Lomber Ponksiyon Beyin-omurilik Sıvısı

Lomber Ponksiyon Beyin-omurilik Sıvısı : Beyin-omurilik sıvısı renksizdir; omuriliğin çevresindeki örümceksizann altında, beyinde beyin zarlarının arasında ve beyin karıncıklarının içinde yer alır.Dolaşımı oldukça karmaşık olduğundan, üretim, geri emilim ve akım sürecindeki değişiklikler ağır bozuklukların ortaya çıkmasına yol açar. Örneğin, beyin-omurilik sıvısının dolaşımının engellenmesi oluşum bozuklukları ve tümörler gibi çeşitli hastalıklara bağlı olabilir.

Bu hastalıklar, akımı engellemenin yanı sıra, sinirlerin sıkışmasına da yol açar.Normal olarak, toplam beyin- omurilik sıvısı miktarı yaklaşık 150 ml'dir; koroit pleksusta üretilen sıvı beyin zarlarındaki toplardamar sinüslerine (genişlemelerine) açılan örümceksizar çıkıntıları aracılığıyla geri emilir. Beyin-omurilik sıvısının özgül ağırlığı 1.007, pH'ı 7,35'tir; üre, kreatinin ve ürik asit miktarı kandakinden biraz düşüktür.Elektroforez yöntemi ile niceliği ve tipleri saptanan proteinlerden (i- globü- linler kandakinden daha fazla, öteki globülinler daha âzdır; bunlara ek olarak prealbümin bandı bulunur. Beyin- omurilik sıvısında glikoz ve bazı enzimler de vardır. Beyin-omurilik sıvısındaki glikoz düzeyi normal olarak kandaki düzeyinin yüzde 60-70'i dolayındadır ve genel olarak 100 ml'de 40- 80 mg arasındadır. Enzimlerin miktarı ise çok düşüktür.

Bu nedenle, enzim artışları tümör ya da iltihap gibi bir bozukluk olduğunu gösterir. Beyin- omurilik sıvısındaki hücrelerin yüzde 70'i lenfosit, yüzde 15'i monosit, yüzde 5'i histiyosit, yüzde 2'si makrofaj, yüzde 3'ü beyin zan hücreleri ve yüzde 3'ü alyuvardır.Beyin-omurilik sıvısı su gibi saydamdır. Renk değişikliği, menenjit (beyin zan iltihabı) ya da kafaiçi tümörlere bağlı kanama, sanlık ya da sinirlerin sıkışması gibi durumlan gösterir. Menenjitte akyuvar, fibrin ve mikroorganizmalara bağlı olarak sıvı bulanıklaşır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp