Kronik İnflamatuar Durumlar Kronik Hastalık Anemisi

Kronik İnflamatuar Durumlar Kronik Hastalık Anemisi :

Major bir inflamatuar komponentş olan herhangi bir hastalığa hipoprolifertatif anemi eşik edecektir. Ayrıca, bu aneminin eritropoetik profili tipik olarak bir inflamatuar sitokinle indüklenen defekt profilinde olacaktır. Ancak, inflamatuar durum uzun bir süre varlığını korursa, kronik hastalık anemisi demir eksikliğinin bazı özelliklerini kazanabilir. Hemoglobin 10 g/dl seviyesinin altına düşerken yayma hafif derecede mikrositik (MCV 75-85 fL) ve hipokromik olur. Aynı zamanda retikülosit cevabı aneminin şiddeti için beklenenden daha aşağıda olmaya devam eder; E/G oranı artmaz ve serum demir çalışması tipik olarak düşük serum demiri, düşük TIBC ve artmış serum ferritin seviyesi paterni gösterir. Ayrıca bu hastalar retiküloendotelyal hücrelerinde demir depolamaya çalışırlar. İliğin prus mavisiyle boyanması retiküloendotelyal hücrelerde artmış demir miktarını ve geniş hemosiderin granüllerini gösterir.

Aktif romatoid artriti olan hastalar 8- 10 g/dl den düşük hemoglobin seviyeleri olan düşük normalden mikrositiğe kadar dağılıma sahip MCV ye ve demir desteğinde belirgin inflamatuar bloğa sahip tipik demir çalışmalarına (düşük serum demiri ve TIBC seviyeleri) sahip olan ağır inflamatuar anemiye (kronik hastalık anemisi) yol açabilen hastalık durumunun başlıca bir örneğidir. Romatoid artrit anemisinin patogenezinde TNF-u major bir rol oynayabilir. Romatoid artrit hastalarının ilik kültürlerinde TNF-u yönetiminde CD34+ öncüllerin apoptotik tükenmesi açıktır ve anti TNF-u antikorunun eklenmesiyle geriye döner. Aynı zamanda demir desteğinin (artmış hepcidin seviyeleri) ve eritoid prekürsörlerinin eritropoetin stimülasyonunun da olaya karışması klinik olarak en kritik rolü oynuyor görülmektedir. Kronik hastalık anemisi olan hastalar genelde sirkülasyonda suboptimal eritropoetin seviyelerine sahiptirler ve prekürsör büyümesi ve demir desteğindeki defektlere rağmen rekombinant eritropoetine cevap verebilirler. Erişkin roatoid artritin aksine, ağır mikrositik anemisi, düşük serum demiri ve artmış ferritin seviyeleri olan juvenil romatoid artrit hastaları artmış serum eritropoetin ve sTfR seviyeleri gösterirler ve intravenöz demire iyi cevap verirler. Bunun açıklaması; inflamatuar aneminin (kronik hastalık anemisi) diğer komponentleri olmaksızın retiküloendotelyal demir salınımında şiddetli bir bloğa, artmış ferritin sentezine ve karaciğer demir alımına yol açan aşırı IL-6 üretimine bağlı olarak görülmektedir.

AIDS hastaları hastalıklarının ilerlemesiyle ve bakteriyel enfeksiyon komplikasyonlarıyla bağlantılı olarak bir hipoproliferatif anemi sergilerler. İlk başta aneminin şiddeti zidovudin terapisiyle kötüleşmesine rağmen aneminin karakteri kronik hastalık anemisi gibidir bu nedenle hasta kronik transfüzyon bağımlısı haline gelir. (?) daha sonra hastalığın seyrinde ilik öncül hücrelerinin HIV içermesi ağır bir ilik hasarı tablosuna yol açabilir. Bu süreç belirgin pansitopeninin ortaya çıkmasıyla fark edilebilir. Serum eritropoetin seviyelerinin ölçülmesi 2 tip aneminin ayrımında yardımcı olabilir ve terapiye bir rehber olarak uygulanmıştır. Tipik olarak kronik inflamatuar anemideki eritropoetin seviyelerine (500 IUIL) sahip AIDS hastalarının rekombinant eritropoetin tedavisine cevap vermesi beklenebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp