Küme Baş Ağrısı Neden Ve Nasıl Oluşmaktadır?

Küme Baş Ağrısı Neden Ve Nasıl Oluşmaktadır? :

Baş Ağrısı

Küme baş ağrısında atak sırasında trigémino-vasküler sistemin tetiklen- mesini takip eden damarlarda genişleme olur. Trigeminal sinir yüzün bir yarısının duyusu ve bazı fonksiyonlarını sağlayan sinirdir. Bu sinirin olumsuz uyarılmasıyla etkilediği alanda otonom sinir sistemi çalışması bozulmakta, damarlardaki aşırı genişleme şiddetli ağrıya neden olmaktadır. Atak sırasında otonom sinir sisteminin bedensel bütünlüğü içinde terleme, kan basıncı yükselmesi, çarpıntı, bulantı, ishal gibi sistemik şikâyetler de olmaktadır.Migrenle küme baş ağrısı aynı hastalığın farklı dereceleri gibidir. Her ikisinde de temeldeki değişim otonom sinir sistemindedir. Küme baş ağrısında otonom sinir sistemi daha ciddi etkilenir. 

Liveing’in tanımladığı sinir fırtınası çok şiddetlidir

Ayrıca küme baş ağrısında atak migrenden farklı olarak trigeminal sinirdeki tetiklenmeyle başlar. Bu nedenle migrenden çok trigeminal nevraljiye yakın bir hastalık tablosudur.Trigeminal sinirin dış etkenlere açık olduğu yer dişlerdir. Sinir sistemi hassas olan kişide dişten çıkan olumsuz uyarım trigemino-vasküler değişimi başlatır. Bu nedenle hasta ağrısını trigeminal sinirin sınırları içinde (saçlı deri alın köşesi, göz, şakak, çene) tanımlar. Ağrısı alt çeneden tetiklenen çok az hastada glos- sofaringeal sinir de etkilenir. Bu hastalarda dil kökünde ve boğazda da ağrı olur.Ağrılı bölgedeki kan dolaşımı bozulduğu için doku oksijenasyonu da bozulur. Bundan dolayı ağrı çok şiddetlidir, hastada oksijen açlığı vardır. 

Bu hastalar pencere açarlar, kendilerini dışarı atarlar 

Saf oksijen solunursa atak daha hafif atlatılır. Atak sırasında acil servise başvuranlara oksijen standart tedaviden yüksek -8-12 L/dk.- verilmelidir.Yapılan çalışmalarda atak sırasında beyindeki hipotalamusun etkilendiği gözlenmiştir. Küme baş ağrısının zamansal özelliği bu bölgeyle bağlantılanmıştır. Hipotalamusun otonom sinir sisteminin beyindeki ganglionu (merkezi düğüm, istasyon) gibi davrandığını bildiğimiz için migrendeki gibi küme baş ağrısında da etkilenmesi beklenir.Aslında küme baş ağrısının nasıl oluştuğunu hastaların yarısından çoğu farkında olmadan tanımlamaktadır. Yirmi yaş dişini çektirenler, dişlerini asılıp çıkarmak isteyenler, diş hekimini zorlayarak sağlam dişlerini çektirenler... hiç de az değildir.
 
“21 yaşında ilk ağrım oldu. Yirmi yaş dişimde hissettim onu aldırdım geçti. Sonra 25 yaşında tekrar başladı. Yıllardır sürüyor. Bazen arka dişlerimin arasına kürdan sokup kanatmak iyi geliyor. “
 
Dişlerimde ağrı çok yok ama sanki dipleri şişiyor, sulanıyor. Onları asılıp çıkarsam rahatlayacağım.
 
“Yıllardır bu ağrıyı çekiyorum. Sağlam dişlerimi bile diş hekimini zorla ikna edip çektirdim. Ama ağrılarım geçmedi.”

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp