Kortizon Kullanımının Küme Baş Ağrısına Etkisi

Kortizon Kullanımının Küme Baş Ağrısına Etkisi


Kortikosteroidler (kortizonlar) migrende daha az oranda olmak üzere özellikle küme baş ağrısında standart ilaçlara cevap alınmadığında kullanılmaktadır. Hemen hemen tüm hastalarda birkaç gün içinde ağrıyı bıçak gibi kesmektedir. Bıçak gibi tanımlaması kortizona çok uyar çünkü iki yönü keskin bir bıçak gibi etkisini gösterir. Bir yandan ağrıyı keser, diğer yandan zarar verir. 
 
Bağışıklık sistemine verdiği zararın ötesinde küme baş ağrısının karakterini değiştirir, kronikleştirir.îlk kortizon alimim takiben birkaç yıl atak görülmez. Sonra ataklar tekrar başlar. Yeniden kortizon kullanılır, ağrıyı azaltır ama tam kesmez. Yıllardır dönemsel olan ataklar tüm yıla yayılır, günlük atak sayısı artar, süresi uzar. Hasta artık küme baş ağrısından hiç kurtulamamakta ve sürekli kortizon kullanmaktadır.Bu hastalara “Bazı hastalarda küme baş ağrısı kronikleşebilir. Sende de kronikleşti” denilir. 
 
Sayısız kortikosteroid kullanarak başvuran hastalar “Bu kortizon beni mahvetti, ondan önce en azından yılda bir olurdu. Bir ay sürer, biterdi. Şimdi hep var. Çok da arttı. Bu kortizondan da kurtulamıyorum” diye yakınmaktadır.İlaç tedavisi yapan hekimler tarafından kortizonun bu olumsuz etkisi dikkate alınmalı özellikle ilk ataklarda kortikosteroid kullanmaktan kaçınılmalıdır. Değerli hekim Hahnemannın dediği gibi “Hastanın kısa vadede gönlünü yapıp uzun vadede daha ciddi durumlara yol açmamaları” gerekmektedir.

Kortizon Nedir? Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır? Yan Etkileri Nelerdir?

Kortizon; böbrek üstü bezler tarafından üretilen yani vücudumuzda bulunan bir hormondur. Vücutta, yağ ve karbonhidrat metabolizmasının düzenlenmesini sağlamaktadır.
Gün boyunca insan vücudunun salgıladığı kortizon miktarı farklıdır. Örneğin; istirahat halindeki normal bir insanın salgılamış olduğu kortizon miktarı günlük 15-40 mg arasında değişmektedir. Ancak şişman insanlarda kortizon üretimi %50 daha fazladır.

Gün içerisindeki vücudun salgılamış olduğu kortizon miktarı vücut ısısı, kan basıncı, gece ve gündüz olmasına bağlı olarak değişim göstermektedir. İnsan vücudu kortizonu en fazla sabah saatlerinde salgılar, sinir anında ise bu salgılama normalin on katına kadar çıkabilmektedir.

Doğumun üçüncü haftasında başlayıp ölene kadar devam eden kortizon üretimi vücut tarafından az miktarda salgılandığında veya hiç salgılanmadığında dışarıdan alınmaktadır.

Pek çok hastalığın tek tedavi çözümü olan kortizon miktarı doktor tarafından doğru bir şekilde belirlenmelidir.

Kortizon Kullanımında Yapılan Yanlışlar

-Daha düşük miktarda kortizonun yeteceği hastalıklarda yüksek dozda kortizon kullanımının önerilmesi,
-Kortizon kullanımı sırasında hasta doktor tarafından takipte olmalı, yerinde ve belirli miktarda kullanımı sağlanmalıdır.

Kortizon Tedavisinin Uygulandığı Hastalıklar

-Romatizmal hastalıklar
-Kan hastalıkları
-Sinir sistemi hastalıkları
-Kalp ve damar hastalıkları
-Bağ dokusu hastalıkları
-Alerjik hastalıklar
-Tümör tedavileri
-Karaciğer hastalıkları
-Böbrek ve idrar yolu hastalıkları
-Hormonal hastalıklar
-Zehirlenmeler ve sıcak çarpmaları
-Göz hastalıkları
-Şoklar

Kortizon bazı hastalıklarda tek çözüm tedavi yöntemi olsa da fazla alındığında geri dönüşü olmayacak hastalıklara da sebep olabilmektedir.

Yan Etkileri

-Gelişme bozuklukları
-Vücudun bazı bölgelerinde normal dışı şişlikler ve gövdede yağlanma
-Adale zayıflığı
-Kan basıncında yükselme
-Kemik erimesi
-Psikolojik bozukluklar
-Ciltte kıllanma, çizgilenme
-Adet bozuklukları
-Şeker ve tansiyon yükselmesi
-Gözlerde katarak oluşumu
-Mide şikâyetleri

 

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp