Labyrinthitis Serosa Diffusa

Labyrinthitis Serosa Diffusa : Etyoloji:1. önce mahdut labyrinthitis bulunan vak’alarda sekonder olarak;

2. Mastoid ameliyatı neticesi şiddetli iltihap reaksiyonuyle ameliyatın birinci gününden beşinci gününe kadar ( ameliyat esnasında labirent yaralanmışsa hasta narkozdan uyanır uyanmaz) şiddetli belirtilerle başlar. Ekseriya cerahatli labyrinthitis ve meningitisle sonlanır.

3. Enfeksiyöz hastalıklarda ve akut ortakulak iltihabında enfeksiyonun kan yoluyla labirente geçmesiyle;

4. Ortakulak ve mastoiddeki iltihap mahsulü toksik maddelerin absorp- siyonu ile seröz labyrinthitis husule gelir. Seröz labyrinthitisin sebebini çok defa bu teşkil eder.

Belirtiler - Seröz labyrinthitisde labirent boşluklarının iltihabi eksüda ile dolmasiyle hasta kulakta birdenbire ileri derecede sağırlık olur. Şiddetli baş dönmesi, bulantı, kusma mevcuttur. Nystagmus tekerleğimsi, sağlam tarafa doğrudur. Muvazene bozukluğu vardır. Hasta, hasta olan kulak tarafına düşer. Başın çevrilmesiyle düşme istikameti değişir.

Seröz labyrinthitis eğer mahdut labyrinthitisden sonra olmuş ise fistül deneyi müsbettir. Kalorik deney mutat reaksiyonu vermez.Ayırım Diagrıostik - Yaygın cerahatli labyrinthitisden ayrılmalıdır. Seröz labyrinthitis’de zamanla işitme düzelir, labirent vazifeleri geriye döner. Cerahatli labyrinthitisde ise harabiyet tamdır. Kulak tamamiyle sağır kalır, diğer labirent reaksiyonları geriye dönmez.

Prognos - İyidir. Nadiren yaygın cerahatli labyrinthitis haline geçebilir.Tedavi - Muhafazakârdır. Mutlak yatak istirahati ile akut belirtilerin geçmesi beklenir. Bu müddet zarfında sülfamidler ve antibiotik kullanılır. Fistül varsa yahut vazife kaybı mühim derecede ise altı veya sekiz hafta sonra radikal mastoidektomi amelivatı endikedir. Labirent açılmaz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp