de olsa bazı erken evre makula deliklerinin kendiliğinden kapandığı bildirilmiştir. Kapanmayan makula deliğinin tek tedavisi pars plana vitrektomi, yani cerrahidir.Pars plana vitrektomi ile vitreus ve onun yol açtığı makula çekintileri ortadan kaldırılır. Makulaya basınç uygulayarak makula deliğinin kapanmasına yardım etmek için gözün içerisine tamponad olarak gaz verilir. Bu gaz baloncuğu belli bir müddet sonra kendiliğinden küçülüp kaybolur. Hastaların görmesi gazdan dolayı başlangıçta az olur. Gaz balonunun kaybolmasından sonra hastalarda görme artışı gözlenir.Bir gözünde makula deliği saptanan ve tedavi edilen hastanın diğer gözünde de makula deliği görülme olasılığının %10-15 olacağı akılda tutulup diğer gözün dikkatli olarak takip edilmesi gerekmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp