kusmak üzereyim ne yapabilirim

Kusma

Mide çevresindeki kasların birdenbire kasılarak midede bulunanları yukarı atması ile oluşur. Bu, genellikle midenin enfeksiyon, aşırı yemek ya da alkolden rahatsız olmasından kaynaklanır. Sindirim sistemindeki bir rahatsızlık da buna neden olabilir. Bunların yanı sıra kimi zaman, beyinden gelen sinir sinyallerindeki bir bozukluk ya da iç kulaktaki denge mekanizmasındaki bir bozukluk da kusmaya neden olabilir.

Kusmanın şiddetli başağrısı ya da şiddetli karın ağrısı ile beraber olduğu hallerde acil tıbbi müdahale gerekir.

Kusmanın nedenlerini iyi bilmek gerekir. Hamilelikte görülen kusmalar için doktorun önerilerine göre davranılır. Mide üşütmesinden ve beslenme türünden ötürü kusmalar görülür. Dengeli beslenmeyen ve yalnızca kremalı ve tatlı yiyecekler ve çok çikolata yiyenlerde de kusma bir alışkanlık haline gelebilir. Bu arada bazı doğum kontrol haplarının da kusmaya neden olabileceği akıldan çıkarılmamalıdır.

Bazı hastalar kusarken yanlarında kimsenin olmasını istemez. Bazıları da alnını tutacak birini ister. Eğer yardımınızı istiyorsa kustuktan sonra ağzının ve ellerinin iyice silinmesine özen gösterin. Mide bulantısı olan bir hastanın uykuya dalmasında ya da bilinç kaybına uğraması halinde çok dikkat etmeli. Aslında kusmak çok tehlikeli değildir, ama soluk borusuna kaçma ihtimali de gözardı edilemez. Kusan birine altı yedi saat boyunca katı yiyecek vermeyin. Ancak kusmakla kaybettiği vücut suyunu tamamlayabilmesi için bol bol su ya da meyve suları içirin. Kusma krizleri sona erdikten sonra doktorun öğütlemesi koşuluyla hastaya hafif bir çorba, et suyu, çay gibi yiyecek ve içecekleri verebilirsiniz.

Kusma Türleri

p Beslenmeye bağlı kusma: Öğünler sırasında ya da hemen sonra görülür. Besinlerin mideden bağırsaklara geçişinin fcorlaştığı mide kapısı darlığı gibi bazı durumlarda yemekten 10-12 saat sonra da olabilir. Çıkarılan besinler yan sindirilmiş ya da hiç sindirilmemiştir.
Mukuslu (sümük) kusma: Bu tür kusma da genellikle sabahlan görülür. Gece yutulan tükürük ve ona ipliksi bir travmatıt görünüm veren mukustan (sümük) oluşur.

Safralı kusma: Genellikle bağırsak tıkanmalarında şiddetli kusma çabalanndan sonra görülür.

Dışkılı (fekal) kusma:
Bağırsaklardan gelen maddelerin mide salgısıyla birlikte çıkanlmasıdır. İlerlemiş bağırsak tıkanmalannda görülür.

Kanlı (hemorajik) kusma: Yalnızca kan ya da kanın mide salgısı ve besin artıklanyla kanşımından oluşur. Çıkanan kan sindirim sisteminin üst bölümünden (mide, yemek borusu) geliyorsa ve beklemeden hemen çıkmışsa, rengi kırmızıdır. Eğer midede birkaç saat gibi bir süre bekledikten sonra çıkmışsa, bir ölçüde sindirime uğradığmdan “kahve telvesi”ne benzer, kahverengi-siyah görünümdedir.

Kusmaya Ne İyi Gelir?

Kusma kısaca sindirilemeyen gıdaların ve sıvıların mide sıvılarıyla birlikte ağız yoluyla istem dışı olarak dışarı atılmasıdır. Bu yazıda kusmaya ne iyi gelir sorusunun bitkisel ve doğal cevaplarını bulabilirsiniz.

Sürekli kusma bir virüsün ya da başka bir rahatsızlığın örneğin ishalin sonucunda olabilmektedir. Sindirim sisteminde bulunabilen parazitler, bakteriler mide bulantısına, kusmaya ve ishale yol açabilir. Kusmanın diğer nedenleri arasında aşırı alkol alımı, gebelik, soğuk algınlığı, fazla miktarda yemek yemek, aşırı miktarda kafein içeren içecek tüketimi, migren, araç veya deniz tutması sayılabilir.

Kusma İçin Doğal Tedavi Yöntemleri

Kusmaktan ve mide bulantısından korunmak için bazı bitkisel ve doğal reçeteleri kullanabilirsiniz. Kusmaya ne iyi gelir sorusuna aşağıdaki listede bazı cevaplar bulabilirsiniz.

Zencefil ve Fesleğen Çayı: Küçük bir kaba bir miktar ezilmiş zencefil ve bir kaç fesleğen yaprağı koyun. Bu karışıma 2-3 bardak su ekleyin ve düşük ateşte kaynatın. Ateşten aldıktan sonra 5-10 dakika bekledikten sonra 1 tatlı kaşığı bal katın. Zencefil fesleğen çayından yarım bardak içmek mide bulantınızı geçirecektir.

Limon ve Portakal: Sıcak suya bir kaç damla limon sıkmak ve içmek mide bulantısına yi gelir. Eğer araç veya deniz tutması sorunu yaşıyorsanız limon koklayabilirsiniz. Bir dilim portakalı biraz tuzlayarak yerseniz mide bulantınız azalacaktır.

Karanfil ve Tarçın: 2-3 bardak suya bir kaç karanfil ve bir tutan tarçın atarak yavaş yavaş kaynatın. Ateşten aldıktan sonra 5-10 dakika bekletip yudumlayarak içerseniz kusmaya iyi gelecektir.

Kimyon ve Türk Kahvesi: Kusmaya iyi gelen bir diğer reçete ise bir çorba kaşığı balı bir tutam Türk kahvesi ve kimyonla karıştırarak yavaş yavaş yemektir. Kusmayı durdurmak için bir tutam kimyon ve Türk kahvesini bir bardak sıcak sütle katıştırarak içebilirsiniz.

Kişniş: Bir kaş tane kişniş tohumunu kısık ateşte kaynatın. Ateşten aldıktan sonra süzün ve yavaş yavaş için. Kişniş tohumu bulamıyorsanız kişniş yaprakları da aynı işi görecektir.

Elma Suyu ve Zencefil: Çeyrek bardak elma suyu ve bir çay kaşığı zencefil tozunu blender’da buzla karıştırak yavaş yavaş için. Kusma hissini geçirmek için bu karışımı dondurarak daha sonra dondurma gibi de tüketebilirsiniz.

Nane Suyu: Kusmaya karşı en iyi doğal çözümlerden biri nanedir. Nane yapraklarını kaynatıp süzerek sıcak çay olarak içebilir ya da nane suyunu limon ve biraz zencefil suyuyla karıştırarak tüketebilirsiniz. Karışımı tatlandırmak için bal kullanabilirsiniz.

Kusmaya ne iyi gelir sorusunun cevabı olarak yukarıda listelediğimiz doğal çözümleri uygularken dikkat etmeniz gereken bu sıvıları yavaş yavaş tüketmektir. Eğer hızla içerseniz mide sorunlarınız artarak devam edebilir.

Kusmaya karşı kullanılan doğal çözümler ve kusmanın nedenleri her yaşta insanda farklı olacağı için bu yöntemlere başvurmadan önce bir hekime görünmelisiniz. Kusmanız bir gün içinde geçmiyorsa başka bir sağlık sorunu yaşıyor olabileceğiniz için en kısa zamanda doktora gitmelisiniz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp