Labyrinthitis Purulenta DÍffusa

Labyrinthitis Purulenta DÍffusa : Labirentin cerahatli hastalığıdır. Labirent boşlukları cerahatle dolar.

Etyoloji:

1. Akut ortakulak iltihabının son devirlerinde veya kronik ortakulak iltihaplarında, kolesteatom’da cerahatli maddenin pençerelerden labirente girmesiyle ;

2. Mevcut mahdut labyrinthitis’in yayılmasiyle;

3. Seröz labyrinthitis’in püriilan hale geçmesiyle;

4. Labirente komşu olan pnömatik hücrelerdeki pürülan maddelerin labirente girmesiyle;

5. Kırıklarda ;

6. Meningitis neticesi retrograd olarak labirentin istilâya uğramasiyle cerahatli yaygın labyrinthitis husule gelir.

Belirtiler - Hasta kulakta tam sağırlık, sağlam tarafa doğru nystagmus; şiddetli baş dönmesi, bulantı, kusma, muvazene bozukluğudur. Hasta labirent hiç bir tenbihe cevap vermez. Hastanın etrafındaki eşya, nystagmus’un sür’atli hareketi istikametine doğru döner. Hasta ayakta iken hasta tarafa doğru düşer. Başa verilen vaziyete göre düşme istikameti değişir. Yürüyüşte ataxi vardır.Ağır işitme, cerahatli ortakulak iltihabından dolayı evvelce mevcut ise de, labirentin cerahatle dolmasiyle tam sağırlık halini alır. Seröz labyrinthitis’de sonradan görülen işitmedeki düzelme cerahatli labyrinthitis’de olmaz. Bundan başka vestibüler reaksiyon da bulunmaz; eğer bulunursa mahdut veya seröz bir labyrinthitis’dir.

Bununla beraber bazan cerahatli labyrinthitis’de bir dereceye kadar vestibüler reaksiyon bulunabilir. Hasta sağlam tarafı üzerine yatmak ister. Bu durumda baş dönmesi nöbetleri hafifler veya tamamen kaybolur. Ateş labyrinthitis’de karakteristik bir belirti değildir. Eğer varsa daha ziyade diğer sebeplere bağlıdır. Baş ağrısı bulunur. Vak’aların üçte biri kulak çınlamasından şikâyet ederler, işaret deneyinde her iki el nystagmusun yavaş hareketi cihetine kayar. Halbuki cerebellum hastalığında yalnız basta taraftaki el ve kolda- kendini gösterir.

Prognos - Meningitis veya beyincik absesi komplikasyonlarını meydana getirdiğinden prognos ağırdır.Tedavi - İki esasa dayanır. Enfeksiyonun menenjlere ve beyne gitmesini önlemek, enfekte bölgenin drenajını sağlamak.Tıbbî tedavi : Hastanın 6-8 hafta kadar mutlak yatak istirahatine tabi tutulması lâzımdır. Enfeksiyon çok defa streptokoklar bazan da pnömokok ve stafilikoklarla husule geldiğinden bu müddet zarfında sülfamidlerle antibiotik- lerden faydalanılır.Cerrahi tedavi: Yazarlardan çoğu muhafazakâr görüşlüdür. Meningitis veya sinüs enfeksiyonuna ait belirtiler görülmeden ameliyata teşebbüs edilmez. Önce radikal mastoidektomi yapılır, ayni seansda labirent de açılarak drenajı sağlanır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp