lenf dolaşımı sırası

Lenf dolaşımı nedir?

Lenf veya Akkan, akyuvar içeren, kan plazmasına benzeyen renksiz sıvıya verilen isim dir. Başka bir tanımla lenf damarları içerisinde dolaşan, kan plazması ve lenf proteinlerinden oluşan dolaşım sıvısına denilirlenf dolaşımı

Lenf dolaşımında lenf iki yolla kana karışır:

1. İnce bağırsaklarda emilen yağ asidi ve gliserol ile vücüdün alt bölümünden toplanan lenfin taşındığı yol:Bağırsaklardan ve baçaklardan toplanan lenf kilüs boruları denen damarlar ile peke sarnıcı denen bölgeye gelir.Buradan en büyük lenf damarı olan ğöğüs kanalı ile sol köprüçük altı toplar damarına bağlanır.Bu damarda üst ana toplardamarı birleşerek kalbin sağ kulakçıgına açılır.

2. Baş gövdenin sağ yarısından toplanan lenf ile sağ koldaki lenfin taşındığı yol:Bu organlardaki lenf damarlarıboyun bölgesindeki büyük lenf damarına bağlanır.Büyük lenf damarısağ köprüçük altı toplar damarıyla birleşir.Üst ana toplar damar yolu ile kalbin sağ kulakçıgına açılır.
Lenf sistemi akyuvar üretip vüçüdün savunmasında görev alırlar.

ÖDEM:
Doku boşluklarında sıvı birikimi ile oluşur.

Ödemin nedenleri şunlardır:

1. Lenf akım yolunun tıkanması
2. Kılçallarda kan basıncının artması
3. Kılçallarda kan proteinleri miktarının azalması ve ozmotik basıncın düşmesi.
4. Kılçal damar geçirgenliginin artması.
5. Dokularda su ve tuz tutulması.
6. Dokularda ozmotik basıncın artması.

Lenf Sisteminin Görevleri
Doku ve hücrelerdeki yabancı maddeleri, ölü ve yıpranmış hücreleri, bakteri ve mikropları uzaklaştırmak, kaybedilen proteinlerin bir kısmının tekrar dolaşıma kazandırmak, doku sıvısı ile kan sıvısının dengede kalmasını sağlamak, bağırsaklarda emilen yağ asitleri, gliserol, A, D, E, K vitaminlerini dolaşıma katmak ve vücudun savunma sistemine destek olmak lenf sisteminin görevileri arasındadır.

Canlılarda, dolaşım sistemi sayesinde vücuda alınan besinler ve oksijen hücrelere kadar taşınır. Hücrelerde bunların kullanılması sonucu meydana gelen maddelerin boşaltım organlarına taşınması da yine dolaşım sistemi sayesinde olmaktadır. Balıklar hariç omurgalı canlılar ve insanlarda, kan dolaşımına ek olarak kan dolaşımından bağımsız bir de lenf dolaşımı var edilmiştir.Lenf sistemi; lenf damarları,"ak kan" adı verilen lenf sıvısı ve lenf düğümlerinden meydana gelir. Lenf damarları içerisindeki sıvının hareketi toplardamarlarda olduğu gibi, etraflarındaki İskelet kaslarının kasılmaları ile gerçekleştirilir. Ayrıca içlerinde bulunan kapakçıklar sayesinde lenf sıvısının kalbe doğru akması sağlanır.
 
Lenf dolaşımı, yağ gibi yapışkan ve damar tıkayıcı özelliğe sahip maddeleri mümkün olduğunca kan dolaşımı ve ince kan kılcallarından uzak tutmakla vazi- felendirilmiştir. Ayrıca doku sıvısındaki birçok besini buradan alarak tekrar kan dolaşımına katar. Lenf sistemi sayesinde damarlarda meydana gelebilecek tıkanmalar engellenerek insanın, hayatını sağlıklı bir şekilde sürdürmesi sağlanmıştır. Yağ molekülleri, lenf sıvısı İçerisindeki şilomlkron denilen özel yapılar halinde paketlenir ve öylece taşınır. Lenf sistemini meydana getiren temel unsurlardan biri, lenf bezleridir.Bunlar özel organlar olabildiği gibi, bazı organlar içerisinde özel odacıklar da olabilmektedir.Mesela; bademcikler, dalak, timüs bezi ve lenf düğümleri gibi.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp