Lsd Aşırı Doz

Lsd Aşırı Doz : LSD kullanan kişinin ilkyardıma gerek duymasına yol açacak klinik tablo akut panik durumu ve belirtilerin kaybolup, yeniden ortaya çıkmasıdır.

• Akut panik - LSD gözbebeğinin ge­nişlemesine, kalp atım hızının ve kan­daki şeker düzeyinin artmasına, ayrıca algılamada, zaman kavramında, mekan yöneliminde, yargı yetisinde, bedenin algılanması ve duygulanımda önemli değişikliklere yol açar. LSD kullananla­rın sık yaşadıkları deneyimler kişininkendini denetleyememesine ve şiddetli korku duymasına bağlı olarak kendini yaralamasına yol açan dehşet ve panik duygulandır.

Başlıca özellik, maddenin toksik et­kisinin yol açtığı fiziksel belirtilerin eş­lik ettiği bunaltıdır (anksiyete). Bu etki meskalin, psilosibin ve dimetiltriptamin gibi başka halüsinojenlerinkine benzer; amfetamin ve antikolinerjiklerin kulla­nımıyla elde edilen ya da şizofrenide görülen tablolardan farklıdır.LSD kullananlarda varsanılar daha çok görseldir; oysa amfetamin kulla­nanlarda ağırlıklı olarak işitsel varsanı- lara rastlanır.LSD her zaman ağız yoluyla alınır; bu nedenle damar yoluyla alınan ilaçla- n kullananlarda görülen iğne izleri gö­rülmez. idrarın incelenmesi tanı koy­mayı kolaylaştırır.Antikolinerjikleri kullananlarda ay­rıca tanı gözbebeklerinin genişlemesiy­le konur; gözbebekleri ışığa ve cisimle­rin yaklaştırılıp uzaklaştırılmasına tepki vermez.

Acil tedavi özellikle akut bunaltı durumunu gidermeye yönelik olmalı­dır; bunun için benzodiyazepinler kul­lanılabilir.Tansiyonun düşebileceği her za­man göz önünde tutulmalıdır. Bu du­rumda kimi zaman benzodiyazepinlere yanıt alınamaz; bu nedenle, 20-30 mg diyazepam verilmesinden 15-20 dakika sonra belirgin bir etki elde edil­mezse, fenotiyazinlerin kullanılması önerilir.

• Belirtilerin kaybolup yeniden orta­ya çıkması - Son LSD kullanımından birkaç ay sonra kendiliğinden gelişebi­lir. Beklenmedik biçimde tüm şiddetiy­le ortaya çıkar. Genellikle hafif olsa da ve yalnızca birkaç dakika sürse de, ba­zen çok ani gelişir ve birkaç saat süre­bilir.Genellikle uzun süre LSD kullanan­larda görülür. Algısal, bedensel ve duy­gusal olmak üzere üç biçimi olabilir; üçü de akut panik reaksiyonuyla birlik­te ortaya çıkar. Algısal biçim ağırlıklı olarak görseldir; renklerde yoğunlaşma, görsel yanılsamalar, çakan ışık, böcek ya da hayvan biçiminde varsanılar ya da geometrik biçim görüntüleri gibi ya­lancı varsanılar görülür.Bedensel biçimi daha az görülürse de öznel olarak daha ağırdır.

Bir kol ya da bacağın kaybı gibi bedenin algılan­masında değişiklikler, duyu algılama­sında değişiklikler ya da ağn ile birlikte kişilik kaybı vardır. Duygusal biçimde ise akut LSD tepkisine bağlı duygusal stres yeniden yaratılır. Boşluk, silinme, çöküntü ve korku duygusu kişiyi intiha­ra bile sürükleyebilir. Bu tablolar şizof­reniden ve organik beyin hastalıkların­dan ayırt edilmelidir. Hasta güven duy­gusu verilip birkaç saat kontrol altında tutulursa, farmakolojik tedavi gerekme­yebilir. ilaç kullanılması gerekirse ben­zodiyazepinler önerilir. Tablo ağırlaşır­sa hastaneye kaldırılması gerekir. Hint- keneviri türevlerinin, belirtilerin kaybo­lup yeniden ortaya çıkmasını kolaylaş­tırdığına inanılır. LSD çok düşük mik­tarlarda bile etki gösterdiğinden ve çok hızla emildiğinden kusmayı kolaylaştı­ran yöntemler ya da mide yıkama ke­sinlikle yararsızdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp