Kronik Apandisit Tedavi

Kronik Apandisit Tedavi : Hastalığın belirtileri ortaya çıktıktan sonraki ilk sekiz saat içinde akut apan­ disit tanısı koymak çoğu kez zordur. Bunedenle gözetim altına alınan hastaya ağız yoluyla besin vermekten kaçınmalı ve ishal yapıcı ilaçlar verilmemelidir. Hasta huzursuzsa yatıştırıcı bir ilaç ve­ rilebilir. Tanı kesinleştikten hemen son­ ra cerrahi girişim yapılır. Cerrahi girişimde oldukça sık karşı­ laşılan bir durum apandisit tanısıyla açılan hastada apandisin sağlam çıkma­ sıdır. Bu durumda apandisin gene de alınması uygundur. Apandisit olgula­ rında yanlış tanıyla sık karşılaşılması, kuşkulu durumlarda belirtilerin ağırlaş­ masını beklemeden cerrahi girişim yap­ ma eğiliminden kaynaklanır.

Gecikme­ nin hastanın yaşamı için büyük tehlike yaratması uzmanları hızlı karar verme­ ye iter. Komplikasyonsuz apandisitten ölme riski binde l'dir; bu oran hastalı­ ğın kangrenli tipinde binde 6'ya, patla­ mış apandisitte ise binde 50'ye çıkabil­ mektedir. Akut apandisiti antibiyotik­ lerle denetim altında tutmak da doğru bir uygulama değildir. Çünkü bu hasta­ lık, tıkanmış apandisin içinde antibiyo­ tiklerin erişemeyeceği bir enfeksiyon­ dur. Ama gene de cerrahi girişimin ge­ reksiz olduğu ya da uygulanamayacağı olgular vardır. Örneğin, krizden 3-4 gün sonra geçici iyileşme evresinde he­ kime başvuran hastaya ilk aşamada cer­ rahi girişim yerine daha yatıştırıcı yön­ temler uygulanır. Yayılmış karın zarı iltihabında ise hastanın genel durumu denetim altına alınmadan cerrahi girişi­ me başvurulmaz. Buna karşılık yaygın karın zarı iltihabının çocuklarda cerrahi olmayan yöntemlerle tedavisi çok daha yüksek ölüm riski yarattığından çocuk peritonitinde aynı yaklaşım geçerli de­ ğildir. Uzmanlar sık sık karın ağrılarından yakınan, ama kronik apandisit tanısı kesinleştirilemeyen hastalara cerrahi girişimde bulunma konusunda artık çok daha dikkatli davranmaktadırlar. Bu yeni yaklaşım, sürekli karın ağrıla­ rından yakınan çocuklarını kronik apandisit kuşkusuyla doktora götüren anne babaları endişeye sokmaktadır.

Oysa halk arasında genellikle kronik apandisit olarak yorumlanan bu belirti­ nin nedenleri çoğu kez başka hastalık­ lardır. Yineleyen apandisit nöbeti ol­ dukça kolay tanınır. Hastanın özgeçmi­ şinde gerçek bir apandisit krizinin bu­ lunması uzmanı tanıya yaklaştırır. Apandisit krizi geçirmiş bir hasta karın ağrısı dönemlerinden, iştahsızlıktan, sağ alt karın bölgesinde dokunmayla uyarılan ağrıdan ve genel olarak kendi­ ni kötü hissetmekten yakınıyorsa apan­ disin ameliyatla çıkarılması doğru olur. Buna karşılık daha önce akut apandisit krizi geçirmemiş, ama karın ağrılarından yakman bir hastada apan­ disin alınması çok daha zor verilebile­ cek bir karardır. Özellikle ergenlik ça­ ğındaki ve genç kadınlarda uzmanı ya­ nıltabilecek üreme organı hastalıkları sık görüldüğünden apandisit ameliyatı kararının dikkatle verilmesi ayrı bir önem kazanır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp